Įkalinta lovoje: patarimai gresiant persileidimui

Kartais, kai nėštumui kyla rimtas pavojus, gydytojas ginekologas skiria lovos režimą. Dažniausiai sunkiausios būna pirmos kelios dienos, kurias reikia kaip nors išgyventi. Kaip nepamesti galvos šiuo sunkiu laikotarpiu, klausiame gydytojos genetikės ginekologės Ingridos Kravčenkienės.

Iš gydytojos praktikos

Trisdešimtmetė Jolanta prieš kelias savaites sužinojo, kad laukiasi antro vaikelio. Jiedu su vyru jau augina dvejų metukų dukrytę Ugnę. Per pirminę apžiūrą atrodė, kad nėštumas įprastas ir jam nieko negresia. Vieną dieną Jolanta pakėlė ant rankų dukrytę. Netrukus suskaudo pilvą ir Jolanta pajuto, kad kraujuoja. Atvykusi į ginekologijos kliniką, ji kraujavo kaip per mėnesines. Atlikus ultragarso tyrimą paaiškėjo, kad atplyšo lopinėlis chlorino (medžiagos, iš kurios gaminasi placenta), o už jo prikraujavo. Kai atplyšta daugiau negu trečdalis chlorino, nėštumo išsaugoti neįmanoma, embrionas žūva. Jolantos nėštumui tuo metu buvo septynios savaitės. Kadangi kilo rimtas persileidimo pavojus, moteriai buvo skirtas lovos režimas, dieta ir vaistų.

Dažniausiai lovos režimas skiriamas, jeigu:

  • kyla persileidimo grėsmė;

  • gresia priešlaikis gimdymas;

  • dėl preeklampsijos (tai liga, kuri būdinga tik per nėštumą, kai padidėja kraujospūdis ir atsiranda baltymo šlapime);

  • lemia kitos priežastys, pavyzdžiui, stuburo traumos, dubens traumos, šios - retesnės.

Pirmos dienos - pavojingiausios

Gydytojas skiria lovos režimą, kai nėštumui kyla rimtas pavojus, todėl dažniausiai reikia gulėti visą parą, o atsikelti galima tik į tualetą. Paprastai grėsmingas periodas trunka kelias dienas (dažniausiai - iki trijų, rečiau - iki šešių dienų). Didžiausiam pavojui atslūgus galima trumpam atsikelti, nueiti į virtuvę atsigerti, pavalgyti, pasivaikščioti. Jeigu gyvenate daugiabutyje, leiskitės liftu žemyn, nes laiptais laipioti griežtai draudžiama.

Būtina mankštintis

Griežtas lovos režimas per nėštumą skiriamas trumpai, kol sunki būklė pagerėja. Net tada, kai būklė sunki, moteriai reikia mankštintis. Mankšta lovoje mažina kraujo krešėjimo sutrikimus, trombozių, embolijų (kraujagyslių užsikimšimas įvairiomis kraujyje cirkuliuojančiomis dalelėmis) tikimybę. Tad jeigu jums skirtas griežtas lovos režimas, tačiau galite pati valgyti, kvėpuoti, nesate traumuota, būtinai mankštinkitės. Jeigu baiminatės, ar mankšta nepridarys žalos jums ar jūsų kūdikiui, dėl jos pasitarkite su savo gydytoju ginekologu.

Kai skirtas lovos režimas, mankšta atliekama lovoje gulint. Ją sudaro 3-4 pratimai, kuriuos reikėtų kartoti po 10 kartų.

1 pratimas: „plaukiame" pėdomis

Pakaitomis ištieskite ir sulenkite pėdą (ištiesta baleto šokėjos pėda - įtempkite pėdą ir pirštus, tarsi norėtumėte pasistiebti pirštų galiukais. Pėdos pirštai ir blauzda turi būti vienoje linijoje. Sulenkta pėda - kulnas turi būti atremtas į lovos pagrindą, o pėdą kelkite į viršų taip, kad tarp pėdos ir blauzdos būtų status kampas. Šį pratimą pakartokite 10 kartų abiem kojomis kartu, paskui 10 kartų kiekviena koja atskirai ir dar 10 kartų abiem kojomis kartu).

2 pratimas: rankų plaštakų mankšta

10 kartų suspaustus kumščius sukite į vieną pusę, paskui 10 kartų į kitą. Paskui 10 kartų suspauskite ir atleiskite kumščius. Atleisdama kumščius išskleiskite pirštus į šalis į juos įtempkite.

3 pratimas: sukame pečius ir galvą

Sukite pečius 10 kartų į vieną pusę ir 10 kartų į kitą pusę. Lygiai taip sukite galvą 10 kartų į vieną pusę, paskui 10 kartų į kitą.

Svarbu

Mankštindamasi stenkitės laisvai ir ritmiškai kvėpuoti. Nesulaikykite kvėpavimo. Tarp pratimų padarykite 20-40 sek. pertrauką. 

Ilgai gulint lovoje sunku atsispirti pagundai ko nors pakramsnoti. Stenkitės, kad tai būtų kaip įmanoma sveikesni užkandžiai.
Shutterstock nuotr.

Šalin nesveikus produktus!

Moterys, kurioms skirtas gulimasis režimas arba jos gan ilgai turi saugotis, kad nepersileistų, neretai susiduria su nutukimo bėda. Iš pirmo žvilgsnio griežtai gulėti lovoje reikia neilgai, per kelias dienas lyg ir neturėtų užaugti papildomų kilogramų, tačiau kadangi paprastai dar tenka kelias savaites būti budriai ir labai saugoti savo kūdikį, sunku atsispirti pagundai nuolatos kramsnoti. Taip nesunku priaugti visiškai nereikalingų kilogramų. Todėl labai svarbu įsiminti, kad nuolatinis noras ką nors kramsnoti, smaguriauti saldumynais ir miltiniais patiekalais - džiūvėsiais, sausainiais, saldainiais yra sukeltas įtampos, o ne alkio. Vaikeliui tokie užkandžiai neduoda naudos, o nerimą galima suvaldyti ir kitais būdais. Saugantis persileidimo labai svarbu vartoti pakankamai skysčių - išgerti ne mažiau nei 1,5 litro vandens per parą, 3-4 kartus per dieną valgyti vaisių ir daržovių, ypač troškintų arba virtų garuose.

Kol laukiatės kūdikio, nelaikykite šaldytuve pomidorų padažo ir majonezo, įvairių tepinių, kuriuose gausu priedų, užkandėlių, greitojo maisto pusgaminių, picos, rūkytos ir sūdytos mėsos gaminių. Visa tai valgyti nesveika, o kai būnate namuose, nori nenori, šaldytuvo dureles varstysite dažniau. Tad pasirūpinkite, kad jame visada būtų pakankamai įvairių pieno produktų: varškės, sūrio, daržovių, vaisių. Jeigu galima vaikščioti, svarbu kasdien išeiti į lauką ir reguliariai valgyti lengvai virškinamo ir šviežio maisto.

Įveikti nerimą gali padėti:

  • knygų skaitymas;

  • laiškų, dienoraščio rašymas;

  • piešimas;

  • siuvinėjimas;

  • karoliukų vėrimas;

  • taip pat kasdienė mankšta ir valanda kita pietų miego.

Neįkainojama šeimos parama

Neretai šeimos parama ir pagalba darbo stebuklus ir padeda išsaugoti nėštumą. Mamos ir vyro pagalba namuose, artimiausių žmonių atjauta ir švelnumas padeda nusiraminti, įveikti nerimą. Jeigu nėštumui kyla pavojus, pati netvarkykite namų. Paprašykite, kad vyras arba kas nors kitas artimųjų kasdien išplautų grindis, pagamintų šviežio maisto. Taip pat svarbu, kad būtų išvėdinti kambariai.

Svarbus režimas

Labai svarbu laikytis režimo. Ryte tuo pačiu metu atsikelti, jeigu jau galima keltis iš lovos, jeigu ne - lovoje prasimankštinti, išgerti stiklinę vandens, pavalgyti. Vakare svarbu tuo pat metu nueiti miegoti. Neužsidarykite viena namuose, nes socialinė atskirtis didina įtampą, o ji - nepageidautinas veiksnys, dėl kurio dažniausiai ir tenka laikytis tausojamojo lovos režimo. Jeigu jums gydytojas rekomendavo ramybę, tai nereiškia, kad jūsų negali lankyti draugės arba bendradarbiai. Tačiau geriau, kad vieną dieną neužgriūtų daug lankytojų. Nepatartina kviesti tėvų su vaikais, nes šie reikalauja dėmesio, kelia sumaištį ir gali padidinti įtampą, taip pat užkrėsti ligomis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis