Klaida, kurią daro dauguma moterų prieš gimdymą, ypač pirmakarčių

Greitėjantis gyvenimo tempas diktuoja naujus nėštumo įpročius. Kantriai laukti nėštumo pabaigos ne vienai moteriai tampa vis sunkiau. Kodėl atsiranda gimdymo baimių, didėja komplikacijų tikimybė ir kaip to išvengti, pasakoja psichologė Karolina Gurskienė.

Nekantrus pirmojo susitikimo laukimas

Dažniausiai pastojusi moteris ima aktyviai domėtis savo nėštumo eiga: stebi savo augantį pilvą, skaičiuoja nėštumo savaites, vis ieško informacijos apie vaisiaus vystymąsi ir savo kūno pokyčius. Visiškai nesvarbu, kelintas tai nėštumas - kiekvienas iš jų yra tarsi vėl iš naujo išgyvenamas, o „finišo tiesioji", kaip visada, laukiama su didžiausiu nekantrumu.

Suėjus gimdymo terminui, o ypač, jeigu tai pirmasis nėštumas, laukti darosi vis sunkiau tiek fiziškai, tiek psichologiškai. Dažnai nėščioji ima ne tik nekantrauti, bet ir nerimauti – juk taip norisi pagaliau pamatyti savo mažąjį stebuklą, o jo neskubėjimas ateiti į šį pasaulį neprašytai gimdo nerimą – „O gal kažkas negerai?".

Anksčiau nulėkti pas gydytoją nebuvo taip paprasta, o informacija nebuvo taip lengvai prieinama, todėl moterys tiesiog laukdavo. Šiandien galimybės kitokios: internetas, knygos, galimybė bet kada paskambinti savo gydytojui ar nuvykti jo apžiūrai suteikia moterims progą kruopščiai sekti savo nėštumą ir pasiruošti gimdymui.

Greitai valgyti, greitai dirbti, greitai pagimdyti

Šiandieninės nėščiosios šaunios, jos daug žino, daug vertina pačios, tik... labai skuba. Mes pripratome prie kasdieninio greito tempo: greitai keltis, greitai valgyti, greitai į namus ir greitai iš namų, bet ar gimdyti irgi reikia skubėti, irgi reikia greitai?

Dažniausiai vėl ir vėl lėkdamos į gimdymo namus vos pajutusios „kažką", moterys tarsi pačios prisiprašo gimdymo skatinimo, o juk taip svarbu išlaukti! Leisti kūdikiui pačiam nuspręsti, kada jau laikas ateiti į šį pasaulį, leisti tinkamai pasiruošti gimdymui pačiam organizmui, leisti sau pasimėgauti nėštumu ir tik galiausiai gimdyti.

Kad laukimas nebūtų toks nuobodus, užsiimkite jums mėgstama veikla: eikite pasivaikščioti, klausykitės mėgstamos muzikos, skaitykite mėgstamo žanro knygas, užsiimkite meditacija ar joga, galų gale susitikite su jums mielais žmonėmis ir tiesiog pasišnekučiuokite.

Šiandieninės nėščiosios šaunios, jos daug žino, daug vertina pačios, tik... labai skuba. Mes pripratome prie kasdieninio greito tempo: greitai keltis, greitai valgyti, greitai į namus ir greitai iš namų, bet ar gimdyti irgi reikia skubėti, irgi reikia greitai?Psichologė Karolina GURSKIENĖ

Dažnai būna, kad paskutinėmis nėštumo savaitėmis, kūdikio besilaukianti moteris ima bijoti artėjančio gimdymo ir permainų – kalbėkite apie tai. Niekada nebijokite savo baimės išreikšti žodžiais, tai ne tik labai padeda nusiraminti, tačiau ir pačiai susigaudyti savo jausmuose ir mintyse. Yra toks posakis - „nežinomybė slegia", taigi - sužinokite! Skaitykite knygas apie gimdymą, apie kūdikį ir jo auginimą, pasikalbėkite su panašiame gyvenimo etape gyvenančiais draugais – jie tikrai turės ką apie tai pasakyti.

Raskite jums priimtiną būdą užsiimti mėgstama veikla

Artimas kontaktas su žmogumi reikalingas kiekvienam ir visada, tai veikia terapiškai ir ramina. Jeigu nesate linkusi kalbėtis – nueikite į gimdymo kursus, kurių metu galėsite užduoti jums rūpimus klausimus ir taip nežinomybę užpildyti žinojimu. Be jokios abejonės patirtis yra pati geriausia mokytoja, bet mes privalom domėtis ir šviestis, žinoti kas mūsų laukia ir ko galima tikėtis.

Būdų, kaip nusiraminti ir nepasiduoti stresui, kai gimdymo terminas jau „ant nosies", yra tikrai daug, tai priklauso nuo kiekvienos moters asmenybės ir poreikių. Stenkitės daugiau šypsotis ir pozityviai galvoti, dainuokite visur ir visada – vonioje, gamindama pietus, lygindama rūbus ar vairuodama, juk toks džiugus įvykis jūsų laukia! Dainuokite ir šokite, nes judėjimas – natūralūs skatinamieji.

Kad natūralus gimdymas yra geriausia pradžia ir kūdikiui ir motinai, niekas tuo neabejoja, tačiau dažnai būna ir kitaip. Gimdymo eiga pakrypsta tokia linkme, kuri būtų saugiausia motinai ir kūdikiui, tačiau tai turėtų nuspręsti šios srities specialistai – medikai.

Dažnai moterys, gimdžiusios su skatinamaisiais, kategoriškai teigia, kad kitą kartą stengsis kaip galima labiau to išvengti ir išlaukti. Žinoma, čia nekalbama apie atvejus, kai gresia pavojus motinos ar kūdikio gyvybei, kalbam apie nekantrumą ir tam tikrą įkyrumą gydytojams, kurie galiausiai nusprendžia skatinti. Juk jeigu gimdymo terminas jau suėjo, o moteriai „labai, labai norisi gimdyti", gimdymą galima ir paskubinti. Ir nors tai ir atrodo nieko blogo, tiek iš medicininės, tiek iš psichologinės pusės skubėti tikrai nereikėtų. Reikėtų stengtis kuo ramiau išlaukti paskutines akimirkas, pailsėti pačiai ir leisti pailsėti kūdikiui. Juk sunkus darbas laukia jūsų abiejų. Kuo ramesnė būsima motina, tuo mažiau streso patiria ir jos mažylis.

Parašykite laišką būsimam mažyliui apie savo jausmus, nuotaikas ir begalinį troškimą kuo greičiau susitikti.Psichologė Karolina GURSKIENĖ

Gimdymo metu daug pastangų įdeda ir skausmą patiria ne tik mama, bet ir mažylis. O jeigu dar jis yra išprašomas ne savo noru? Ne iki galo pasiruošęs ir tam nusiteikęs?

Pabandykite neskubinti minčių apie gimdymą, neprogramuokite savęs pernešiojimui, skatinimui, o verčiau užsiimkite malonia su laukimu ir kūdikiu susijusia veikla. Pavyzdžiui, parašykite laišką būsimam mažyliui apie savo jausmus, nuotaikas ir begalinį troškimą kuo greičiau susitikti. Parašykite kaip įsivaizduojate jį vos gimusį, koks, manote, jis bus paaugęs ir į ką bus labiau panašus. Nors dabar gal ir sunku įsivaizduoti, bet po keliolikos metų tai bus neįkainojama dovana jūsų vaikui ir smagus prisiminimas jums. Taip pat, jeigu turite noro ir sveikatos, išeikite į lauką ir stebėkite aplinkinius, vaikus: juos visus pagimdė motinos, jais visais rūpinasi tėvai, tai laukia ir jūsų, - kai pagalvoji, gera, ar ne?

Pozityvumo ir dar kartą pozityvumo!

Todėl jeigu jūs labai nekantraujate kuo greičiau susitikti su savo mažyliu, visų pirma nukreipkite pozityviai savo mintis. Užuot galvojusi, kada gi prasidės tas gimdymas, ir taip perteikdamos nerimą savo mažyliui – atsipalaiduokite.

Stenkitės kūdikį tarsi nuteikti, kaip bus gera čia, kitoje pusėje pilvelio, ir mėgaukitės paskutinėmis pilvelio nešiojimo dienomis, nes pamatysite, jūs jo pasiilgsite.

Pajautę nerimą ar įtampą, atsisėskite jums malonioje vietoje ir giliai pakvėpuokite - skubėti jau nebėra kur. Jeigu nėra jokių komplikacijų ar pavojaus, jau greitai pats mažylis bandys praverti šio pasaulio duris.

Žinoma, į gimdymo namus reikia skubėti, jeigu jums neramu ir taip rekomenduoja medikai, tačiau „neprisiprašykite" anksčiau laiko – taip padarysite paslaugą ir pati sau, ir savo kūdikiui.

Malonaus laukimo ir kantrybės!

Psichologė Karolina Gurskienė

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis