Vaiko vystymas gali prišaukti nelaimę: gydytojos komentaras

Naujausi tyrimai atskleidė, kad kūdikių vystymas gali būti pražūtingas. Jei miegodamas suvystytas kūdikis apsiverčia ant šono ar pilvo, staigios kūdikių mirties sindromo tikimybė išauga net keliolika kartų.

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikos filialo Vaikų ligoninės vyriausia neonatologė ir vaikų ligų gydytoja Nijolė Vezbergienė sako, kad yra ir kitų priežasčių, kodėl kūdikių vystyti nereikėtų.

Rekomendacijos apsivertė aukštyn kojomis

Anksčiau kūdikius skatinta vystyti, nes manyta, kad tai leidžia greičiau nuraminti kūdikį bei garantuoja ramesnį jo miegą be pertrūkių. Be to, ankstesniais tyrimais buvo įrodyta priešingai – kad kūdikių vystymas gali sumažinti staigios kūdikių mirties sindromo tikimybę.

Naujausia, priešingai teigianti mokslinė studija truko du dešimtmečius per kuriuos tyrėjai ir Bristolio universiteto stebėjo kūdikius Anglijoje, Australijoje bei Čikagoje. Nustatyta, kad staigios kūdikių mirties sindromo rizika išauga dvigubai, jei kūdikis užmigdytas ant šono yra suvystytas. Rizika taip pat didesnė tarp vyresnio amžiaus suvystytų kūdikių. Daugiausia šio sindromo ištiktų kūdikių buvo suvystyti ir apsivertę ant pilvo miego metu.

Kuo vaikelis daugiau juda, tuo greičiau jis vystosi. Jei kūdikis suvystomas, jam neleidžiama judėti, jo motorika ir kiti vystymosi procesai gali užtrukti ilgiau.Gydytoja neonatologė Nijolė VEZBERGIENĖ

Tyrėjai pažymi, kad kūdikiai apsiversti miegodami pradeda maždaug 4-6 mėnesių, todėl reikėtų arba apskritai vengti juos vystyti, arba to nedaryti vyresniame amžiuje, o migdant suvystytą kūdikį visuomet guldyti jį ant nugaros.

Pavojinga ir dėl kitų priežasčių

Kaip aiškina senosios lietuvių kultūros tyrinėtojai, senovėje kūdikiai buvo vystomi (ir gana standžiai) siekiant išugdyti tam tikras vaiko charakterio savybes – paklusnumą, santūrumą, kuklumą, drovumą, kantrumą.

Šiais laikais net ir ką tik gimę kūdikiai nebevystomi. Pasak medikės, tai nebepraktikuojama ne tik dėl išaugančios staigios kūdikių mirties sindromo, bet ir dėl teisingos vaikelio raidos. "Kadangi turiu ilgą darbo stažą, dar pamenu, kaip anksčiau visi kūdikiai būdavo suvystomi į "kokoniukus" ir taip laikomi gana ilgai. Dabar vos gimusiam naujagimiui apvelkami marškinėliai, šliaužtinukai, ir jis gali laisvai judėti. Kuo vaikelis daugiau juda, tuo greičiau jis vystosi. Jei kūdikis suvystomas, jam neleidžiama judėti, jo motorika ir kiti vystymosi procesai gali užtrukti ilgiau", - teigia neonatologė ir vaikų ligų gydytoja N. Vezbergienė.

Fotolia nuotr.

Pasak jos, staigios mirties sindromas kūdikius ištinka ne tiek dėl paties vystymo, kiek dėl to, kad jie atsiduria tokioje padėtyje, kurioje nebegali kvėpuoti.

"Jei vaikelis nugriūna, apsiverčia ant pilvuko, įsikniaubia į patalus ir negali pasukti galvos, kvėpuoti, tuomet, žinoma, gali įvykti nelaimingas atsitikimas. Staigios kūdikių mirties sindromas dažniausiai nustatomas tada, kai nėra kitos aiškios mirties priežasties. Yra įvairių teorijų, tačiau jau seniai moksliniais tyrimais yra nustatyta, kad kūdikiams nėra saugu miegoti ant pilvo. Apie tai visuomet informuojami tėvai. Jei jau vaikelis miega ant pilvo, jį reikia stebėti, nepalikti taip miegančio nakčiai", - įspėja medikė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis