Esu nėščia ir labai nelaiminga: ką daryti?

Nepaisant to, kad ant žurnalų viršelių vaizduojamos tik iš laimės spindinčios būsimos mamytės, ne visoms moterims nėštumas yra itin smagi patirtis. Kūnas patiria didelius pokyčius, tad moteris gali jaustis ligota ar pavargusi.

Kodėl atrodo, kad nėštumo metu esu nelaiminga?


Jei jus užklupo hemorojus, nugaros skausmai ar kiti ne tokie patrauklūs nėštumo požymiai, gali atrodyti, kad viskas jau įkyrėjo. Gal todėl nemažai moterų sako, kad nėštumą jos iškenčia, bet nesimėgauja juo.


Gal šiuo metu tai ir atrodys menka paguoda, tačiau net jei dabar jaučiatės šiek tiek prislėgta - viskas tikrai pagerės. Ir jei jums dabar tik pirmasis trimestras, jums palengvės išgirdus, kad kai kurie labiausiai nepageidaujami fiziniai požymiai, pvz., pykinimas ir nuovargis, dažnai dingsta antrame trimestre.


Nepamirškite, kad nėštumo metu jūs patirsite didelius emocinius bei fizinius pokyčius, o dėl jūsų hormonų audrų jūsų jausmai gali atrodyti sodresni, nei įprastai. Jei nerimaujate dėl savo nėštumo arba jums yra sudėtinga tvarkytis su savo emocijomis, pamėginkite išskirti savo pagrindinį nerimo šaltinį. Kai suvoksite, kas jus taip liūdina, galėsite pradėti mėginti surasti būdus, kaip tai pakeisti.


Ką galiu padaryti, kad jausčiausi geriau?


Pirmiausia, kalbėkitės. Atsiverkite kam nors, su kuo kalbėdama jaučiatės gerai ir kas jums gali padėti išspręsti kai kuriuos jūsų rūpesčius. Tai gali būti jau pagimdžiusi draugė, jūsų partneris, mama, akušerė ar gydytojas. Papasakojus apie savo jausmus, jums ne tik palengvės, bet ir pokalbis padės suvokti, kas jūsų laukia ateityje.


Klausykitės savo kūno ir ilsėkitės, kai tik to reikės. Skirkite laiko tik sau ir veikite tai, dėl ko jausitės laiminga (pavyzdžiui, ilsėkitės žvakių apsuptoje vonioje arba su geriausia drauge eikite į kiną).


Galiausiai, pagalvokite, kas jūsų laukia. Kai pirmą kartą apkabinsite savo kūdikį ir pasakysite „labas" visiškai naujam žmogučiui savo rankose, visi šie jausmai tikriausiai nublanks. Nėštumas ne visada yra lengvas, tačiau dauguma mamų sutinka, kad jis yra to vertas!


Aš tik noriu, kad kažkas atkreiptų dėmesį į mane!


Kai pastojate, normalu, kad visi sutelkia dėmesį į jūsų pilvą, kas beveik visada yra malonu. Tačiau vėlesniais nėštumo mėnesiais galite pasijusti esanti šiek tiek nematoma ir norinti būti vertinama kaip individas.


Kai jūsų pilvas išaugs, gerai išsimiegoti naktį bus sudėtinga. Būdama pavargusi, pasidarote didesnė niurzga ir imate gailėtis savęs. Tad pasidarykite pertrauką, skirkite laiko tik sau ir paprašykite draugų bei artimųjų jums padėti namuose, kol jūs pailsėsite užsikėlusi kojas!


Pasirūpinkite savimi


Jei tikrai jaučiatės šiek tiek nepastebima, pasakykite tai savo partneriui, artimiems draugams ir šeima, kad jie suprastų, kaip jūs jaučiatės. Tada pamėginkite skirti šiek tiek laiko sau ir tokiai veiklai, dėl kurios jausitės gerai, pavyzdžiui:


- Eikite į kiną (tačiau sėdėkite prie išėjimo, jei prireiktų skubiai nubėgti į tualetą!).


- Leiskite partneriui paruošti jūsų mėgiamą patiekalą namuose ir mėgaukitės romantiška vakariene žvakių šviesoje.


- Atsargiai pasimankštinus, gerai jausitės bei geriau miegosite naktį (tik baikite sportuoti likus keturioms valandoms iki miego). Reguliarus sportavimas gali padidinti jūsų ištvermę, kurios jums prireiks gimdant.


- Nėra nieko geresnio už pasilepinimą! Nesvarbu, ar darysitės manikiūrą, pedikiūrą, naują šukuoseną ar atpalaiduojantį masažą su nėščiosioms tinkamais aliejais (pvz., levandų), tiesiog skirkite laiko sau pasilepinti.


Išmokite mylėti savo nėštumą


Pasistenkite nepamiršti teigiamos savo nėštumo pusės. Juk ne kasdien jums vyrai siūlo atsisėsti, moterys šypsosi susižavėjusios, o jūs galite sėdėti susikėlusi kojas ant stalo ir valgyti tiek ledų/uogienės/saldėsių, kiek tik geidžiate. Prisiminkite, kaip džiaugėtės ir kokia laiminga buvote, kai sužinojote, kad laukiatės. Ir pagalvokite, kaip bus nuostabu pirmąjį kartą laikyti kūdikį savo rankose.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis