Ką daryti pirmiausia, kai prasideda gimdymas

Norite gimdyti be nuskausminamųjų? Neskubėkite vykti į ligoninę, kuo ilgiau likite namuose, ypač jei gimdysite pirmą kartą. Geriausia strategija norint gimdyti kuo natūraliau – judėjimas, vanduo, atsipalaidavimas ir kantrybė, o įgyvendinti šią strategiją geriausiai pavyksta namuose.

Jei nėštumas vyko be komplikacijų, per ankstyvąją gimdymo stadiją drąsiai galite būti namuose. Ši stadija gimdančioms pirmą kartą gali trukti iki 8 val. ar net ilgiau, per ją suminkštėja gimdos kaklelis, suplonėja ir galiausiai pradeda atsidaryti. Sakoma, kad moteris turėtų vykti į ligoninę prasidėjus antram gimdymo etapui, kuris prasideda, kai gimdos kaklelis atsidaro 4 cm. Tačiau kaip rodo praktika, jei moteris nuvyksta į gimdymo namus pernelyg anksti, jos gimdymas gali užsitęsti, būti medikamentiškai skatinamas, turi medicininių intervencijų bei gali baigtis cezario pjūviu. Naujausių tyrimų duomenimis, gimdančioms pirmą kartą, aktyvioji gimdymo stadija prasideda, kai gimdos kaklelis būna atsidaręs maždaug 6 cm.


Atvykus į ligoninę vos tik pajutus diegimą pilve, moters laukia ilgas buvimas ligoninėje: čia ji patirs stresą, nes jai bus atliekama ne viena apžiūra, dėl atliekamų procedūrų gali būti apribotas jos judėjimas, gimdymo veikla gali neprogresuoti taip sklandžiai, kaip norėtųsi. Dauguma moterų, nepaisant visų šių priežasčių, pasilikti ilgėliau namie nenori, neiškenčia ir anksti vyksta į ligoninę, nes taip pataria gydytojai, be to daugelis tiesiog turi per mažai žinių, ką daryti namuose prasidėjus gimdymui.


Taigi jūsų dėmesiui – keli patarimai, kurie pravers pajutus pirmuosius gimdymo požymius tiek namuose, tiek ligoninėje.


Judėjimas


Vaikščiojimas, siūbavimas, pritūpimai, sėdėjimas, lingavimas į šonus padės organizmui prasidėjus sąrėmiams, taip pat padės kūdikiui judėti į gimdymo kanalą. Be to, judėjimas sumažina įtampą, nukreipia protą nuo skausmo. Judėti ir susitelkti kur kas lengviau namuose, kur jūsų nevaržo apribojimai ir niekas netrukdo. nuo skausmo. Judėti ir susitelkti kur kas lengviau namuose, kur jūsų nevaržo apribojimai ir niekas netrukdo.


Skambinkite gydytojui, jeigu sąrėmiai vyksta kas 5 min., stiprėja ir dažnėja, nepaisant to, kokius judesius darote.


Jei sąrėmiai vyksta kas penkias minutes jums gulint lovoje, o atsikėlus pavaikščioti suretėja, veikiausiai dar ne laikas važiuoti į ligoninę.


Šiltas vanduo


Šilti kompresai, dušas ir vonia – geriausi gimdančios moters draugai. Vanduo sušvelnina skausmus, atpalaiduoja nugaros, pilvo, kojų ir tarpvietės raumenis. Jei neturite gilios vonios, tiks dušas ar kompresai ant nugaros ir pilvo. Gulėti vonioje per ankstyvą gimdymo stadiją gerai, bet tai gali kuriam laikui suretinti sąrėmius. Nesijaudinkite, greitai jie padažnės. Daugelyje gimdymo namų yra specialios vonios ar dušas gimdančioms, galite paprašyti praleisti kurį laiką vonioje.


Kai sąrėmiai sustiprėja ir padažnėja net esant vonioje ar duše, kai karštas vanduo nebesušvelnina skausmo, skambinkite gydytojui. Jei nubėgo vandenys, prieš lipdama į vonią pasiskambinkite savo gydytojai. Vienų gydytojų nuomone, gulėti vandenyje nubėgus vandenims saugu, kiti baiminasi infekcijų.


Gilus atsipalaidavimas


Ritmingas kvėpavimas, meditacija, savihipnozė ir kitokios atsipalaidavimo technikos puikiai tinka visiems gimdymo etapams, pradžiai irgi. Ligoninėje seselės dažnai tikrins jūsų sveikatą, o namuose galite užsidegti žvakių, užsimerkti, stebėti kvėpavimą, medituoti ir susikurti aplinką, kurioje atsipalaiduosite.


Jei sąrėmiai tokie stiprūs, kad jokios atsipalaidavimo technikos nebepadeda, nueikite į dušą ar į vonią, pakeiskite pozą arba paskambinkite gydytojui ir paklauskite, ar ne laikas važiuoti į ligoninę.


Kantrybė


Kartais gimdymas prasideda nuo kelias dienas trunkančių, užeinančių ir praeinančių paruošiamųjų sąrėmių, kurie labai išvargina moteris. Jų skirtumas nuo tikrųjų: nereguliarumas, nedidėjantis skausmas, jie praeina ar skausmas sumažėja judant. Kad ir kaip norėtumėte greičiau pagimdyti, skubėti nereikia. Atsipalaiduokite, gerkite vandens, atsiminkite, kad gimdymas – ilgas procesas. Praneškite savo gydytojui, jei jaučiatės nuvargusi, galbūt jis padės apsispręsti, ar likti namuose, ar vykti į ligoninę.


Kada į ligoninę būtina važiuoti tuoj pat?


Yra situacijų, kai prasidėjus gimdymui namuose negalima likti. Štai dažniausi požymiai, kad jau laikas į gimdyklą: jei stipriai kraujuojate, kūdikis nejuda arba juda labai mažai, labai prastai jaučiatės ar tiesiog nerimaujate, kad gimdymas nevyksta normaliai, nedelsiant važiuokite į ligoninę. Jei ligoninėje paaiškėtų, kad viskas gerai, o jums vis dar ankstyva gimdymo stadija, galite vykti namo. Nieko čia gėdingo, kad atvykote per anksti, o šansų pagimdyti natūraliai tik padaugės.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis