Dvi didžiausios nėščiųjų nuodėmės: žaloja save ir būsimą vaiką

Šiuolaikinė šeima vis rečiau elgiasi spontaniškai, tad vis dažniau pasaulį išvysta planuotas, lauktas kūdikis. Ruošdamiesi sutikti gandrus mama ir tėtis nevartoja alkoholio, nerūko, sveikai maitinasi.

Tačiau JAV statistika, rodanti, ar sveikai gyvena būsimos mamos, nedžiugina. Kas 4-5 rūko, vartoja alkoholio ar narkotinių medžiagų. Pas mus tokius tyrimus atlikti sunku - tiesą vengiama sakyti. Aišku, skaičiai būtų mažesni. Bet blogi įpročiai plinta greičiau nei gera patirtis, tad ir Lietuvoje gali padaugėti moterų, nesaugančių būsimo vaikelio sveikatos.

Gėrė alkoholio ir nežinojo, kad laukiasi

Būna, jog moteris pastoja neplanuotai. Savo kūno siunčiamus signalus ji greita supranta - dingusios mėnesinės - svarbus požymis. Jei jos ir tęsiasi, būna kitokios, be to, pykina, keičiasi kūno formos. Labai reta gydytojui sako kelis mėnesius apie nėštumą nieko nežinojusi. Jei moteris laukiasi netyčiuko ir kelias savaites rūkė, gėrė alkoholio, laiko atgal nepasuks. Kas buvo, pražuvo. Bet jau pačią pirmą dieną, kai sužino netikėtą žinią, ji turi vengti visko, kas neigiamai veikia vaisiaus raidą.

Saugaus alkoholio kiekio nėra

Kai kurioms pastojusioms moterims labai norisi alkoholio. Jos prisipažįsta sapnuojančios alų, šampano gurkšnį ir pan. Tačiau gydytojai primena, kad nėra saugaus alkoholio kiekio. Tad geriau vengti net ir silpno vyno, ypač pirmais mėnesiais, kai formuojasi vaisiaus organai, yra labai pažeidžiami. O norint patenkinti alaus skonio poreikį galima nusipirkti nealkoholinio alaus ar vyno. Tačiau amerikiečių duomenimis, 20 proc. nėščiųjų bent 1 kartą yra vartojusios alkoholio. Kodėl? Jaunos moterys, jei iki tol buvo sveikos, pas gydytojus nevaikščiojo ir gerai nesupranta žalingų įpročių poveikio būsimo kūdikio sveikatai.

Turbūt teko girdėti, kad anksčiau ginekologai leisdavo išgerti 40-50 g brendžio bent jau nėštumui einant į pabaigą. Jis neva naikina spazmus ir leidžia išvengti priešlaikio gimdymo. Tačiau brendis ar kitas alkoholinis gėrimas - pavojingi pagalbininkai. Alkoholis kenkia ir vaikui, nes dalis svaigalų iš mamos kraujotakos per placentą patenka į vaisiaus kraujotaką, ir mamai.

Vartojant alkoholį didesnė vaisiaus apsigimimų tikimybė. Jei mama alkoholio vartojo daugiau, gimsta mažo svorio kūdikis, jis turi „alkoholinio vaisiaus sindromą" (sklaidos defektų, intelekto sutrikimų). Kai kūdikį kamuoja abstinencija, jo neįmanoma nuraminti. Jei alkoholis paveikė vaiką nėštumo metu, jo sveikatos sutrikimai turi rimtų padarinių - jam sunku sukaupti dėmesį, mokytis, gali išryškėti psichikos ir elgesio sutrikimų.

Nėštumas ir rūkymas

Miesto kavinėje ar gatvėje rūkanti nėščioji mažiau krenta į akis, tačiau stovinti su cigarete prie Akušerijos ir ginekologijos klinikos niekada nelieka nepastebėta ir sukelia neigiamą aplinkinių reakciją, nes akivaizdu, jog ji negalvoja ne tik apie savo, bet ir apie vaikelio sveikatą. Gaila, neretai tokia moteris jau turi didelį rūkorės stažą. Rūkančių moterų ilgainiui nukenčia ne tik grožis (oda papilkėja, praranda stangrumą, plaukai tampa mažiau gyvybingi, pagelsta dantys), bet ir sveikata. Organizmas nuolat gauna širdies ir kvėpavimo sistemos ligas bei vėžį sukeliančių medžiagų (kancerogenų). Tad moteris suserga lėtiniu bronchitu, blogėja kraujotaka. Rūkančios moters organizmas yra labiau pažeidžiamas nei vyro, tad jai didesnė tikimybė sirgti plaučių vėžiu.

Nėščiajai negalima ne tik pačiai rūkyti, bet ir būti prirūkytoje patalpoje. Tai pasyvus rūkymas, kuris irgi kenkia.

Nikotino, kancerogenų gauna ir vaisius. Jo kraujagyslės spazmuoja, tad pristinga deguonies ir sulėtėja raida. Kūdikis gimsta mažo svorio ir... priklausomas nuo nikotino. Vaikelis būna neramus, verkia, nes pripratęs nuolat gauti tam tikrą dozę.

Kad kūdikis gimtų sveikas, planuojant nėštumą reikia šio įpročio atsikratyti. Jei tai nebuvo padaryta, jau pirmąjį nėštumo mėnesį reikia mesti rūkius. Seniai rūkančiai iš karto atsisakyti cigarečių labai sunku. Galima bandyti pamažu mažinti jų kiekį iki visai nesinorės. Padeda ir specialios mesti rūkyti padedančios priemonės, psichinės sveikatos ar priklausomybės ligų centro psichologas. Profesionali pagalba padėtų atsisakyti ir alkoholio, narkotikų ar raminamųjų vaistų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis