Pirmieji nemalonūs nėštumo pojūčiai, dėl kurių mamos gali sunerimti

Kad ir kaip lauktumėte vaikelio, bus akimirkų, kai dvejosite - ar jis laiku, ar jūs jo norite ir laukiate. Tokios mintys itin apninka, kai prasideda nemalonūs nėštumo pojūčiai. Apie keletą iš jų.

Pasirodė kraujingų išskyrų – kas dabar bus?

Tai gana dažnas atvejis, pasitaikantis kas penktai nėščiajai. Paprastai tai nėra pavojinga - nestiprų kraujavimą gali lemti gimdoje trūkusi kraujagyslė ar nekenksmingas dalies audinių atsiskyrimas. Vis dėlto, jeigu pasirodė kraujas, apsilankykite pas savo ginekologą. Tai padaryti verta vien jau dėl to, kad galėtumėte be jokių rūpesčių mėgautis savo nėštumu.

Kodėl aš dabar nuolat jaučiuosi pavargusi?

Užmigote dar prieš vakaro žinias? Vos suvalgiusi lėkštę makaronų palikote savo drauges picerijoje? Nuolatinis nuovargis yra vienas pirmųjų nėštumo pojūčių, kuriuos pajaučia būsimos mamytės. Moters organizmas persitvarko, juk dabar jis atsakingas už kūdikio vystymąsi. Tai reikalauja labai daug jėgų. Dažnai pirmaisiais nėštumo mėnesiais kraujo spaudimas būna žemokas, todėl ima stigti energijos.

Kas padeda? Rytais budrumo suteiks kontrastinis dušas. Darbo vietoje jausitės geriau, jei per pietų pertrauką išeisite pasivaikščioti gryname ore. Jeigu jaučiatės pavargusi, stenkitės ilsėtis kaskart, kai pasitaiko galimybė. Jeigu jūsų organizmas reikalauja daug ramybės, vadinasi, jam jos reikia. Į lovą devintą vakaro? Nėščioms moterims tai leistina!

Ar gaunu pakankamai maistinių medžiagų, jeigu dėl pykinimo beveik negaliu valgyti?

Neverta nerimauti, bet kokiu atveju jūsų kūdikis viskuo aprūpintas. Nemažai būsimų mamų pirmosiomis nėštumo savaitėmis svorio ne priauga, o jo numeta. Kalorijų poreikis išauga tik nuo dešimtos nėštumo savaitės. Vis dėlto labai svarbu, kad jūsų mityba būtų kaip įmanoma subalansuota, net jeigu nuolat kankina blogumas.

Kodėl pirmiausia dingo mano talija?

Atrodote ne kaip būsima mama, o kaip šokolado padauginusi moteris? Tik be panikos! Visiškai normalu, kad pirmiausia dingsta talija. Kodėl? Nes gimda iškart pradeda augti į viršų ir tik paskui į priekį. Kitaip tariant, nėštumo pradžioje ji yra maždaug kriaušės dydžio ir slepiasi po gaktikauliu. Tada ji pradeda augti į viršų – galite netgi pati pastebėti, kaip ji centimetras po centimetro „stiebiasi“ virš gaktikaulio ir dėl to, deja, netenkate savo liemens. Maždaug šešioliktą nėštumo savaitę talija būna jau dingusi ir tada pilvas pradeda augti į priekį.

Ar nuo šiol turiu valgyti ir storėti už du?

Ne. Vargu ar nėščiosioms reikia daugiau kalorijų, negu nesilaukiančioms moterims. Papildomai joms reikia vos apie 180 kalorijų, o tiek yra vos viename sumuštinyje su sūriu. Vis dėlto, ne visoms moterims galioja ta pati taisyklė. Kadangi nuo šiol sumažinate savo tempą ir turite teisę daugiau ilsėtis, vadinasi, jums reikės mažiau kalorijų.

Kalbant apie maistą, už klausimą „kiek valgyti“ nėštumo metu kur kas svarbesnis klausimas „ką valgyti“. Kad jūsų įsčiose esantis kūdikis būtų optimaliai aprūpintas, jam reikia pakankamai pieno ir jo produktų (pieną galima pakeisti pieno produktais, pavyzdžiui, dviem- trim riekelėmis sūrio, jogurtu, kefyru, rūgpieniu), daug vaisių ir daržovių, taip pat duonos ir grūdų produktų (geriausia pilno grūdo). Būtini mitybos papildai – folio rūgštis, jodas ir geležis, tačiau apie tai pasitarkite su savo gydytoju.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis