Visa tiesa apie dantų dygimą interviu su gydytoja (1)

Pirmųjų dantų dygimas mažyliams dažniausiai sukelia daug nemalonių pojūčių, todėl šis laikotarpis tampa tikru iššūkiu jauniems tėvams. Ką turime žinoti apie pieninių dantų dygimą, kalbiname gydytoją odontologę Dovilę Žemgulytę.

Kada išdygsta pirmasis dantukas?

Vilniuje gyvenanti Miglė augina devynių mėnesių Konstantiną. Mažylis kol kas - bedantis. Kaimynystėje gyvenanti draugė su aštuonių mėnesių dukryte džiaugiasi jau trečiu išdygusiu dantuku, o Konstantinas kol kas nerodo jokių ženklų, kad dygs dantys. „Jau tradicija tapo kas rytą valgant pusryčių košę apžiūrėti Kostuko burnytę. Vis ieškau, bet nerandu", - juokiasi jauna mama.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Kaip mūsų močiutės spėdavo vaiko lytį
3 receptai, stiprinantys po žiemos nusilpusį organizmą

Kaip TavoVaikas.lt sakė odontologė Dovilė Žemgulytė, pirmasis pieninis dantukas vidutiniškai išdygsta 6-8 mėnesį, kitas pasirodo apie 8-12 mėn., na, o pirmasis krūminis dantukas prasikala 12-16 mėnesį. „Dantys turėtų dygti poromis, tam tikra seka: pirmiausia pasirodo apatiniame žandikaulyje, o po to viršutiniame. Tai negalioja šoniniams kandžiams - pirmiau išdygsta viršutiniai" - pasakoja specialistė.

Kas lemia nevienodą dantų dygimą?

Sūnų auginanti Miglė bandė teirautis savo mamos, kada jai išdygo dantukas, tačiau jos mama negalėjo tiksliai prisimindama, sakydama, kad „laiku, kaip ir visų". Tuo tarpu Konstantino tėčiui dantys dygo vėlai, prisiminė jo mama. Todėl mama mano, kad tai gali būti paveldėta. Miglė žino, kad kiekvienas vaikas yra individualus, ir kiekvieną jo pasiekimą sunku sulyginti su kito, bendraamžio. Juk ir vartytis, ropoti bei vaikščioti kiekvienas pradeda skirtingu metu. Tačiau pirmojo sūnaus dantuko ji laukia lyg šventės - tai tarsi vaiko brandos įrodymas, be to, Miglė mano, kad mažyliui su dantukais bus lengviau valgyti košes.

Galima sakyti, kad jei pirmas dantukas pasirodo vėliau negu vienerių metų vaikui, tai - pavėluotas dygimas. Pasirodyti gydytojui reiktų, jei iki 18 mėnesių vaikui dar nepasirodė nė vienas dantukas.Odontologė Dovilė Žemgulytė

Kaip mums sakė odontologė Dovilė Žemgulytė, jos minimas dantų dygimo laikas yra apytikslis. Tačiau jei dantų neturi kūdikis iki metų, dar nereikia kalbėti apie pavėluotą jų dygimą. „Galima sakyti, kad jei pirmas dantukas pasirodo vėliau negu vienerių metų vaikui, tai - pavėluotas dygimas. Pasirodyti gydytojui reiktų, jei iki 18 mėnesių vaikui dar nepasirodė nė vienas dantukas. Neišnešiotiems ar gimusiems per mažo svorio kūdikiams dantukų dygimas gali vėluoti" - sako pašnekovė.

Kodėl vieniems skauda, kitiems - nė motais?

Vieni tėvai tiesiog jau randa ryte išdygusį dantuką, o kiti mažyliai kamuojasi ilgai, kol jis išlenda. Daug vaikų prieš dygstant dantims būna neramesni, negu įprastai ir kol dantukas prasikala, jaučia skausmą. Kaip sako gydytoja odontologė Dovilė Žemgulytė, tiksliai apibrėžtų sąsajų, nuo ko priklauso dantų dygimo skausmas, nėra.

„Net nustatyti, koks yra skausmo intensyvumas, galima tik subjektyviai, pagal vaiko reiškiamas emocijas. Tokiu būdu dantų dygimo skausmo vertinimas yra subjektyvus ir kažkuria dalimi priklauso nuo tėvų požiūrio, suvokimo. Pats dantų dygimo procesas yra reguliuojams tokios daugybės faktorių kaip genai, hormonai, augimo faktoriai ir panašiai" - aiškina pašnekovė.

Ar gali vaikas dygstant dantims dėl to susirgti?

Neretai tėvai pastebi, kad dygstančius dantis lydi ne tik kūdikio neramumas, bet ir pakilusi temperatūra ar viduriavimas. Teorijų, tai aiškinančių, irgi netrūksta: vieni tvirtina, kad kūdikio organizmas visas savo jėgas sukoncentruoja į dantų dygimą, dėl to susilpnėja imunitetas. Arba sakoma, kad dėl niežtinčių dantenų ir didelio seilėjimosi, mažylis į burną grūda viską, ką tik randa pakeliui, todėl didesnė tikimybė „įsidėti į burną" mikrobą ar bacilą. Odontologė Dovilė Žemgulytė sako, jog nėra tvirtai moksliškai patvirtintų duomenų apie pakilusios temperatūros ar viduriavimo ir dantų dygimo sąsajas. „Greičiausiai tokie reiškiniai kaip viduriavimas atsiranda dėl kitų priežasčių" - sako ji.

Efektyviausi būdai malšinti dantukų skausmą

Vaikai instinktyviai jaučia, kas jiems padeda dygstant dantims, todėl šiuo laiku pradeda itin aktyviai kandžiotis, kramtyti, įnirtingai čiulpti. Tai šiek tiek apmalšina jiems nemalonius pojūčius.

Odontologė Dovilė Žemgulytė sako, kad pas mus dygstančių dantukų skausmui malšinti dažnai naudojamos dvi strategijos - šaldymas arba įvairių žindukų kramtymas bei švelnus dantenų masažavimas pirštu. „Galima naudoti tam tikrus preparatus, turinčius analgezinį, anestezinį poveikius, vis dėlto, nereiktų tokiais preparatais piktnaudžiauti, nes jų sukeliamas efektas yra trumpalaikis" - sako pašnekovė.

Odontologai rekomenduoja vaikus naktį girdyti vandeniu ar nesaldintais gėrimais.
Shutterstock nuotr.

Kas gali pagelbėti mažyliams?

Kramtukai

Tai specialiai dantų dygimo skausmui malšinti sukurti kramtukai, barškučiai, kuriuos vaikui galima duoti į rankas ir tada jis juos grauš. Kai kurie būna skirti prieš tai atšaldyti, trumpai įdedant į šaldytuvą. Renkantis kramtuką, skaitykite etiketę, ar žaislas skirtas kūdikiams. Nepirkite neaiškios kokybės ir gamybos kramtukų.

Sudžiūvusios duonos riekė, šaltas šaukštelis

Patarimas duoti mažyliui pagraužti džiūvėsio tinka tuo atveju, jeigu jis jau valgo papildomo maisto ir gali ragauti duonos gaminių. Jei ne, duokite jam į ranką šaukštelį, kurį jis galės „pagraužti".

Dantenų masažas

Kai kurie mažyliai leidžia tėvams masažuoti jų dantenas, tai jiems patinka, o kiti tėvų rankų neprisileidžia iki burnytės nė iš tolo. Dantenų masažui tinka silikoniniai antpirščiai, kurie skirti pirmųjų dantukų priežiūrai.

Ramunėlių arba šalavijų arbata

Kai kuriais atvejais padėti gali nesaldinta ramunėlių arba šalavijų arbata. Paimkite audinio gabalėlį, pamirkykite jį arbatoje ir pridėkite prie dygstančio dantuko vietos. Didesniam vaikui galima duoti arbatos išgerti.

Kaip teisingiausia prižiūrėti pirmus išdygusius dantukus?

Mūsų kalbinta gydytoja odontologė pataria valyti ką tik išdygusius dantukus ir naudoti dantų pastą, turinčią iki 500 ppm fluoro. „Reikia reguliariai lankytis pas odontologą ir pastebėjus pirmuosius ėduonies požymius atlikti gydomąsias odontologines procedūras fluoro preparatais" - sako specialistė.

Kūdikių maitinimas naktį vienareikšmiškai daro neigiamą įtaką dantims - tai pagrindinis faktorius sukeliantis "buteliuko kariesą". Naktį seilėtekis burnoje sumažėja, o tai labai apsunkina savaiminį dantų apsivalymą. Odontologai rekomenduoja vaikus naktį girdyti tik nesaldintu vandeniu ar nesaldinta arbata.Odontologė Dovilė Žemgulytė

O kokia yra gydytojos nuomonė apie naktinį kūdikio maitinimą mamos pienu ar mišinuku, kai jam jau yra išdygę dantukai? Ar tai gali turėti neigiamos įtakos jų būklei ir karieso atsiradimui?

„Kūdikių maitinimas naktį vienareikšmiškai daro neigiamą įtaką dantims - tai pagrindinis faktorius sukeliantis "buteliuko kariesą". Naktį seilėtekis burnoje sumažėja, o tai labai apsunkina savaiminį dantų apsivalymą. 

Odontologai rekomenduoja vaikus naktį girdyti tik nesaldintu vandeniu ar nesaldinta arbata ir nemaitinti vaikų naktį saldžiomis arbatomis, pienu. Po paskutinio maitinimo pienu ar mišinuku kūdikiams būtina apvalyti dantukus: galima užsidėti marlės gabaliuką ant piršto ir taip apvalyti dantukus" - sako Dovilė Žemgulytė.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 6 mėnesių žurnalo "TAVO VAIKAS" prenumeratą.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis