9 patikimi požymiai, kad galite būti nėščia

Testui dar nepatvirtinus nėštumo, jį jau gali rodyti keli požymiai. Pateikiame jums pačius ankstyviausius nėštumo požymius.


Mėnesinių nebuvimas


Mėnesinių nebuvimas, dar vadinamas amenorėja, laikomas rimčiausiu nėštumo požymiu. Pirmą nėštumo moteris trimestrą gali šiek tiek kraujuoti (panašiai kaip vartojant kontraceptines piliules), kol pasikeis hormonai. Tačiau mėnesinių dingimas nėra vienintelis patikimas ženklas, jog laukiatės. Mėnesinės gali dingti ir dėl kitų veiksnių - streso, vartojamų tam tikrų vaistų, stipriai sulysus arba priaugus per daug svorio.


Rytinis pykinimas


Vidutiniškai pykinimas ir vėmimas vargina 85 proc. nėščių moterų pirmus tris nėštumo mėnesius. Pykinimas ir vėmimas prasideda 6 - 9 savaitę, sustiprėja 14-ą savaitę. Pasitaiko, kad moteris ima pykinti, dar nepatvirtinus tyrimais nėštumo. Manoma, kad rytinis blogumas kyla dėl padidėjusio estrogeno lygio ir žemo cukraus lygio kraujyje. Įdomiausia, kad dauguma moterų skundžiasi rytiniu blogumu per antrą ar trečią nėštumą.


Jautresnės, pabrinkusios krūtys


Dėl hormonų pokyčių krūtys pasidaro jautresnės prieš kiekvienas mėnesines. Dėl hormonų pokyčių per nėštumą krūtys irgi gali paburkti, pasidaryti jautresnės. Įprastai po pirmo trimestro jautrumas praeina, nes stabilizuojasi hormonai.


Silpnumas


Joks miego trūkumas neprilygs didžiuliam nuovargiui pirmomis nėštumo savaitėmis. Nuovargis jaučiamas dėl padidėjusios hormonų gamybos (progesterono), dėl sumažėjusio cukraus lygio ir žemesnio kraujospūdžio. Antrą trimestrą viskas stabilizuosis ir energijos padaugės.


Dažnas šlapinimasis


Moterys dažnai šlapinasi tiek per pirmą, tiek per antrą nėštumo trimestrą, taip yra dėl pakitusio hormonų lygio ir todėl, kad organizme padaugėja skysčių. Kartais moterys dieną naktį bėgioja į tualetą kas dešimt minučių. Tai galiausiai praeis, tad nesistenkite gerti mažiau skysčių, organizmui reikia vandens.


Tam tikrų produktų noras


85 proc. nėščių moterų sako norinčios vienokių ar kitokių produktų. Gali būti, kad ir jūs, pasibaigus rytiniam blogumui imsite norėti vienokių ar kitokių produktų. Dažniausiai moterys nori saldumynų ir sūrių užkandžių. Neretai jos sako norinčios tokių produktų, kokių šiaip nemėgdavo.


Užkietėję viduriai


Pirmą trimestrą pakitus hormonų lygiui gali užkietėti viduriai. Žinoma, tai nemalonu, kartais gali išsivystyti hemorojus.


Galvos skausmas


Dėl pakitusių hormonų gali skaudėti galvą. Dalis nėščių moterų kenčia galvos skausmą visą nėštumą, bet daugumai nuo trimestro pagerėja.


Nuotaikų kaita


Nėštumo pradžioje dažnai svyruoja nuotaikos - vieną akimirką juokiatės, kitą jau verkiate. Pirmą trimestrą dėl hormonų lygio ir dėl silpnumo nuotaikų kaita gali būti itin dažna.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis