Cezario pjūvio operacijų atliekama pavojingai daug

Lietuvoje maždaug kas ketvirtas vaikas gimsta po cezario pjūvio operacijos. Tačiau pasaulyje yra šalių, kur šis skaičius - dvigubai didesnis. Ir tai kelia nemenką nerimą.


Vyriausybė ėmėsi priemonių

Brazilijos vyriausybė šiomis dienomis ėmėsi priemonių, kurios sumažintų rekordiškai didelį cezario pjūvio operacijų skaičių šioje šalyje.

Statistika Brazilijoje iš tiesų įspūdinga - net 56 visų naujagimių gimsta po cezario pjūvio operacijos. Privačiose klinikose šis skaičius dar didesnis - 85 procentai visų gimdymų baigiami operacija. Valstybinėse ligoninėse šis skaičius kitoks - 40 procentų visų gimdymų baigiasi operacija.

Priimtas nutarimas, kad visi gydytojai privalo prieš atliekant operaciją informuoti gimdyves apie galimas cezario pjūvio operacijų rizikas. Ir moteriai, ir vaikui. Be to, per dvi savaites po gimdymo gydymo įstaiga turi pateikti šalies ligonių kasų bei sveikatos apsaugos pareigūnams dokumentus, kuriuos būtų aiškiai nurodyta, kodėl buvo atlikta cezario pjūvio operacija, ar ji buvo iš tiesų neatidėliotina ir reikalinga.

Jeigu tokių įrodymų nebus pateikta, gresia bauda iki 7300 eurų.

Nėra saugiausias būdas gimti

Kitose šalyse cezario pjūvių operacijų skaičius per paskutiniuosius dešimtmečius taip pat padidėjo. Štai pavyzdžiui, JAV ar Vokietijoje cezario pjūviai atliekami apie 32 procentus visų gimdymų.

Pastebima, kad didelė dalis cezario pjūvių atliekama nepasibaigus nėštumo laikui, 37 ar 38 savaitę. Moteris net nesulaukia sąrėmių ir natūralios gimdymo pradžios.

Operacija, kaip ir kiekvienas chirurginis įsikišimas, didina pogimdyvinių komplikacijų riziką. Be to, po operacijos naujagimiai atiduodami į slaugytojų rankas ir praleidžia pirmąsias gyvenimo valandas atskirai nuo mamų. Tai turi neigiamos įtakos sklandžiai žindymo pradžiai bei saugaus mamos ir vaiko ryšio formavimusi.

Lengviau išoperuoti, negu 12 valandų asistuoti gimdyvei

Brazilijoje vis dar gajus mitas, esą cezario pjūvis yra saugiausias būdas gimti vaikui. Jis čia vadinamas moderniu ir „švariu" būdu gimti vaikui. Cezario pjūvio operacijos savo „paprastumu ir būtinumu“ kone prilyginamos plastinėmis operacijoms, kurios čia itin populiarios.

Kadangi gydytojai gauna vienodą atlygį, nesvarbu, ar jie per savo budėjimą priėmė natūralų gimdymą, ar operavo gimdyvę, ir jiems, ir pačiai ligoninei yra patogiau išoperuoti penkias gimdyves iš eilės, negu ties kiekviena iš jų stovėti po 10 valandų, kol tęsiasi natūralus gimdymas.

Brazilijos žiniasklaidoje pasirodė informacijos, jog vienas gimdymas ligoninėje savo eiga vidutiniškai trunka 12 valandų, taigi, tiek šalia gimdyvės turi praleisti medikai.

Be to, baiminamasi, jog mediciną studijuojantys būsimieji akušeriai ginekologai įgyja per mažai natūralaus gimdymo priėmimo praktikos - kadangi atliekama daugiausia cezario pjūvių, jie neturi kur praktikuotis priimdami natūralų gimdymą.

Lietuvoje problema taip pat aktuali

Primename, kad Lietuvoje didėjančių cezario pjūvių operacijų problema taip pat žinoma. Prieš daugiau kaip metus Seime organizuotoje konferencijoje geriausi Lietuvos specialistai diskutavo apie cezario pjūvio operacijas - kodėl jų Lietuvoje atliekama tiek daug ir ką galima padaryti, kad operacijų skaičius sumažėtų.

Tąkart Lietuvos akušerių ginekologų draugijos prezidentas doc. Vladas Gintautas sakė, kad cezario pjūvio operacijos nėra saugesnės už natūralų gimdymą. Pasak jo, būtina daugiau kalbėti apie cezario pjūvio operacijų komplikacijas ir vaikui, ir mamai. Dažnai pokalbiuose moterys kalba apie cezario pjūvio operaciją kaip „saugesnį" kelią gimti, tačiau tiesa yra ta, kad po cezario pjūvio operacijos moteriai išlieka komplikacijų rizika: infekcijos, kraujavimo, retai (bet pasitaiko) - pilvo organų pažeidimų. Viena iš sunkiausių komplikacijų - žaibinio sepsio, kurio pasekmės gali būti labai liūdnos. Docentas mano, kad jei medikai atvirai išaiškintų moterims operacijos trūkumus, jeigu paneigtų sklandančius mitus apie natūralaus gimdymo traumas, moterys nenorėtų sąmoningai rinktis cezario pjūvio. „Nesame įdėję pakankamai pastangų, kad įtikintume moteris, jog kartais operacijos nereikia", - konferencijoje sakė doc. Vladas Gintautas.

2011 buvo apklausti Lietuvos gimdymo stacionarų vadovai, kodėl jų manymu daugėja cezario pjūvių? Vienas iš dažniausiai skambėjusių atsakymų - tam įtakos turi skundų ir teisinių situacijų baimė, jei gimdymo baigtis neatitiks šeimos lūkesčių. Pasak minėtoje konferencijoje pranešimą skaičiusios LSMU KK Akušerijos ir ginekologijos klinikos gydytojos doc. dr. Eglės Barčaitės, cezario pjūvio operacijų būtų mažiau, jei būtų vengiama nepagrįsto gimdymo sužadinimo - kai nesulaukus 41 nėštumo savaitės, nesant komplikacijų, sveikoms nėščiosioms dirbtinai žaidinamas gimdymas. Yra nustatyta tiesioginė to priklausomybė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis