Gydytojas ginekologas: ar tikrai antras gimdymas lengvesnis už pirmąjį

Pirmas gimdymas – didžiulė nežinomybė tiek mamai, tiek gydytojams ginekologams. O štai antrasis bus labai panašus į pirmąjį, tačiau kūdikis pasaulį išvys greičiau ir sklandžiau. Taip byloja iš lūpų į lūpas perduodama liaudies išmintis. Ar tikrai? Kokie dar mitai sklando apie antrą gimdymą?

Konsultuoja gydytojas ginekologas doc. Egidijus Jakiūnas.


Antras gimdymas greitesnis, sąrėmiai kitokie.


Ir tiesa, ir mitas


Neretai išties antras gimdymas užtrunka trumpiau, tačiau ne dėl to, kad kitokie sąrėmiai. Tiek pirmąkart, tiek antrąkart gimdant sąrėmiai yra panašūs, tačiau antrąkart gimdant greičiau atsidarinėja gimdos kaklelis, gimdymo takai jau yra „praminti", tad ir kūdikis greičiau išvysta pasaulį. Vis dėlto ne visoms gimdyvėms galioja ši taisyklė, mat antro gimdymo trukmė priklauso nuo to, po kiek metų moteris ryžtasi vėl pastoti.


Jeigu moteris antrą kūdikį gimdo praėjus keliolikai metų nuo pirmo gimimo, antras gimdymas yra toks pats kaip ir pirmasis, mat gimdymo takai jau nėra tokie elastingi, kokie būna praėjus metams kitiems po pirmojo gimdymo.


Gimdymo kokybei įtakos turi ir gimdyvės amžius, tarkime, jeigu pirmą kūdikį moteris gimdė būdama 25-erių, o antrą - 38-erių, antras gimdymas gali būti kaip tik sunkesnis jau vien dėl amžiaus. Kuo vėliau moteris gimdo, tuo sąrėmių kokybė prastesnė. Kodėl? Mat gimda yra raumuo, kuris laikui bėgant pavargsta ir dirba nebe taip gerai, kaip ankstyvoje jaunystėje - gimdos raumenys praranda savo jėgą.


Kad būtų aiškiau, galima palyginti 40-metę ir 16-metę moterį - ši yra fiziškai stipresnė, gali nubėgti daugiau, ilgiau dirbti vakarais. Tas pats pasakytina apie gimdymą - kuo jaunesnė gimdyvė, tuo daugiau jėgų turi pati pagimdyti kūdikį, nes gimdymas yra fizinis darbas. Aišku, tai nerodo, kad 40-metės negali gimdyti - anaiptol, tačiau į trečią dešimtį vos įžengusiosios yra geriau fiziškai pasirengusios gimdymui. Tad jeigu moteris antrą kūdikį gimdo po 3-5 m., tikėtina, antras gimdymas bus sklandenis ir greitesnis, negu gimdytų praėjus keliolikai metų.


Jeigu pirmas kūdikis gimė per cezario pjūvį, antrą natūraliai gimdyti bus sunku.


Mitas


Jeigu pirmagimis gimė atlikus cezario pjūvį, o antras gimsta natūraliai, antrojo gimimas yra laikomas pirmuoju gimdymu, mat gimdymo takai dar nėra patyrę, kas tai yra natūralus gimdymas, ir gydytojai tokią gimdyvę laiko pirmakarte. Vis dėlto gimdymas nebūtinai bus sunkus. Ar moteris po pirmo cezario pjūvio įstengs antrą vaikelį pagimdyti natūraliai, labai priklauso nuo to, kodėl jai buvo taikyta operacija. Tarkime, jeigu per pirmą nėštumą buvo netaisyklinga vaisiaus padėtis, yra tikimybė, kad antro kūdikio galvytė įsistatys į dubenį ir jis gims natūraliai, be jokių komplikacijų. Na, o jeigu cezario pjūvis buvo atliktas dėl kokių nors gimdyvės bėdų, tikėtina, ir antrasis kūdikis gims per cezarį.


Antrą kartą gimdyti lengviau, nes moters klubai jau būna „pasislinkę".


Mitas


Klubai per gimdymą „nepasislenka", dažniausiai gimdyvės taip mano, mat gimdydamos girdi, kaip traška klubų sąnariai. Dubuo nėra vien tik kaulinė struktūra, jis sudarytas ir iš sąnarių, kurie yra labai paslankūs ir leidžia kaulams judėti. Tad kai gimsta kūdikis, gali girdėtis sąnarių traškesys, kurį neretai moterys palaiko kaulų traškesiu. Nors neretai gimdžiusios moterys mano, kad po gimdymo pasikeitė jų klubai, tai mitas. Galbūt nėštumas pakeitė jų figūrą, bet tikrai ne gimdymas.


Kad negestų moters dantys, gimdyti rekomenduojama ne anksčiau nei po 3 m.


Ir tiesa, ir mitas


Iš tiesų rekomenduojama antrą kūdikį gimdyti praėjus 3 metams po pirmojo gimimo, nes per tą laiką visiškai atsinaujina organizmas. Kitaip tariant, praėjus šiam laikui antram kūdikiui ir pačiai mamai pakanka visų reikiamų mineralinių medžiagų bei vitaminų. Vis dėlto jeigu antras kūdikis gimsta anksčiau, dar nerodo, kad po gimdymo moteris bus išsekusi, neteks dantų, jai skilinės nagai ar lūžinės plaukai. Toks požiūris, ko gero, atėjęs iš senų laikų, kai nėščioji negalėjo kokybiškai maitintis. Na, o šiais laikais mityba yra gera, kiekviena antrą kartą besilaukianti moteris gali gerti vitaminų ir mikroelementų, kurie papildo jos organizmo atsargas. Tad antrą kartą gimdyti sveikai moteriai tiek po metų, tiek po trejų yra visiškai saugu. Anksčiau nei po trejų metų gimdyti rekomenduojama toms mamytėms, kurios pirmąkart gimdė būdamos vyresnio amžiaus, tarkime, 38-40 m. Joms rekomenduojama antąkart pastoti kuo greičiau dėl kelių priežasčių. Kuo vyresnė moteris, tuo sunkiau natūraliai pastoti, tuo didesnė vaisiaus apsigimimų tikimybė ir sunkiau natūraliai pagimdyti.


Siūti gimdymo takai netrukdo gimti antram kūdikiui.


Tiesa


Po gimdymo siuvama makšties gleivinė ir gimdymo kaklelis tuomet, jeigu jie yra kirpti arba plyšta. Juos susiuvus gimdymo takai atgauna pirminę padėtį. Kitaip tariant, siuvant yra grąžinama tokia anatomija, kokia buvo iki gimstant mažyliui.


Reikia paneigti ir kitą vis dar populiarų mitą, kad po gimdymo gydytojas gali makšties gleivinę susiūti taip, kad pati makštis būtų platesnė arba siauresnė. „Tai, ko gero, negražus juokas, ir tiek, - sako gydytojas doc. Egidijus Jakiūnas. - Makštis susiuvama, kad būtų kaip buvusi. Nieko kita padaryti nėra įmanoma".


Antras gimdymas būna skausmingesnis.


Mitas


Pats gimdymas nėra skausmingesnis, tačiau labai dažnai mamos skundžiasi, kad po antro gimdymo žindydamos kūdikį jaučia kur kas stipresnį skausmą pilvo apačioje. Per pirmąsias savaites po gimdymo žindant susitraukinėja gimda ir kažkodėl po antro gimdymo ji sutsitraukinėja skausmingiau. Kodėl taip yra, neaišku. Skausmo išmatuoti nėra įmanoma, nes kiekvienas mūsų jį jaučiame kitaip, tačiau visada atrodo, kad tas skausmas, kurį jaučiame šiandien, yra stipresnis už anksčiau buvusį, mat pirmasis jau yra primirštas. Manau, todėl ir sakoma, kad antras gimdymas yra skausmingesnis.


Jeigu pirmas gimdymas buvo sklandus, antrasis bus toks pats.


Mitas


Kiekvienas gimdymas yra vis kitoks ir negalima teigti, kad jeigu pirmasis buvo sklandus, toks bus ir antrasis arba jeigu pirmas buvo komplikuotas, visi kiti gimdymai taip pat bus sunkūs. Kitados, kai žmogaus gyvybė nebuvo taip vertinama, pirmas gimdymas buvo vadinamas bandomuoju (kaip bus, taip, naujagimis išgyvens - gerai, neišgyvens - ką darysi), mat kol moteris nėra gimdžiusi, neįmanoma nuspėti, kaip ji gimdys, kokių bėdų gali kilti. Nors šis posakis ir žiauriai skamba, jis iš dalies teisingas, mat jeigu pirmas kūdikis gimė sklandžiai, tikėtina, ir antrasis gims be komplikacijų, tačiau tai tik tikimybė, mat gimdant gali nutikti įvairių netikėtumų.


Gimdymas nėra kamuolio stūmimas per vamzdį - tai sudėtingas biomechanizmas, kai naujagimis turi laiku palenkti, atlošti, pasukti galvytę, petukus. Jeigu to nepadaro, prasideda komplikacijos ir būtina suteikti kvalifikuotą pagalbą, tarkime, atlikti cezario pjūvį. Na, o mes, gydytojai, šiek tiek ramiau jaučiamės, kai moteris gimdo antrą kartą, nes ji jau žino, kaip vyksta pats gimdymas, ir nebijo, kad nesugebės stumti kūdikio.Vis dėlto išmokti gimdyti nėra įmanoma ir kad ir kurį kūdikį moteris gimdytų, tenka jai priminti, kaip kvėpuoti, kada stumti.


Antrą kartą gimdančiosios jau nebijo, kad pražiopsos sąrėmius arba kad nesupras, kada prasideda gimdymas. „Įdomu tai, kad mes, gydytojai, labiausiai bijome trečio gimdymo. Tarp gydytojų sklando toks posakis: „Trečiasis? Lauk bėdos", - sako gydytojas E.Jakiūnas. - Atrodytų, kad jeigu pirmas ir antras gimdymas buvo sklandūs, trečiasis turėtų vykti tarsi iš pypkės, bet yra priešingai - vis pasitaiko kokių nors netikėtumų. Tarkime, pro gimdos kaklelį iškrinta virkštelė arba rankutė ir tenka skubiai operuoti bei gelbėti naujagimį bei jo mamą. Iki šiol niekas nesugeba paaiškinti, kodėl trečias gimdymas gali būti toks komplikuotas, tačiau visi medikai tai žino ir yra pasiruošę bet kokiems netikėtumams".


Antrą kartą dalyvaudami gimdyme vyrai jaučiasi ramiau.


Mitas


„Man atrodo, kad vyrai per visus gimdymus elgiasi vienodai, - šypsosi gydytojas. - Tie, kurie mėgsta vadovauti, vadovauja, aiškina žmonai, kada stumti, kaip gimdyti, kada prašyti nuskausminamųjų. O tie, kuriems kūdikio gimimas yra didžiulis stebuklas, verkia išvydę naujagimį, kad ir kelintas kūdikis - pirmas ar ketvirtas gimtų. Būna ir taip, kad vyrai panikuoja, tada moteris antrą kartą gimdyti atvyksta viena arba iš anksto susitaria su vyru, kad šis palauks už durų. Manau, antrą kartą gimdanti moteris jaučiasi saugiau, nes ji žino, kad pagimdė kartą, pagimdys ir antrą, na, o vyrai, kuriems nelemta patirti paties gimdymo, visuomet jaučia nerimą - tiek dėl savo žmonos, tiek dėl kūdikio".


Antrąkart pagimdžiusios iš ligoninės yra išleidžiamos greičiau, mat jau moka rūpintis naujagimiu.


Mitas


Iš ligoninės gimdyvė išrašoma tada, kai gerai jaučiasi, yra sveika ir kai naujagimio būklė stabili ir jį saugu išleisti namo. Dažniausiai visi naujagimiai yra sveiki, tačiau keliolika valandų reikia stebėti jų būklę: kaip auga svoris, ar nesivysto gelta ir pan. Lietuvoje dažniausiai 2-3 parą mama su kūdikiu yra išleidžiami namo, nors ir kelintą - pirmą ar trečią kūdikį gimdė.


Kiek trunka antras gimdymas?


„Neįmanoma gimdymo įsprausti į rėmus ir pasakyti, kiek valandų truks pirmas ar antras gimdymas, - sako gydytojas E.Jakiūnas. - Vis dėlto tendencijos yra tokios: jeigu pirmas kūdikis gimė per 12 valandų, antras gali gimti per 8-9 val., trečias per 7-8 val. Gimdymo trukmė labai priklauso nuo moters fiziologijos: vienos gimdo ilgai, kitos - labai greitai. Tos, kurios gimdo greitai, kartais vos suspėja atvykti į ligoninę gimdyti antro kūdikio. Pamenu kolegę, gydytoją ginekologę, kuri pirmą kūdikį gimdė ligoninėje, antrą irgi planavo gimdyti joje, tačiau nesuspėjo atvažiuoti ir pagimdė pakeliui, automobilyje. Ji - gydytoja, puikiai žinanti, kas tai yra gimdymas, tačiau niekaip negalėjo numatyti, kad kūdikis taip greitai pasibels į pasaulį. Tad greitai gimdančios antrakartės išties dažniau nesuspėja atvykti į gimdymo namus".

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis