Gimdymai Lietuvoje: su anytomis, dukterimis ir pagėrusiais vyrais (interviu su gydytoju)

Dažniausias gimdymo palydovas yra vyras, tačiau kartais šiame intymiame procese dalyvauja mama, anyta arba padėjėja. Kaip elgiasi gimdymo palydovai ir kuo jie naudingi gimdyvei - pasakojimas iš pirmų lūpų. Konsultuoja gydytojas akušeris ginekologas Egidijus Jakiūnas.



Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Vyras

Lietuvoje gimdyme vyrai dalyvauja jau maždaug 20 metų. Gydytojai, į gimdyklas įsileidę vyrus, pastebėjo, kad savo moterims jie suteikia psichologinę ramybę, namų jaukumą. Gimdymas - šeimos įvykis, tad vyro dalyvavimas pasitinkant kūdikį sustiprina jausmą, kad vaikas gimsta šeimoje. Gimdyme gali dalyvauti kiekvienas vyras, jeigu to nori jo moteris ir jis pats.

Vis dėlto svarbiausia yra gimdyvės norai, nes kūdikio atėjimas į pasaulį - ne tik didžiulis įvykis, bet ir gan intymi akimirka. Yra moterų, kurios nenori, kad vyras matytų, kaip jos gimdo, nes baiminasi, kad tai padarys žalos jų intymiam gyvenimui.

TAIP PAT SKAITYKITE:

3 senolių patarimai, kaip gydyti kosulį

Kaip suplanuoti norimą vaiko lytį

Tačiau jeigu moteris ir vyras kartu apsisprendžia būti šią svarbiausią jų gyvenimo akimirką, jiedu patiria didžiulį džiaugsmą, be galo stiprias emocijas, kartu išgyvena įtampą, gimdymo sunkumus ir tai labai gražu. Vis dėlto ne visi vyrai, atėję į gimdyklą, padeda savo moteriai.

Kai kurie stengiasi tapti padėties valdovais ir į diktofoną įrašinėja gydytojų pokalbius. „Per gimdymą atsiskleidžia vyro ir moters santykiai, - sako gydytojas Egidijus Jakiūnas. - Vieni vyrai savo mylimajai šluosto nuo kaktos prakaitą, palaiko už rankos, daro viską, ko ši užsigeidžia. Kiti stebi gimdančią moterį iš šono, ją kontroliuoja ir neleidžia jai vaistais slopinti gimdymo skausmo. Man visada keista matyti tokius partnerius, nes mes, vyrai, nežinome, ką reiškia gimdymo skausmas, koks jis stiprus ir kiek jėgų prireikia norint jį ištverti.

Pasitaiko, kad tokį vyrą-valdovą mes apgauname: susimirksime su gimdyve, paprašome jo trumpam išeiti iš gimdyklos ir suleidžiame nuskausminamųjų, taikome ir epidurinę nejautrą".

Kiekvienas vyras gali dalyvauti gimdyme tiek, kiek nori ar gali ištverti. Neretai jautresni būna kartu su moterimi per sąrėmius, o prasidėjus gimdymo veiklai išeina iš palatos ir grįžta į ją tik tada, kai naujagimis jau guli mamai ant krūtinės.

„Kai kurie, pasiryžę stebėti visą gimdymą, apalpsta, - sako gydytojas. - Tad dėl visa pikta kiekvienam paaiškiname, ką daryti, jeigu taptų silpna, kur atsisėsti, per kurias duris išeiti, įkvėpti gryno oro".

Mama

„Man šiek tiek keista, kai gimdyme dalyvauja mama, - sako gydytojas E.Jakiūnas. - Manau, močiutės turėtų laukti ką tik gimusio anūko namuose, o ne stebėti, kaip gimdo duktė. Aš nenorėčiau stebėti, kaip gimdo mano dukterys, nenorėčiau, kad jų gimdyme dalyvautų mano žmona.

Kodėl? Nes turi išlikti tam tikra paslaptis, o šis intymus įvykis skirtas dviem artimiausiems žmonėms - vyrui ir jo moteriai. Paprastai mama labai gaili savo gimdančios dukters, neramiai vaikšto po palatą, klausinėja, ar viskas gerai ar neprasideda gimdymo komplikacijos.

Dažnai girdime jos aimanas: „Vargšė mano dukrytė..." Mama nesuteikia dukteriai praktiškai jokios pagalbos, išskyrus tai, kad gimdyvei galbūt geriau būti su ja negu vienai.

Mes, gydytojai, baiminamės, kad gimdyvės mamai, neretai pagyvenusiai moteriai, dėl patiriamos įtampos nesutriktų širdies ritmas arba kad ji nenualptų. Kai gimdyme dalyvauja mama, visada esame pasirengę pagalbą suteikti ir jai".

Anyta

„Kai į gimdymą ateina anyta, visada pagalvoju, kad ji yra šeimos galva, - sako gydytojas. - Kartais gimdyme pakaitomis dalyvauja gimdyvės vyras ir jo mama: kai vienas išeina iš gimdyklos, ateina kitas.

Paprastai anyta negaili gimdančios marčios, neatlieka masažų, nepadeda kvėpuoti. Ji turi tikslą pirmoji pamatyti gimusį savo anūką ir to siekia. Kiekvienąkart, kai į gimdyklą ateina anyta, man atrodo, kad gimdymas tampa labai dideliu išbandymu marčiai.

Juk reikia ištverti ne tik skausmą, nerimą, bet ir įtikti vyro mamai, kuri nuolatos kontroliuoja, ar viskas gerai. Gimdymas su anyta man yra nesuprantamas. Manau, kiekvienas tikras vyras turėtų nukirpti bambagyslę su savo mama ir nepaklusti jos norui dalyvauti marčios gimdyme."

Vaikai

„Per visą savo gydytojo praktiką kelis kartus esu matęs gimdykloje paaugles mergaites. Labiausiai įsiminiau, kai mamą atlydėjusi maždaug 13 m. mergaitė norėjo išeiti iš gimdyklos, tačiau bijojo, nes mama prašė pasilikti ir akylai stebėti gimdymą, - pasakoja E.Jakiūnas. - Nemanau, kad tai teisinga, nes vaikai patiria didžiulę įtampą - ne dėl to, kad mato kraują ar stebi kitas medicinines procedūras, tiesiog pats naujagimio gimimas yra labai sukrečiantis.

Vyrui tas sukrėtimas yra naudingas ir kelia geras emocijas, vaikui - abejoju. Mergaitei, apie kurią pasakoju, gimdykloje nieko nenutiko, tačiau nesu įsitikinęs, kad sukrėtimas, kurį ji patyrė, jai nepadarys žalos vėliau. Neįsivaizduoju, kodėl kartais mamos atsiveda savo vaikus į gimdyklą - jie nesukuria jaukios gimdymo atmosferos, niekuo negali padėti ir atrodo išsigandę".

Gimdymo padėjėjos

Jau kelerius metus kai kurias moteris gimdyti atlydi gimdymo palydovės. Jos populiarios ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse. Padėjėjos yra tarsi vyro, kuris negali dalyvauti gimdyme, pakaitalas. Na, taip turėtų būti, tačiau, pasak gydytojo, jos yra visiškai svetimas žmogus gimdančiai moteriai ir niekaip negali sukurti šeiminio jaukumo gimdykloje.

„Dažnai padėjėjos atvyksta į gimdyvės namus ir kartu su moterimi laukia, kada gimdymo kaklelis atsidarys tiek, kad galėtų vykti į ligoninę. Nors šios moterys neturi medicininio, o neretai ir apskritai jokio išsilavinimo, jų veikla nėra reglamentuota ir jos neatsako už savo veiksmus, vis dėlto imasi iniciatyvos nurodyti gimdyvei, kada jai vykti į ligoninę. Jeigu gimdyvė pageidauja gimdyti su padėjėja, gydytojai neprieštarauja. Į gimdyklą jos dažniausiai įslenka tyliai, - pasakoja gydytojas. - Stengiasi nepastebėti gydytojo, ignoruoja ligoninės personalą. Retkarčiais nuvalo gimdančiai moteriai nuo kaktos prakaitą, o kitą laiką kažką murma sau po nosimi, gal tai užkalbėjimai? Gydytojui pavymui kartoja: „Stumk..."

Apie gimdymo procesus tos moterys turi vienašališką nuomonę, o suvokimas apie pagalbą gimdyvei yra labai paviršutiniškas. Tik gydytojas žino, kada reikia stumti, kada kvėpuoti per sąrėmį, tad padėjėjos nauda labai abejotina. Manau, kad kviestis jas yra laikina mada, kuri staiga atėjo, staiga ir praeis".

Gimdymo kursai

„Jeigu vyras nusprendžia dalyvauti gimdyme, nebūtinai turi lankyti gimdymo kursus, - yra įsitikinęs gydytojas E.Jakiūnas. - Visą informaciją apie tai, kaip vyksta gimdymas, galima perskaityti knygose (internete nepatartina, nes jame gausu netiesos), tą pačią informaciją galima sužinoti ir per kursus.

Tačiau per gimdymo kursus susirenka bendraminčiai, tad tai gali būti smagus laiko leidimo būdas. Vis dėlto per kursus pora neišmoks gimdyti, o mokytis kvėpuoti ar repetuoti gimdymą yra netikslinga, nes neįmanoma numatyti, kaip vyks konkretus gimdymas. Masažų taip pat nereikia mokytis iš anksto, juolab kad ne visoms moterims jų prireikia ar jie patinka.

Atvykusiai į gimdyklą porai gydytojas pasako, kuo gali būti naudingas vyras (ar kitas gimdymo palydovas), o moteris čia pat išmoksta kvėpuoti, stumti".

Kas gali dalyvauti gimdyme?

„Gimdyme gali dalyvauti bet kuris asmuo, kurį pasikviečia gimdyvė. Paprastai įleidžiamas tik vienas žmogus, mat gimdyklos nėra didelės ir daugiau žmonių trikdytų ir gimdyvės ramybę, ir gydytojų darbą, - sako gydytojas. - Išprašome iš gimdyklos tik tuos palydovus, kurie elgiasi grubiai, kelia nepagrįstus reikalavimus, trikdo gimdyvę. Pasitaiko vyrų „su kvapeliu". Šie taip pat iš gimdyklos yra išprašomi".

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis