Ką jaučia moteris, sužinojusi, kad neplanuotai pastojo?

Praėjusiais metais Lietuvoje teisės gimti neteko daugiau nei 5 353 vaikų. Taip viena iš šešių užsimezgusių gyvybių neišvydo pasaulio dėl padaryto aborto. Pagalba krizę dėl neplanuoto nėštumo išgyvenančioms moterims jau kurį laiką teikiama ir Lietuvoje.



Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Lietuvoje nėra suteikiama tinkama pagalba krizę dėl neplanuoto, nenorimo nėštumo išgyvenančioms moterims ir šeimoms. Joms tiesiog išrašomas siuntimas abortui. Tačiau abortas yra kraštutinė priemonė, kuri ne tik atima vaiko gyvybę, bet žaloja ir moterį bei nepadeda išspręsti problemos, dėl kurios ji priėmė tokį sprendimą.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Kaip namuose pasigaminti veiksmingų priemonių nuo peršalimo

Praradau vaiką per vieną vakarą

Moteris, sužinojusi, kad neplanuotai laukiasi, jausdama nesaugumą santykiuose su partneriu, negavusi artimųjų palaikymo, patirdama aplinkos spaudimą bei baimę dėl ateities, skubotai pasirenka abortą kaip vienintelę išeitį iš savo situacijos. Po to jai tenka išgyventi trumpalaikes ar ilgalaikes aborto pasekmes, kurios neretai būna labai skaudžios.

„Nors Krizinio nėštumo centrą sukūrėme tik pernai spalio mėnesį, tačiau galime pasidžiaugti, kad per tą laiką jau gimė 11 kūdikių, dalis moterų dar laukiasi, trečdaliui besikreipusių moterų teikiama tęstinė pagalba. Tikslus skaičius apsisprendusių gimdyti ir pagimdžiusių moterų tarp konsultuotų nėra žinomas, nes ne visoms reikalinga tolimesnė pagalba.

Mūsų darbuotojai ir savanoriai suteikė virš 700 konsultacijų gyvai, telefonu ir internetu visoje Lietuvoje. Pagalbos mūsų centre ieškojo virš 50 asmenų: nėščių moterų, išgyvenančių krizę, dalis jų ketinusių darytis abortą, abortą patyrusių moterų ir nėščių moterų artimųjų", - apie tokios pagalbos poreikį kalba visuomeninės organizacijos „Krizinio nėštumo centras" vadovė Zita Tomilinienė.

Europoje ir Amerikoje panašūs krizinio nėštumo centrai veikia jau daugelį metų. „Mūsų centras sėkmingai bendradarbiauja ir semiasi patirties iš tokių centrų Vokietijoje, Belgijoje, Izraelyje bei kaimyninėje Latvijoje", - pažymėjo Z. Tomilinienė.

Visuomeninės organizacijos „Krizinio nėštumo centras" tikslas - padėti moterims, kurios išgyvena neplanuoto nėštumo krizę ir su ja susijusius sunkumus, kad jos pamatytų gimdymo galimybes.

Organizacija siekia vykdyti abortų prevenciją Lietuvoje ir rūpintis moterų psichine sveikata krizinio nėštumo metu bei pagimdžius, taip pat teikia pagalbą poabortinės traumos atvejais, veda lytinio ugdymo seminarus.

Nėščioms moterims, išgyvenančioms dėl neplanuoto nėštumo, Centre teikiamos nemokamos socialinės, psichologinės, ginekologinės ir teisinės konsultacijos, palydėjimas nėštumo ir gimdymo metu, materialinė, finansinė pagalba, parama būtiniausiais kūdikio auginimui daiktais.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir spalio mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo "TAVO VAIKAS" prenumeratą.


_loadQuiz(15858);

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis