Siūloma ant alkoholio taros pažymėti, kad jis kenkia nėščiajai ir būsimam vaikui

Besilaukiančiajai nebūna „saugios" alkoholio dozės, todėl prieš keliant prie lūpų taurę vyno reikėtų gerai pagalvoti - kaip tai atsilieps būsimam vaikučiui?

„Taurelę kilnojančios būsimos mamos gali pakenkti vaisiaus vystymuisi, todėl būtinos plačios informacinės kampanijos ES ir pasauliniu lygiu. Svarbu didinti visuomenės informuotumą apie neigiamą reakciją į bet kokį alkoholio toleravimą nėštumo metu", - teigė europarlamentarė ir renginio globėja Radvilė Morkūnaitė vakar Europos Parlamente vykusioje konferencijoje apie alkoholio žalą kūdikių vystymuisi.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Žaliavalgių šeima savo vertybes perduoda ir dukrytei
Ligų sezonui artėjant: tiesa ir mitai ape temperatūrą

Prancūzijoje ant alkoholio taros nurodoma, kad tai kenkia nėščiosioms

Kaip vieną iš galimų priemonių, jau pasiteisinusių Prancūzijoje, politikė įvardino logotipo ant alkoholio taros, draudžiančio vartoti alkoholį nėščiajai, naudojimą. „Tik visiškas alkoholio atsisakymas prilygsta nulinei rizikai, o tokios sąvokos, kaip saugus ar tinkamas alkoholio kiekis išvis negali būti, ypač nėštumo metu", - pažymėjo R. Morkūnaitė, remdamasi konferencijoje pristatytų tyrimų duomenimis.

Alkoholis - viena dažniausių kūdikių apsigimimų priežasčių

Anot ekspertų, alkoholio vartojimas nėštumo metu yra viena iš pagrindinių kūdikių vystymosi sutrikimų Europos Sąjungoje priežasčių. Per nėštumą net nedideliais kiekiais ar tik nėštumo pirmaisiais mėnesiais vartojamas alkoholis trukdo normaliam vaisiaus vystymuisi ir gali rimtai pakenkti dar negimusiam kūdikiui.

Kai kuriose šalyse alkoholio vartojimas nėštumo metu tapęs kone norma

„Deja, daug moterų to nežino ir toliau vartoja alkoholį nėštumo metu: statistiškai nuo 25 procentų Ispanijoje iki 35-50 procentų Olandijoje ir netgi didesnis skaičius Jungtinėje Karalystėje arba Airijoje - 79 proc.. Todėl, kaip viena iš priemonių, mažinančių šiuos skaičius, būtina vieninga alkoholio ženklinimo sistema visose ES valstybėse narėse", - akcentavo EP narė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis