Pirmieji nėštumo požymiai, apie kuriuos galbūt nežinojote

Vienos moterys nėštumą pajunta labai greitai, nes jį planuoja ir labai jo laukia. Kitas užklumpa patys dažniausi ir visiems žinomi simptomai – pykinimas, krūtinės tempimas, dingsta menstruacijos. Dar kitos – nė nesusimąsto, kad netrukus taps motinomis, nes jų organizmai siunčia mažiau populiarius „signalus".

Dingusios menstruacijos – bene patikimiausias požymis, kad jūs laukiatės. Aišku, taip gali nutikti ir dėl kitų priežasčių – ligų, hormoninių pokyčių ar didelio streso. Nedidelei daliai besilaukiančių būdinga atvirkštinė situacija – dienomis, kada įprastai būdavo mėnesinės, jos pakraujuoja net ir būdamos nėščios. Kitas požymis, kuriuo daugelis pasikliauna – labai jautrios krūtys (hormonų pokyčiai vyksta iškart po apvaisinimo, todėl krūties viduje esančios liaukos pradeda didėti, kas sukelia tempimo jausmą).


Daugelis puikiai žino ir dar vieną simptomą – pykinimas. Dažnai išgirstame, kai moterys viena kitą pašiepia: „Pykina? Gal laukiesi?". Taip, besilaukiančios moters organizme vyksta labai dideli pokyčiai. Vienas jų – jautresnė uoslė. Dažniausiai nemalonius pojūčius sukelia net tie maisto produktai, kuriuos iki tol ji puikiai valgė. Mokslininkai net spėja, kad taip organizmas apsisaugo nuo netinkamo vartoti, sugedusio maisto.


Jei šiuos, mūsų išvardytus, nėštumo požymius pasakytų net ir vyrai, kitų (pasitaikančių rečiau) nežino net ir kai kurios moterys.


Nedidelis kraujavimas. Jei pastojote – kraujo tepimas gali pasireikšti tada, kai apvaisintas kiaušinėlis implantuojasi gimdoje. Daugelis moterų, nežinančių, kad laukiasi, tai supainioja su menstruacijomis. Dažniausia toks nedidelis pakraujavimas būna likus keletui dienų iki numatomų mėnesinių. Implantacijos kraujavimą nuo per anksti prasidėjusių menstruacijų atskirti galima iš kelių skirtumų: jis būna trumpesnis, dažniausiai tai ne kraujavimas, o tik tepimas.


Pasikeitusi krūtų išvaizda. Tai pastebėti galite labai anksti, maždaug tada, kai turėtų prasidėti mėnesinės. Praėjus keletui savaičių po pastojimo, krūtinės areolė pradeda tamsėti, kartais ji padidėja. Krūtys ruošiasi labai svarbiam etapui – vaiko maitinimui, todėl galite pastebėti ir daugiau pokyčių. Vienas akivaizdžiausių – ant krūtų išryškėjusios venos ir padidėjusios Montgomerio liaukos (areolės plote yra keletas rudimentinių pieno liaukų, kurios atrodo lyg spuogeliai).


Dažnesnis noras šlapintis. Nėščios moters gimda pradeda didėti, todėl visiškai natūralu, kad ji spaudžia šlapimo pūslę. Jei pastebėjote, kad tualete lankotės daug dažniau, pagalvokite, ar nėra ir kitų nėštumo požymių. Būna, kad moterys, dažnai sergančios šlapimo takų uždegimu, mano, jog tai šios ligos požymis nors, iš tiesų, jos laukiasi.


Vidurių užkietėjimas. Gali būti, kad, likus maždaug savaitei iki numatomų mėnesinių, jus pradės kamuoti vidurių užkietėjimas. Tai visiškai normalu ir gali užsitęsti net kelias savaites. Pakitusi moters hormonų pusiausvyra ir pradėjęs gamintis nėštumo hormonas atpalaiduoja žarnyno raumenis.


Padidėjusi kūno temperatūra. Jei kasryt stebite, kokia jūsų kūno temperatūra, labai greitai suprasite, kad laukiatės. Ji, paprastai, padidėja, kai moters organizme vyksta ovuliacija, tačiau, jei jūs nėščia, bazinė temperatūra bus pakilusi ir laikysis net kelias savaites. Tiesa, šį simptomą pastebi tik labai akylos ar itin jautriai į kūno temperatūros pokyčius reaguojančios moterys.


Dažni peršalimo požymiai. Jei niekaip negalite atsikratyti slogos, gerklės skausmo, kosulio, o mėnesinės vėluoja, tai taip pat gali būti ženklas, kad netrukus tapsite mama. Įprastai šie simptomai moteris kamuoja prabėgus kelioms savaitėms po apvaisinimo. Jei nėštumą planuojate ir pajutote peršalimo požymius – neskubėkite gerti vaistų, pasitarkite su jus prižiūrinčiu šeimos gydytoju.


Metalo skonis burnoje. Nėštumo metu padidėja estrogenų ir progesterono kiekis organizme, o tai gali turėti įtakos skonio receptorių pasikeitimams. Jūs ne tik kitaip vertinsite įvairius maisto produktus, o jūsų iki tol mėgti patiekalai gali kelti šleikštulį, tačiau kai kurios moterys burnoje jaučia nemalonų metalo skonį. Jį „nugesinti" padės dažnesnis skysčių vartojimas.


Padidėjęs apetitas ir potraukis saldumynams. Jei pro šviežių bandelių kepyklėlę praeidavote nė nemirktelėjusi, o dabar ji traukia it magnetas – pasvarstykite, ar nepajutote daugiau nėštumo simptomų. Kūdikio besilaukiančios moterys, kalbant apie maistą, jaučia pačius keisčiausius potraukius ir labai nori saldumynų. Tiesa, jais piktnaudžiauti ir „valgyti už du" tikrai nereikia.


Tempimas pilvo apačioje. Nėščios moters gimda ima didėti, o ją laikantys gimdos raiščiai – intensyviai temptis. Pastojusi moteris gali jausti pilvo dilgčiojimą ar nedidelį skausmą jo apačioje (primenantį tą, kuris būna prieš menstruacijas).


Nuotaikų kaitos ir nevaldomos emocijos. Tai verkiate, tai juokiatės? Vieną akimirką esate pati laimingiausia, o kitą atrodo, kad visas pasaulis prieš jus neigiamai nusiteikęs? Ašaros lyg pupos bėga pamačius nuskriaustą šuniuką, nelaimingą vaiką ar ligotą senolį? Nėščioms moterims labai būdingi tokie nuotaikų svyravimai.


Nuovargis ir visą dieną lydintis silpnumas. Daugelis moterų, patyrusių kūdikio laukimosi džiaugsmą, kaip vieną iš nėštumo simptomų įvardija silpnumą, kuris mažina darbingumą ir aktyvumą. Toks nuovargis jus gali lydėti visą pirmąjį trimestrą.


Kas padės įsitikinti? Jei jaučiate bent keletą iš mūsų išvardytų simptomų, pats metas įsitikinti, ar po širdimi nešiojate naują gyvybę. Paprasčiausias ir greičiausias būdas – nėštumo testas. Jis rezultatus rodys tik tuo atveju, jei laukiatės daugiau nei dvi savaites. Vaistinėse parduodami nėštumo testai atliekami su moters šlapimu, rezultatus jie parodo per kelias minutes. Net jei testo atsakymas teigiamas, jums taip pat reikia pasidaryti kraujo tyrimą (jis dar anksčiau patvirtins rezultatus). Pirmojo apsilankymo pas ginekologą metu jums bus atliktas ultragarso tyrimas ir gydytojas apie jūsų nėštumą galės pasakyti tikslesnių faktų – kokios jis trukmės ir pan.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis