Intymumas nėštumo metu: psichologės komentaras

Psichologė Karolina Gurskienė pateikia įžvalgų tema, kuri neretai lieka tabu būsimai mamai ir būsimam tėčiui – seksualinis potraukis nėštumo metu.

Daugeliui moterų nėštumas asocijuojasi su gražiu laukimu ir ramybe, ir tik reta nusibraukia prakaitą nuo kaktos sakydama: „Pagaliau! Galėsiu mylėtis ir nebesukti galvos dėl apsaugos“.Dažniausiai noras mylėtis nėštumo metu stipriai sumažėja, nors tai ir visiškai nesusiję nei su santykių atšalimu, nei su jausmų pakitimu mylimojo atžvilgiu. Šiuo laikotarpiu moters kūne ir galvoje vyksta daug pakitimų, todėl vyrams teks būti supratingiems ir kantriems – tai moters laikas.


Moters seksualinis potraukis akivaizdžiai sumažėja pirmojo trimestro metu. Po bandymų pastoti ir lytinio gyvenimo suaktyvėjimo – viskas ima ir aprimsta. Motinos psichikoje užkoduota rūpintis vaikais, todėl tai pasireiškia vos sužinojus apie tapimą mama. Atsipalaiduoti trukdo mintys apie mažylį, baimė jam pakenkti, noras šiuo jautriu laikotarpiu kaip galima labiau jį apsaugoti. Nors, jeigu gydytojas nesakė kitaip, mylėtis viso nėštumo metu yra saugu ir niekaip nekenkia kūdikiui, mintys apie tai, kad nauja gyvybė plaka po moters krūtinė vis tik neleidžia tinkamai atsipalaiduoti. Antrojo trimestro metu moteris jau būna tarsi susigyvenusi su šia mintimi, tačiau tada ji ima jausti mažylio judesius, o šis potyris vėl gi nepraeina be savų padarinių. Žinoti, kad kūdikis gyvena įsčiose yra viena, tačiau jausti mažylio spyrius mylintis – ir keista, ir ne itin malonu, ir tikrai išblaško.


Nuo pirmojo trimestro prasidėję fiziologiniai nemalonumai, tokie kaip galvos skausmai, pykinimas, nuolatinis nuovargio jausmas taip pat palieka labai mažai erdvės intymiems malonumams, ir net pačiai minčiai apie tai. Dažniausiai kai neskauda – norisi miego, kai nepykina – ramybės. Visiškai natūralu, kad neturint sveikatos, nėra ir jokio noro. Nors partnerio visi šie nemalonumai nekamuoja, jis turėtų būti supratingas ir stengtis sudaryti moteriai galimybę kuo daugiau ilsėtis ir dar atlikti už ją visus įmanomus darbus. Moteris nešioja kūdikį – tai yra jos pagrindinis „darbas“, todėl visi kiti darbai turėtų būti periimami vyro.


Nuo pat pirmojo trimestro iki paskutiniojo keičiasi visas moters kūnas. Vis augantis pilvukas ir besikeičiantis svorio centras moterį daro vis nerangesnę. Kuo nėštumas didesnis, tuo sunkiau darosi judėti – mylintis taip pat. Jeigu moteris iki nėštumo seksualiai buvo labai aktyvi, o ir sekso metu mėgdavo užimti aktyvią poziciją – visiškai natūralu, kad partneriui tampa sunku susivokti ir prisitaikyti prie vangesnės ir nebe tokios „ištroškusios“ moters. Nerangumas moteriai, kaip silpnumas vyrui – nebegalint atrodyti pakankamai gerai, nebelieka noro ir rodytis. Jeigu moteris bus priversta pasijausti gražia ir geidžiama būdama ne tokia rangia ir gracinga - tai bus didelis žingsnis geresnio seksualinio gyvenimo link. Juk viskas prasideda mūsų galvose, ar ne?


Vis didėjantis moters pilvukas paskutiniais nėštumo mėnesiais rodos nebetelpa į jokius rūbus ir yra išsitempęs nuo svorio. Net ir atradus tinkamą pozą moters pilvas nepalengvėja, todėl ne tik judėti mylintis, bet gulėti tai darant nėra lengva ir ne visada malonu. Su tokiu pilvuku moteris mintimis jau šimtą kartu gimdė ir dar daug kartų gimdys iki tikrojo gimdymo, todėl jeigu jai nėra labai daug entuziazmo užsiimti meilės žaidimais – geriau išreikšti meilę kitokiais būdais.


Kiekvienas mylinčių žmonių laikotarpis yra savaip spalvingas. Kalbėkitės ir mylėkitės. Mylėkitės ir klausykitės. Juk meilė turi tiek daug spalvų.



Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis