Pirmieji nėštumo požymiai

Planuojant vaikelį, moteris tampa aidesnė savo kūnui. Nuovargis, jautri krūtinė, noras į lovą kristi vos grįžus po darbo – visa tai jai gali sufleruoti apie būsimą nėštumą. Kokie nėštumo pradžios požymiai yra patikimiausi?

Mėnesinių nebuvimas – vienas iš patikimiausių požymių, kad jūs nėščia. Tačiau jų dingimas gali būti susijęs ne tik su nėštumu. Kai kuriais atvejais mėnesinės dingsta dėl streso, hormoninių ligų. Ir atvirkščiai – kartais pastojus moteris pakraujuoja tomis dienomis, kai įprastai būdavo mėnesinės.


Pasikeitusi krūtinė moterims taip pat signalizuoja apie galimą nėštumą. Dėl nėštumo metu vykstančių hormoninių pokyčių, krūtinė tampa didesnė, o krūties speneliai – didesni, jautresni. Krūtinės pokyčiai susiję su darbu, kurį krūtims teks nudirbti po devynių mėnesių – žindyti kūdikį.


Pykinimas irgi gali reikšti, jog jūsų svajonė tapti mama ima pildytis. Pykinimas skirtingoms moterims pasireiškia nevienodai.Vienoms jis būna pirmaisiais trim nėštumo mėnesiais ir labiau kamuoja rytais. Kitas pykina labiau vakarais arba visos dienos metu. Tai, kad nėščiąsias pykina, „kaltas" yra nėštumo hormonas choriogonadotropinas ((HCG), kurio gamintis pradeda iš karto pastojus.


Nuovargis. Kaip vieną iš nėštumo požymių, jį nurodo daug moterų. Mieguistumas, jėgų neturėjimas gali reikšti nėštumą, tačiau taip pat jis gali kamuoti dėl pervargimo darbe, patirto streso. Kai kurios moterys jaučiasi labiau nedarbingos, negu įprastai ir prieš mėnesines.


Svyruojanti nuotaika. Dėl nepaaiškinamų priežasčių svyruojanti nuotaika gali liudyti apie pastojimą, ir to priežastis- hormonų pasikeitimai apvaisintos moters organizme.


Tempimas pilvo apačioje. Tai irgi vienas iš galimų nėštumo požymių, paaiškinamas tuo, kad pastojus ima didėti gimda, ir ją laikantys gimdos raiščiai tempiasi. Todėl jautrios moterys gali jausti ir šį požymį.


Padidėjęs apetitas. Jeigu moteris jaučia padidėjusį apetitą, norą valgyti „keistų" patiekalų, ji neretai suverčia kaltę nėštumui. Taipirgi gali būti, ypač, jei šalia šio, ji jaučia ir kitus akščiau išvardintus simptomus.


Požymius patvirtins arba paneigs nėštumo testas


Vaistinėse parduodami nėštumo testai atliekami su moters šlapimu. Geriausiai tinka rytinis šlapimas. Šiuos testus rekomenduojama atlikti ne anksčiau kaip dvi savaitės po galimos pastojimo datos. Nėštumo hormonai gaminasi nevienodai, todėl vienai moteriai nėštumą testas gali parodyti anksčiau, kitai – vėliau. Testas, atliktas nesulaukus teorinės mėnesinių datos, yra nepatikimas.


Anksčiau negu nėštumo testas, nėštumą gali parodyti kraujo tyrimas, kuris gana anksti užfiksuoja nėštumo hormono padidėjimą kraujyje.


Nėštumą diagnozuoja ir ultragarso tyrimas, vadinamoji echoskopija, ypač vaginalinė, kurią atlikti gal gydytojas ginekologas jau pirmojo apsilankymo metu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis