Jei tai žinosite, gimdyti važiuosite be baimės

Nors vaiko laukimas – vienas gražiausių etapų šeimos gyvenime, tačiau daugelis moterų pripažįsta, kad, artėjat gimdymo dienai, jas pradeda kankinti didelis nerimas ir baimės.

Tai nėra sveika nei pačiai nėščiajai, nei kūdikiui, nes išsigandusios gimdyvės organizme išsiskyręs adrenalinas stabdo natūralų gimdymo procesą, todėl vis dažniau moterų sunkiai pačios pagimdo.

Nerimo visiškai atsikratyti greičiausiai nepavyks, juk laukia labai svarbus visai šeimai įvykis, tačiau jį sumažinti tikrai galima. Štai keli patarimai, kuriuos tiesiog būtina žinoti kiekvienai nėščiajai.

Nežinomybę paverskite žinojimu

Devyni mėnesiai skirti tam, kad fiziškai ir emociškai pasiruoštumėte naujos gyvybės atėjimui į šį pasaulį. Jums patarimų negailės draugės ir giminaitės, turinčios savos patirties, tačiau daugiausiai sužinosite, jei apsilankysite nėščiųjų kursuose. Jų pasirinkimas labai didelis: nuo paskaitų konkrečiomis temomis ligoninėse (pavyzdžiui, nėščiosios mityba, gimdymas, kūdikio priežiūra pirmaisiais mėnesiais) iki kelių dienų seminarų, padedančių visapusiškai pasiruošti tėvystei. Juose labai daug dėmesio skiriama tam, kaip lengvai ir sklandžiai gimdyti. Į kursus būtinai eikite su antrąja puse, nes juose išgirsite nemažai patarimų, kaip būsimas tėtis gali padėti moteriai atsipalaiduoti ir sumažinti skausmą.

Kai kurie gimdymo namai net siūlo trumpas ekskursijas po gimdyklas ir pogimdyvines palatas. Psichologai teigia, kad nežinomybė mus priverčia pasąmonėje susikurti pačius baisiausius scenarijus, todėl, pamatę, kokioje aplinkoje gimdysite, jausite ramybę, jog vykstate į jau pažįstamą vietą.

Skaitykite kuo daugiau pozityvių gimdymo istorijų

Daugelis nėščių moterų labai jautriai reaguoja į neigiamas naujienas, todėl patariama ne tik nežiūrėti kriminalinių laidų ar siaubo filmų, bet ir nesiklausyti nesėkmingų istorijų apie gimdymus. Domėkitės ir kaupkite gražius kitų žmonių prisiminimus – pasakojimus apie sklandžius, lengvus kūdikėlių atėjimus į šį pasaulį. Didžiojoje Britanijoje net yra sukurtas internetinis puslapis tellmeagoodbirthstory.com, kuriame moterys dalinasi teigiamomis gimdymų istorijomis. Kuo daugiau pozityvios informacijos iš tai patyrusių žmonių – tuo daugiau pasitikėjimo savo jėgomis įgysite, o baimės trauksis į šoną.

Venkite streso ir įtampos

Paskutinių mėnesių laikotarpis iki gimdymo turėtų būti skirtas jūsų poilsiui, atsipalaidavimui. Klausykitės raminančios muzikos, skaitykite mėgstamas knygas ar žiūrėkite gerai nuteikiančius filmus, medituokite. Jei jūsų fizinė būklė leidžia, lankykite jogos užsiėmimus, nėščiųjų mankštas ir kartais atsipalaiduokite baseine. Tokia, nors ir nedidelė, fizinė veikla jums padės ugdyti susikaupimą ir koncentraciją, lankstumą, kas labai pravers per gimdymą.

Nepasiduokite paniškai skausmo baimei

Taip, be skausmo jūsų mažylis į šį pasaulį neateis. Tačiau reikia suprasti, kad šis skausmas yra kitoks ir dėl jo galėsite jausti, kokioje stadijoje yra gimdymas. Tiesa, šiuolaikinė medicina jį leidžia sumažinti, pasirinkus nuskausminamuosius. Skausmas ateis ir praeis, jis bus ne nuolatinis (sąrėmių pradžioje jis trunka apie 20 sekundžių, po jų būna apie 5–10 poilsio minučių, o prieš vaikučiui gimstant, sąrėmiai trunka tiek pat, kiek ir atsikvėpimo laikas – apie minutę). Prisiminkite, kad savęs kontroliavimas – jums padės lengviau ir greičiau pagimdyti. Skausmui pasiruošti jums padės kursai, kuriuose mokoma, kaip teisingai kvėpuoti gimdymo metu, kaip elgtis, kokių klaidų nedaryti.

Turėkite gimdymo planą

Kai kuriuose nėščiųjų kursuose išgirsite būtent apie tokią metodiką – tiksliai susirašyti, kaip įsivaizduojate savo gimdymo dieną. Sakoma, kad toks planas suteiks stabilumo ir aiškumo, padės nepanikuoti ir leis ramiai mėgautis paskutinėmis laukimosi dienomis. Jei plano rašyti nenorite – tiesiog turėkite omenyje, kad krepšį į gimdymo namus reikėtų susikrauti likus bent kelioms savaitėms ar mėnesiui iki dienos, kada jums gydytojo nustatytas gimdymo terminas. Patikėkite, streso ir baimės bus tikrai daug, jei, nubėgus vandenims ar prasidėjus sąrėmiams, dar tik pradėsite spintoje ieškoti drabužėlių ir kitų daiktų.

Kalbėkitės su artimaisiais

Savo nuogąstavimus, baimes išsakykite artimiausiems žmonėms. Kalbėkite ir pasakokite apie tai, kas jums kelia nerimą, išsakykite, ko iš jų norite. Būtinai su vyru aptarkite, koks jo vaidmuo bus gimdyme, ko jūs iš jo tikitės. Galbūt labai norite, kad jis visą laiką būtų šalia ir jums laikytų ranką? O gal, atvirkščiai, manote, kad jo buvimas greta jums sukels diskomfortą? Pasikalbėkite apie tai iki gimdymo dienos, kad vėliau nebūtų nesusipratimų.

Tegul neigiamos mintys virsta teigiamomis

Tikėtina, kad neišvengsite dienų, kai galvoje suksis mintys apie tai, kas gali nutikti per gimdymą, kokie sunkumai laukia ir t.t. Kai taip nutiks, šias mintis keiskite svajonėmis apie būsimą kūdikį – kaip jį pirmą kartą paimsite, priglausite, pabučiuosite, kokia šiluma jus užlies, kai į jį žvelgsite.

Energija nukreipkite savęs realizavimui

Ne veltui sakoma, kad nėštumo ir vaiko auginimo atostogos – idealiausias metas skleistis moters kūrybiškumui bei talentams. Baikite norimus kursus, mokykitės užsienio kalbų, pieškite, rašykite... Papildoma veikla ne tik jus nuramins, atpalaiduos, bet ir užims visą jūsų laiką, kurį skirtumėte pamąstymams apie tai, koks bus gimdymas.

Atsiminkite, jūsų viduje augantis vaikutis viską jaučia ir kartu su jumis išgyvena visas emocijas, todėl jos turi būti šviesios, gražios, ramios ir pozityvios.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis