Rytinis nėštumo pykinimas = protingesnis vaikas?

Vadinamasis rytinis pykinimas – kai kūdikio besilaukiančiai moteriai vis karts nuo karto tenka skubėti iki tualeto ar artimiausios šiukšlių dėžės išsivemti – nėra pats maloniausias nėštumo aspektas, tačiau, pasirodo, jis teigiamai veikia kūdikio smegenų formavimąsi.

Paaiškėjo, kad pykinimas ir vėmimas susijęs su mažesne persileidimų ir apsigimimų tikimybe, taip pat su didesne tikimybe, kad gims protingas vaikas, skelbia Fitpregnancy.com.

Toronto vaikų ligoninės 20 metų vykdyto tyrimo metu buvo stebima 850 tūkstančių nėščių moterų penkiose skirtingose šalyse, siekiant išsiaiškinti, ar šis dažniausiai pasitaikantis šalutinis nėštumo poveikis (kuris pasireiškia 85 proc. nėščiųjų) yra reikalingas ir ar turi kokį poveikį vaikui. Nors kol kas nėra konkrečiai apibrėžta, bet manoma, kad pykinimą sukelia hormonai, kuriuos išskiria placenta, labiausiai gonadotropinas, kurio kiekis organizme nėštumo metu gerokai išauga.

Tyrime paaiškėjo, kad moterys, kurios vis išvemdavo suvalgytą maistą, pagimdė sveikesnius kūdikius (ir svorio, ir ūgio prasme), be to, jos rečiau gimdė anksčiau laiko. Moterų, kurių nekankino rytinis pykinimas, priešlaikinio gimdymo rodiklis buvo 9,5 proc., palyginimui - rytinį pykinimą jautusių moterų grupėje šis rodiklis buvo akivaizdžiai mažesnis, 6,4 proc. Tarp sklandų, pykinimo neaptemdytą nėštumą patyrusių moterų persileidimo tikimybė buvo triskart didesnė, nei tarp moterų, kurios rytus (ir ne tik) praleisdavo apsikabinusios unitazą.

Vėliau jau paaugę tyrime dalyvavusių buvusių nėščiųjų vaikai atliko intelekto koeficiento testą. Paaiškėjo, kad vaikų, kurių motinas nėštumo metu pykino, intelekto koeficientas aukštesnis, kalbiniai gebėjimai ir bendras elgesys geresni, nei tų vaikų, kurių motinos pykinimu nesiskundė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis