Gimdymas su vyru: argumentai UŽ ir PRIEŠ

Apie gimdymą kartu su vyru vis dar kyla aštrios diskusijos, tačiau pagrindiniai argumentai už ir prieš išlieka tie patys.


Taigi, pagrindiniai argumentai UŽ gimdymą kartu su vyru:


Moteris jaučiasi ramesnė


Vyro buvimas šalia suteikia saugumo jausmą. Žinojimas, kad čia pat yra žmogus, kuris bet kada prireikus pakvies medikus ir bus šalia savo moters, išties ramina. Buvimas su artimu žmogumi taip pat mažina stresą, slopina baimę. Labai dažnai gimdyvėms būna neramu, kad pakankamai atsivėrus gimdos kakleliui nebus šalia medikų, o pačiai pritrūks jėgų juos pasikviesti – todėl vyro balsas tampa kaip niekad reikalingas. Iš kitos pusės, sąrėmių metu gali pasidaryti bloga, silpna ar užklupti kiti negalavimai – žinojimas, kad šalia yra žmogus, kuris padės su visu tuo susidoroti, iš anksto ramina.


Su vyru smagiau!


Pirmasis gimdymo etapas gali užsitęsti, todėl išbūti vienai gimdykloje ilgą laiką gali būti liūdnoka. Kol gimdos kaklelis nėra pakankamai atsivėręs, būti su vyru daug smagiau nei vienai. Moteris gali pasikalbėti, nukreipti savo mintis vis „įsiveldama" į kokias diskusijas arba tiesiog bandyti atsipalaiduoti kalbėdama jai maloniomis temomis. Gimdyvė žino, kad jos kūnu medikai pasirūpins, tačiau žinoti, kad būs pasirūpinta ir tavo mintimis – didelis privalumas.


Vyras padeda


Jei vyras kartu su savo moterimi domėjosi gimdymo procesu, jo eiga ar lankė kartu gimdymo kursus, jis gali būti tikra realia pagalba moteriai. Turintis šiek tiek žinių šioje srityje vyras gali padėti savo moteriai vis primindamas, kad ji susikoncentruotų į teisingą kvėpavimą. Ypač naudinga vyro pagalba tada, kai jis būna išmokęs kaip teisingai masažuoti gimdyvei nugarą sąrėmių metu, kaip ir kur konkrečiai paglostyti, kaip priimti jos žodžius ir ką sakyti pačiam. Gimdymo metu reali ir tikslinga pagalba yra labai naudinga.


Pagrindiniai argumentai PRIEŠ gimdymą su vyru:


Baimė dėl lytinio potraukio sumažėjimo


Pasitaiko visokių atvejų ir gali nutikti taip, kad vyras pamatęs moterį tokioje padėtyje, kai ji bejėgė ir mediciniškai visiškai neestetiška, gali sutrikti. Gimdymo metu pamatyti vaizdai įstringa į atmintį ir lieka ten ilgam – kaip smegenys tokią informaciją apdoros ir kaip ilgai pamatyti vaizdiniai vis lįs iš atminties, pasakyti negali niekas. Tačiau viskas labai priklauso nuo poros tarpusavio santykių, nuo požiūrio į gimdymą ir ėjimo ten tikslo. Jei tikslas yra pamatyti, kaip gi ten viskas vyksta – tai gali (bet nebūtinai turi) kažkuriam laikui paveikti lytinį potraukį, nes vaizdiniai stiprūs ir gali šokiruoti. Tačiau taip nenutiks, jei tikslas yra padėti moteriai – padėti galima ir stovint prie galvos su mylimosios ranka savo delne, o tai sukelia visiškai kitokius jausmus. Atliktų apklausų metu buvo nustatyta, kad didžiajai daliai vyrų, kurie dalyvavo kartu su savo moterimis gimdyme, lytinis potraukis po gimdymo išliko nepakitęs arba priešingai, sustiprėjo dėl atsiradusios dar didesnės pagarbos savo mylimajai.


Vyrui gali pačiam prireikti medikų pagalbos


Ne kiekvienam vyrui yra priimtini gimdymo metu girdimi garsai, jaučiami kvapai ir matomi vaizdai. Be to, žinojimas, kad tavo moteris kenčia ir tu negali jos nuo tos kančios nei išgelbėti, nei apsaugoti kelia paniką ir didelį stresą. Apsauginė organizmo reakciją į patiriamą stiprų dirgiklį gali būti tiesiog nualpimas. Tokiu atveju medikai turi ne tik padėti gimdyvei kuo sklandžiau susitvarkyti su gimdymu, bet kartu ir pasirūpinti jau ant žemės gulinčiu jos mylimuoju.

Nuspręsti, ar dalyvauti vyrui gimdyme, ar ne nuspręsti, turi pati pora. Jei moteris nėra kategoriškai įsitikinusi vienokiu ar kitokiu sprendimo teisingumu, labai pravartu apie tai nuoširdžiai pasikalbėti su vyru. Pokalbis turėtų vykti išdėstant vienas kitam kokie yra abiejų norai, kokie lūkesčiai ir kokia reali pagalba. Kiekvienai porai tinkamas sprendimas yra labai individualus dalykas, o jis teisingas bus tiek, kiek jis bus nuoširdžiai priimtinas kiekvienam iš jūsų. Priverstinai gimdyme dalyvaujantis vyras labiau trukdys nei padės, o įkyriai norintis „kartu gimdyti" vyras kels papildomo streso ir visą gimdymo procesą stipriai apsunkins. Būkite ryžtingos ir stiprios – į kovą eikite tik su kovai pasiruošusiu ir ryžtingai nusiteikusiu partneriu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis