Trečiasis nėštumo trimestras: beveik pasiruošęs gimti!

Paskutiniai trys nėštumo mėnesai labai svarbūs būsimam vaikučiui: kiekvieną dieną mamos pilve jis vis labiau stiprėja ir ruošiasi lemtingajai susitikimo dienai. Tai jau mažas, ne tik savitus išorės bruožus, bet ir charakterį turintis žmogutis!

Septintasis mėnuo: švelnūs jausmai


Jei mažylis į pasaulį ateitų dabar, padedamas medikų, jis galėtų išgyventi. Tiesa, gyvenimo pradžia keltų šiokių tokių problemų – tektų brandinti plaučius, mažylis būtų neatsparus infekcijoms, iš pradžių jį tektų dirbtinai maitinti. 

Mažylio kūnas padengtas plonais pūkeliais, kurie drauge su vadinamuoju varškiniu sluoksniu saugo, kad oda vaisiaus vandenyse neišbrinktų.


Vaikutis vis budresnis, reaguoja į prisilietimus iš išorės – junta, kai švelniai uždedate ranką ant pilvo, kai partneris švelniai spusteli pilvą ranka. Gal netgi baksteli atsakydamas ar prisiglaudžia prie vidinės pilvo sienelė ties ta vieta, kur yra ranka.


Aštuntasis mėnuo: paskutinės treniruotės prieš startą


Pilve tapo gana ankšta – sunku net pasisukti. Kasdien vaikutis nuryja iki trijų litrų vaisiaus vandenų – tai treniruoja skrandį, žarnyną ir šlapimo pūslę. Dažnai čiulpia nykštį ir smarkiai spardosi – taip gimdos sienelė masažuoja jo odą. Be to, gerokai dažniau prasimerkia.



Gimdymas
Gimdymas
Mostphotos


Devintasis mėnuo: pasauli, aš ateinu!


Kad užgimtų gerai pasiruošęs temperatūros svyravimams, vaikeliui reikia gero riebalų sluoksnio. Jis atsiranda paskutiniosiomis nėštumo savaitėmis.


Visi vidaus organai jau „paruošti veikti“, kertiniai akmenys padėti ir smegenyse – daugiau kaip dešimt milijardų smegenų ląstelių laukia, kada bus „pamaitintos“. Tą „maistą“ didžiąja dalimi sudaro potyriai, kurie laukia mažylio užgimus. Atmintis pradeda veikti dar mamos pilve. Mokslininkų eksperimentais buvo nustatyta, kad 37-ąją nėštumo savaitę mažylis bent 24 valandas prisimena ilgą garsų seką.


Po 40 savaičių mažasis žmogutis paliks saugią aplinką. Dabar pravers viskas, ką joje spėjo „surepetuoti“. Jis džiaugsis girdėdamas tokį pažįstamą Jūsų balsą, gers Jūsų pieną ir mėgausis Jūsų rankų šiluma.

Šiuo metu vaikučio ūgis apie 50 – 55 cm, svoris – tarp 3000 – 4000 g.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis