Paaiškėjo, kokioms moterims didėja rizika susilaukti vaiko autisto

Naujo tyrimo rezultatai parodė, kad jeigu tarp dviejų nėštumų yra mažesnis negu 2 metų arba didesnis negu 6 metų skirtumas, vaikui padidėja autizmo rizika.


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Naujas tyrimas įžvelgė ryšį tarp laiko, skiriančio vieną nėštumą nuo kito, ir iškėlė hipotezę, kad tai gali būti veiksnys, rodantis autizmo riziką.

Buvo ištirti daugiau nei 45 000 vaikų, gimusių Kalifornijoje nuo 2000-ųjų iki 2009 m. Paaiškėjo, kad tiek esant trumpesniam, tiek ilgesniam laikotarpiui tarp dviejų nėštumų, autizmo rizika buvo didelė.

„Vaikams, pradėtiems praėjus mažiau nei dvejiems metams po vyresnio brolio ar sesers gimimo arba praėjus daugiau nei šešeriems metams po vyresniojo gimimo, du ar tris kartus padidėja autizmo diagnozės rizika", – teigė viena iš tyrėjų Lisa Croen, kuri yra autizmo tyrimo programos Oklande, Kalifornijoje direktorė.

Tyrėjai pabrėžė, kad ilgesnis ar trumpesnis laikotarpis tarp nėštumų nėra priežastis gimti vaikui su autizmu, tačiau reikalingi išsamesni tyrimai, norint tiksliau nusakyti, kaip susiję pirmas ir antras nėštumai. Vienas galimas paaiškinimas yra, jog moters, pastojusios iš karto po pirmo vaiko gimimo, organizme yra mažesnis folio rūgšties lygis, o folio rūgštis yra būtina, kad išsivystytų sveikos kūdikio smegenys. Kita vertus, ilgai delsianti susilaukti antro vaiko pora gali susidurti su nevaisingumo problema, o kai sunkiai pastojama, didėja ir sunkaus nėštumo rizika.

Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis, optimaliausias variantas motinos ir vaiko sveikatai - kai tarp vaikų yra bent dvejų metų tarpas. Ši rekomendacija pagrįsta tyrimais, kurie siejo intervalą tarp nėštumų su mažu naujagimių svoriu ir priešlaikiniu gimdymu.

Šio tyrimo rezultatai skelbiami spalio mėnesio leidinyje „Pediatrics“.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis