Greitas gimdymas: K.Middleton pagimdė per 2 valandas

Šįryt Didžiosios Britanijos rūmai išplatino žinią, kad ankstų gegužės 2-osios rytą (6val.) Kembridžo kunigaikštienė, lydima vyro princo Williamo, atvyko gimdyti į ligoninę. Jai prasidėjo sąrėmiai ir vyksta pirmasis gimdymo etapas. Nepraėjus ir trims valandoms, 8 val. 24 min. buvo užfiksuotas mergaitės gimimas.

Išpažintis: pagimdžius nutiko tai, ko neplanuoja niekas
Atvirai: 5 didžiausios mano auklėjimo katastrofos

Paskaičiuota gimdymo data yra statistinis rodiklis, priklausantis nuo paskutinių mėnesinių dienos. Data gali būti pakoreguojama remiantis ultragarso tyrimo parodymais. Tačiau tai nėra garantas, kad gimdymas prasidės būtent numatytą dieną.

Kai kuriais duomenimis, tik keli procentai (iki 5 proc.) gimdymų įvyksta numatytą dieną. Maždaug du trečdaliai visų gimdymų įvyksta 10 dienų iki ir po nustatytos gimdymo datos. Likęs gimdymų procentas - priešlaikiniai ir pernešioti gimdymai. Kadangi numatyta gimdymo data tėra preliminari, labai svarbu, kad moteris mokėtų atpažinti savo kūno siunčiamus signalus, kurie liudija, jog netrukus prasidės gimdymas.

Paprastai ilgiausiai trunka pirmasis moters gimdymas, antras ir paskesnieji vyksta greičiau. Tačiau pasitaiko ir išimčių iš taisyklių. Vaikelis pasiruošęs gimti, kai gimdos kaklelis atsivėręs 10 cm, manoma, kad kaklelio atsivėrimas vyksta santykiu 1cm/1val.

Kokie yra gimdymo etapai?

1 etapas: atsidarymas

Gimdymas prasideda reguliariais sąrėmiais mažesniu nei septynių minučių intervalu. Reguliariais sąrėmiais gimdymas prasideda 70 -80 procentų visų gimdymų atvejų. Nuo paruošiamųjų sąrėmių tikrieji skiriasi tuo, kad mažėja laiko tarpai tarp sąrėmių, jie yra reguliarūs, o skausmas stiprėja. Parengiamieji sąrėmiai, kuriuos nereguliariai jaučia dauguma nėščiųjų, paruošia organizmą gimdymui ir netgi iš anksto atlieka dalį darbo - jie stumia vaisių žemyn link gimdos kaklelio, suminkština kaklelį, kad vėliau jis galėtų lengviau atsidaryti.

Įsivaizduokite aukštą tankiai numegzto nertinio apykaklę - pro ją lenda Jūsų vaiko galvytė. Per pirmąją akušerės apžiūrą gimdos kaklelis dažniausiai būna prasivėręs du-tris centimetrus. Kaip ji išmatuoja? Jei pro gimdymo angą telpa du akušerės pirštai, tai atitinka tris centimetrus. Keturi centimetrai būna tuomet, kai ji gali praskėsti rodomąjį ir didįjį pirštus. Aštuoni centimetrai - kai pirštai plačiai išskėsti. Kai akušerė apčiuopia ploną kraštą (susiraičiusi aukšta apykaklė) ir galvytę, pirmąją gimdymo fazę jau įveikėte.

2 etapas: pereinamasis

Taip vadinamas tas laikas, per kurį gimdymo kaklelis išsiplės dar du paskutinius iš reikalingų dešimties centimetrų. Sąrėmiai dabar labai stiprūs - juk jais turi būti pasukta kūdikio galvytė: iš pradžių priekyje būna kairėn ar dešinėn pakreipta nosytė, o dabar ten turi būti pakaušis, o smakras ir nosis - apačioje.

Gali kiek užtrukti, kol sukamieji judesiai duoda rezultatų. Sunkus metas Jums, nes turbūt nepastebite jokios pažangos. Tačiau būna gimdymų, per kuriuos pereinamajai fazei užtenka vos kelių sąrėmių. Galbūt akušerė pasiūlys Jums kitokią pozą - stačiomis, gulint ant šono, pakibus. Visa tai padeda, kad galvytė teisingai „įeitų" į dubenį ir rastų kelią.

3 etapas: stūmimas

Šiuo grubiai skambančiu terminu vadinamas laikas, kai stipriai stumiate vaikelį į išorę. Paskutinis gimdymo etapas prasideda, kai vaiko galva pasiekė dubens apačią ir primygtinai Jums signalizuoja: stumk, spausk! Jaučiate, kad negalite ir nenorite būti „santūri". Gal norisi šaukti, bartis, keiktis. Taip ir darykite. Akušerė Jums padeda, tačiau vaikelio stūmimo veiksmams dabar „komanduoja" Jūsų kūnas. Nėra ko nerimauti, niekas nespaus iš Jūsų „visų sulčių" kaip iš sportininko per treniruotes. Beje, kuo labiau pasiduosite vidiniam spaudimui, tuo greičiau išsitemps tarpvietė - tada ji neplyš.

4 etapas: placentinis

Viskas! Kūdikis jau atėjo į pasaulį. Jo plaučiai prasiveria, jis giliai įkvepia, galbūt girdite riksmą, o gal tik silpną atodūsį. Gerai, jei milžiniška gimdymo jėga dabar atlėgsta - nėra kur skubėti. Paimkite kūdikį kuo arčiau prie savęs. Paprastai jau per pirmąjį pusvalandį naujagimis ieško krūties, burnytė pasiruošusi žįsti, nosyte ieško pieno. Pridėjus kūdikį prie krūties spenelio dirginimas paskatins placentą atsiskirti, ir ši bus išstumta lauk. Tuomet Jūs ir tėtis turėsite kūdikiui daug laiko.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis