Kauno klinikos pakartotinai pripažintos Naujagimiams palankia ligonine

Žindymo skatinimo komitetas Kauno klinikas pakartotinai pripažino Naujagimiui palankia ligonine.

Šį vardą turinčios gydymo įstaigos yra orientuotos į motinos ir naujagimio ryšio puoselėjimą nuo pat gimimo akimirkos užtikrinant žindymo skatinimą, teikiant įvairiapusišką paramą šeimai.

„Kuriant mamai ir kūdikiui artimą, jaukią atmosferą ligoninėje, stengiamės užtikrinti teigiamą šeimos būseną tokiomis jautriomis akimirkomis. Pirmosios valandos ir dienos yra labai svarbios tiek kūdikiui, tiek mamai, todėl turime pasirūpinti, jog per tą laiką mama gautų kuo didesnę paramą. Svarbu gimdyvės nepalikti vienos ir suteikti paskatinimą, palaikymą, reikiamą informaciją apie žindymą", – teigia Kauno klinikų Neonatologijos klinikos vadovė prof. Rasa Tamelienė.

Tyrimai rodo, kad moterys, gimdžiusios Naujagimiams palankiose ligoninėse, ilgiau žindo savo kūdikius, turi pozityvesnes patirtis, lengviau išgyvena su žindymu susijusius nesklandumus.

„Džiaugiuosi, jog mūsų visų darbas yra orientuotas į pačius mažiausius ir jų poreikius", – sako prof. R. Tamelienė. „Taip pat gera matyti, jog žindymo kultūra pamažu įsitvirtina šalyje – vien Kaune turime net keturias Naujagimiams palankias ligonines. Teigiamos gimdyvių patirtys, sėkmės istorijos ir džiugūs pavyzdžiai skatina ir pirmo kūdikio susilaukusias moteris žindyti savo atžalas, o toks pozityvus nusiteikimas yra labai svarbus".

Žindymas ir jo skatinimas yra vienas iš svarbiausių Naujagimiams palankios ligoninės prioritetų, taip pat kaip ir naujagimio bei gimdyvės fizinio kontakto skatinimas nuo pat gimimo akimirkos, paramos gimdyvei ir visai šeimai suteikimas.

„Būti Naujagimiams palankia ligonine mums yra labai svarbu", – teigia Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė prof. Rūta Jolanta Nadišauskienė. „Kita vertus, tai nėra tik statusas tai – nuolatinis procesas, skatinantis mus tobulėti, reaguoti į gimdyvių ir naujagimių poreikius, mokyti ne tik mamas, bet mokytis patiems. Naujagimiams palankioje ligoninėje svarbūs yra visi – kūdikis, mama ir su jais dirbantis personalas. Norisi pasidžiaugti mūsų ligoninėje dirbančiais žmonėmis, kurie ne tik profesionaliai, bet ir su žmogišku, nuoširdžiu rūpesčiu bei atsidavimu dirba savo darbą".

Profesorė pabrėžia, jog žindymas bei kūdikio priežiūra būtų sklandi, su šeimomis reikia bendrauti prieš ir po gimdymo. „Toks yra mūsų siekis – nepalikti šeimų nežinioje, suteikti joms kuo daugiau paramos ir reikiamos informacijos net ir išvykus namo", – sako prof. R. Nadišauskienė.

Besiruošiančios Kauno klinikose gimdyti moterys turi galimybę išklausyti paruošiamąsias paskaitas apie žindymą. Paramą žindyvėms grįžus namo teikia ir savanorės mamos, o iškilus klausimams jos dažnai kreipiasi į medikus.

Kauno klinikos Naujagimiams palankios ligoninės statusą turi nuo 2004 m. Pagal PSO ir UNICEF taisykles, statusas yra suteikiamas dviems metams, vėliau gydymo įstaigos veikla turi būti vertinama pakartotinai. Šiuo metu, po Žindymo skatinimo komiteto priimtų protokolinių sprendimų, devynios Lietuvos stacionarinės asmens sveikatos priežiūros įstaigos yra pripažintos Naujagimiams palankiomis ligoninėmis, taip pat dvylika įstaigų siekia šio statuso.

Kauno klinikų informacija

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis