Tyrimas, po kurio vyrai gali neleisti savo nėščiosioms sėsti prie vairo

Nėštumas - ne liga. Šis posakis jau seniai tapo sparnuotu. Atrodytų, kad 9 nėštumo mėnesius moteris gali gyventi įprastą  gyvenimą, kaip ir iki pastojant. Tačiau naujasis tyrimas atskleidė tokių rezultatų, po kurių imi abejoti šio aforizmo tikrumu. Gal nėštumo metu verta kai ko atsisakyti? Vardan savo ir vaikučio saugumo...

Tyrimo rezultatai nustebino

Toronto (Kanada) Universiteto mokslininkas Donald Redelmeier vadovavo tyrimui, kuris tyrė nėščiųjų vairavimo ypatumus. Tiksliau, kaip susijęs moters nėštumas ir vairavimas jo metu su avarijų skaičiumi. Tyrimo rezultatai pribloškiantys - rizika patirti avariją vairuojant nėštumo metu (antrajame nėštumo trimestre) yra 42 procentais didesnė, negu vairuojant ne nėščiai  moteriai.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Burnoje tirpstančių spurgų receptas
Lietuvės mamos atskleidžia, kokias vaikų higienos priemones naudoja savo grožiui

Tyrimas buvo ilgalaikis ir apimantis didelį skaičių respondenčių: buvo įvertinta beveik pusės milijono moterų gyvenimo patirtys, tyrimo laikotarpis nuo 2006 metų balandžio 1 iki 2011 metų kovo 31 -osios.

Daugiau avarijų, dėl kurių tenka atsidurti ligoninėje

Dr. Redelmeier su kolegomis lygino autoavarijų statistiką: buvo įvertintos avarijos, kai automobilį vairavo nesilaukiančios moterys bei nėščiosios vairuotojos. Dėmesys buvo skirtas avarijoms, dėl kurių teko atsidurti ligoninėje. Rezultatai iškalbingi: avarijų, kurias patyrė nesilaukiančios vairuotojos, dažnis yra 4,6 /1000 atvejų. Avarijų, kurias patyrė nėščiosios, dažnis, yra jau 7,7/ 1000.

Priežastys ne iki galo aiškios

Kodėl būtent nėščios moterys dažniau sukelia avarijas, tyrėjai pateikė keletą prielaidų. Pasak tyrimui vadovavusio D. Redelmeier, "kalti" gali būti nėštumo hormonai. Būtent jų veikiamos moterys nėštumo metu jaučia didesnę, negu įprastai, nuotaikų kaitą, jaučiasi  pavargusios, nervingos, mieguistos, jas pykina.

Nei moterų socialinė padėtis, nei amžius tyrimo rezultatams įtakos neturėjo - jokių skirtumų nepastebėta. 

Kaip šiuos tyrimo rezultatus komentavo jo vadovas, tai nereiškia, kad nuo šiol visos nėščiosios turi atsisakyti vairavimo. Ne. Tiesiog sėsdamos į automobilį būsimos mamos turi būti dar atidesnės ir prisiminti, kad jos dabar atsakingos už du - ir už savo, ir už vaikelio saugumą bei gerovę.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis