Ką svarbu žinoti apie ultragarsinį tyrimą

Pirmuosius mažylio gyvenimo kadrus galime pamatyti echoskopinio tyrimo metu. Tai nekenksmingas, skausmo nesukeliantis tyrimas, kurio dėka galima stebėti mažylio augimą ir vystymąsi visus devynis mėnesius.

Koks yra ultragarsinio tyrimo nėštumo metu tikslas?

Nėščiųjų echoskopinio tyrimo metu diagnozuojamas ankstyvas nėštumas, o vėliau tiriamas vaisiaus vystymasis, augimas, nustatomi sklaidos defektai.

Tėveliai šio tyrimo laukia su nekantrumu ir džiugiu jauduliu, nes jo metu galima pamatyti būsimą vaikelį, stebėti jo judesius, nustatyti lytį. Tačiau pirmiausia – tai medicinos tyrimas, kurio metu nėštumą prižiūrintis gydytojas stebi, ar vaisius sveikas ir taisyklingai vystosi.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Natūralus gimdymas po cezario pjūvio: taip ar ne?
Sužinok būsimo vaiko lytį pagal kinų kalendorių

Praktikoje ultragarso tyrimas naudojamas jau daugiau kaip 30 metų. Ne kartą buvo kilusios diskusijos, ar jis yra saugus būsimam vaikučiui ir mamai. Nėra jokių medicininių įrodymų, kad šis tyrimas kenktų. Jis plačiai naudojamas visame pasaulyje. Ultragarsinis tyrimas dar vadinamas echoskopija.

Kaip dažnai nėštumo metu galima daryti echoskopiją?

Tyrimas neturėtų būti atliekamas pramoginiais tikslais (nori nėščioji, vyras dar nematė, seniai mačiau ir pan.).

Ultragarso aparatūra nuolat tobulinama, todėl matomas vaizdas tampa vis ryškesnis. Dėl tobulėjančios įrangos gydytojams echoskopija padeda nustatyti vaiko vystymosi sutrikimus, aptikti rimtas ydas ir tuomet padėti dar negimusiam vaikeliui. Tai yra svari priežastis, kodėl nederėtų ignoruoti ultragarso tyrimų.

Skirtingose Europos šalyse numatytas skirtingas skaičius valstybės finansuojamų (nemokamų) echoskopijų, paprastai nuo 1 iki 3 per nėštumą. Lietuvoje ultragarso tyrimas atliekamas pagal poreikį, bet mažiausiai du kartus. Šiandien dažniausiai jau per pirmąjį apsilankymą pas gydytoją atliekamas ultragarso tyrimas, kad būtų patvirtintas nėštumas.

Žinoma, jeigu kyla komplikacijų, gydytojas paskirs tyrimų tiek, kiek reikės.

Kuo skiriasi ultragarso tyrimai, kai daviklis pridedamas prie pilvo ir įvedamas į mankštį?

Pasak gydytojos akušerės ginekologės Daivos Brogienės, nei vienas ultragarso tyrimo būdas nėra pavojingas: „Ankstyvojo nėštumo etapu daviklis įvedamas į makštį, tai padeda iš arčiau apžiūrėti dar labai mažą vaisių, tačiau tai yra visiškai saugu. Echoskopo tyrimas, kurio metu davikliu į vaisių žvelgiama per pilvo sienelę, patogus vėlesniuose nėštumo etapuose, kuomet galima stebėti vaiko judesius, atlikti įvairius dydžių ir svorio matavimus, kurie svarbūs tiriant vaiko raidą.“

Ankstyvojo nėštumo metu (pradedant nuo trijų savaičių) daviklis įvedamas į makštį. Procedūra neskausminga, ir ji padeda aptikti nėštumą ne gimdoje, nėštumo laiką, nustatyti, kur prisitvirtino būsimoji placenta. 

Kas tiriama echoskopu skirtingais nėštumo etapais?

Pirmojo trimestro metu

Pirmojo trimestro metu atlikdamas ultragarsinį tyrimą gydytojas vertina, ar nėštumo laikas nustatytas teisingai ir dar kartą apskaičiuoja gimdymo datą. Stebima, ar vaisius yra gyvybingas, ar plaka jo širdelė. Šiuo laiku atliekamas tyrimas yra svarbus tuo, kad padeda laiku pastebėti negimdinio nėštumo galimybę.

Ultragarsinis tyrimas skiriamas pagal poreikį, mažiausiai 1-2 kartus per nėštumą.
Shutterstock nuotr.

Antrojo trimestro metu

Gydytojas echoskopuotojas atidžiai apžiūri vaisių, jo kūno organus. Tai pats tinkamiausias metas vystymosi ydoms nustatyti. Stebimi vaisiaus vandenys. Per didelis vaisiaus vandenų kiekis gali atsirasti dėl vaikelio vystymosi ydų. Per mažą jų kiekį gali lemti keletas priežasčių, pavojingiausia iš jų – vaiko inkstų vystymosi yda. Žinoma, stebimas ir mažylio širdutės darbas, vaikelio augimas ir vystymasis. Patikslinama placentos prisitvirtinimo vieta.

Trečiojo trimestro metu

Šiuo metu vaisiaus vandenų kiekis sumažėja, o vaikelis išauga taip, kad jį apžiūrėti galima tik dalimis. Gydytojas stebi vaikelio vystymąsi, ūgį ir svorį. Tiriama placentos būklė - gydytojas tikrina jos išsidėstymą ir brandumą. Nustatoma vaikelio padėtis. Jei vaikelis įsitaisęs kojytėmis ar užpakaliuku žemyn, nėščiąją nuo šiol gydytojas stebės dar atidžiau, gali būti, kad jai bus paskirta planinė cezario pjūvio operacija.

Baigiantis nėštumui, 29-32 savaitę, stebimi kūdikio vidaus organai – širdis, inkstai, smegenys: ar viskas išsivystė normaliai? Taip pat apskaičiuojamas, koks bus gimstančio kūdikio ūgis, svoris ir galvytės apimtis.

Kas yra 3/4D ultragarsas, kuo jis skiriasi nuo paprasto?

Kai kuriose ligoninėse, privačiose klinikose jau yra ir 3D/4D echoskopų. Taip kūdikį galima matyti „kaip kine“, trimatis ir keturmatis vaizdas leidžia atkurti realią vaikučio nuotrauką. Gydytojams tai palengvina tam tikrų vystymosi sutrikimų diagnozę. Tėvai džiaugiasi, kad gali pamatyti kūdikėlį aiškiau, iš arčiau. Kartais pasiseka įžvelgti net vaikučio veido bruožus. Tinkamiausias laikas 3D/4D echoskopijai – nuo 24 iki 34 nėštumo savaitės, kai kūdikis dar turi pakankamai vietos judėti ir yra pakankamai „suaugęs“, kad būtų galima įžvelgti net jo veido bruožus.

Atmintinė, kad ultragarso tyrimas praeitų sėkmingai:

Tyrimo kokybė priklauso nuo gydytojo patirties, įrangos, kuria atliekamas tyrimas, ir pasirinkto nėštumo laiko.

Įsitikinkite, kad tyrimą atliks profesionalas.

Per pirmąją apžiūrą gydytojas turėtų užtrukti maždaug 10 minučių, antrosios metu – ilgiau.

Procedūros metu neblaškykite gydytojo klausimų gausa, verčiau juos užduokite po procedūros.

Nebijokite užduoti ir „kvailų“ klausimų, nes nėra nieko blogiau nei pačiai susidaryti klaidingą nuomonę dėl to, kas vyksta, ir nervintis.

Atsipalaiduokite ir mėgaukitės tyrimu. Tai proga iš arčiau susipažinti su mažyliu, įsitikinti, kad jam mamos pilve saugu ir gera.

Psikvieskite į ultragarso tyrimą vaikučio tėtį - jam tai bus įsimintinas susitikimas su mažyliu.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 100 Lt vertės apatinių rūbų parduotuvės čekį.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis