Nėštumas, kurio nelaukiau: ką man dabar daryti?

Sužinojusi, kad neplanuotai pastojo, natūralu, kad moteris sutrinka. Ją aplanko įvairios mintys ir klausimas, kaip dabar pasielgti.

Iš skaitytojos laiško Modestos (28):

„Nebežinau ką man daryti. Kaip ir įtariau – laukiuosi. Jau pasidariau 4 nėštumo testus, vis tikėdamasi, kad prieš tai buvęs neteisingai parodė, bet po ketvirtojo testo kažkaip abejonių nebeliko. Ir tai nėra nei planuotas, nei lauktas nėštumas. Dėl vaiko tėvo aš taip pat nesu tikra – jis mane myli, bet ar mano jausmai jam tokie pat stiprūs, aš nežinau. Šiuo metu mūsų santykiai tikrai rimti ir gražūs, ir jo reakcija į nėštumą bus teigiama, bet kaip aš?

Esu versli moteris, turiu puikią karjerą, gerą algą, daug draugų ir planų. Aš jau esu suplanavusi kelionę pusei metų po pasaulį! Ar man dabar teks visko atsisakyti? Net nežinau, ar aš apskritai jau esu pasirengusi tapti mama.

Skamba žiauriai, bet gal man geriau darytis abortą ir toliau gyventi savo gyvenimą? Bet aborto labai bijau, juk yra tikimybė, kad po jo išvis nebegalėsiu turėti vaikų, tai gal čia mano vienintelis šansas? Aš myliu vaikus ir ateityje tikrai planavau jų turėti, bet kad ta ateitis bus tokia netolima, aš nemaniau“.

Psichologės Karolinos Gurskienės komentaras:

„Jūsų nerimas ir išgąstis yra visiškai normalu. Nėštumas visada yra reikšmingas įvykis moters gyvenime, todėl visada sukelia nemenką jausmų audrą. Neplanuotas nėštumas priverčia permąstyti savo gyvenimą ir susidėlioti prioritetus - galbūt kažkas gali būti atidėta vėlesniam laikui, o kažkam metas atėjo jau dabar.

Išreiškėte nemažai dvejonių dėl savo ateities, dėl draugo ir dėl pasirengimo būti mama, tačiau visa tai yra visiškai normalu. Nerimas labai reikalingas jausmas, nes būtent dėl jo mes imamės atsakomybės objektyviai įvertinti situaciją. Nerimui išsklaidyti reikalingas apibrėžtumas, apgalvoti atsakymai į konkrečius klausimus.

Visų pirma, informuokite vaiko tėvą apie nėštumą, pasikalbėkite su juo apie galimus jūsų bendrus ateities planus, išreikškite jam savo nuogąstavimus dėl buvimo mama – kokia jo nuomonė apie tai?

Susirašykite ant popieriaus lapo, kas konkrečiai jus neramina, taip galėsite nieko neužmiršdama ramiai viską apgalvoti ir aptarti su draugu. Kai jums bus aišku, kas kelia daugiausia nerimo, galėsite lengviau bandyti tai išspręsti. Nerimauti dviese visada yra geresnis sprendimas.

Nėštumas ir vaiko auginimas yra jums mažai žinoma sritis, jūs to neplanavote, todėl normalu, kad apie tai ir nesidomėjote. Pasikalbėkite su jau vaikus auginančiomis draugėmis, galbūt tarp jų yra tokių, kurios neplanavo nėštumo, tačiau dabar jau turi ūgtelėjusius mažylius? Paprastai artimų draugų patirtys padeda lengviau priimti tinkamus sprendimus.

Pasikalbėkite su jomis apie savo jausmus ir neramumus. Jūs nesate tokia viena, daugelis moterų, net ir planavusių nėštumą, sužinojusios, kad laukiasi, sutrinka ir ima dvejoti dėl savo motiniškųjų galių, o ką jau kalbėti apie neplanavusias. Jūs turite teisę jaustis taip, kaip jaučiatės ir neapsimetinėti. Nuoširdžiai išsipasakokite jums artimam žmogui nebijodama savęs ir savo žodžių – jeigu vaikelio jūs nenorėjote, taip ir pasakykite. Kartais savęs išgirdimas duoda geriausius patarimus.

Šiuo metu jums atrodo, kad karjera ir darbas yra svarbiausi jūsų gyvenime, tačiau kitokio, šeimyniško gyvenimo, jūs dar nepažįstate, todėl nežinote, ar jis jums nepatiks labiau.

Jūs nesate tokia viena, daugelis moterų, net ir planavusių nėštumą, sužinojusios, kad laukiasi, sutrinka ir ima dvejoti dėl savo motiniškųjų galių, o ką jau kalbėti apie neplanavusias.Psichologė Karolina GURSKIENĖ

Vaikelio auginimas tikrai iš esmės pakeis jūsų gyvenimą. Minėjote, kad esate verslus žmogus, tad nebūtina to atsisakyti turint mažylį. Nors kūdikis tikrai atsiriekia savo dėmesio dalį, yra mamų, sugebančių suderinti motinystę ir darbą. Nors susilaukus kūdikio daugelis dalykų gali pasikeisti, aptarkite su draugu apie tai, kas bus šeimoje labiau atsakingas už finansinę gerovę, kokios galimybės, kad tėtis kažkiek laiko praleis su mažyliu. Šiuo metu jums sudėtinga objektyviai įvertinti situaciją po kūdikio gimimo, nes dabar jums gali atrodyti, kad nenorėsite atsisakyti savo darbo ir likti verslia moterimi toliau, tačiau realus susitikimas su mažyliu gali daug ką pakeisti. Savo vaiko priglaudimas prie krūtinės priverčia dar kartą „perkratyti" savo vertybių sistemą ir atitinkamai pasirinkti.

Neskubėkite priimti jokio sprendimo, kol nuoširdžiai nepriėmėte fakto, kad laukiatės. Nesvarbu, kad mažylis nebuvo planuotas, net nesvarbu, kad dabar jums kirba mintis apie galimą abortą – svarbu jūs pati ir jūsų entuziazmas aktyviai gyventi. Į jūsų gyvenimą jau atėjo jūsų mažylis, ar tai jūsų entuziazmo dalis, spręsti jums pačiai. Nerimas – kaip rūkas, kurį išsklaidžius nušvinta saulė“.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis