Kiek į medikų kišenes deda gimdančios lietuvės?

Daugumai būsimų tėvelių tenka įsitikinti, kad mažylių gimimas – labai nepigus malonumas. Nepatyrę, o kartais ir patyrę tėveliai už gimdymą pasiryžę pakloti nuo 500 iki 1500 litų, tiesiai į medikų kišenes. Tačiau yra daug jaunų šeimų, kurios mano, kad gimdymas tokių didelių pinigų nevertas.

Apie tai TavoVaikas.lt pasikalbėjo su keliomis neseniai gimdžiusiomis mamytėmis. Paklausėme, ar teko mokėti gydytojams į kišenę, o jeigu taip, kiek?

Simona:

Tai buvo pirmas ir, tikiuosi, vienintelis kartas, kai tai dariau. Po gimdymo sumokėjau 400 Lt, daktarėlis nespaudė (gerietis toks). Spaudė giminės. Šlykštus jausmas duoti kyšį. Antrą kartą to nedaryčiau. Aš nieko prieš smulkias dovanas – butelis gero gėrimo, saldainiai, dar kas materialaus, bet pinigai sukelia jausmą, lyg būtum ką nusipirkęs.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Kitokios cezario pjūvio operacijos
Sužinok būsimo vaiko lytį pagal savo amžių

Agnė:

Prieš gimdant antrąjį vaikelį buvome susitarę su gydytoja, bet kaip tik išpuolė jos budėjimas, tai atsidėkojome simboliškai, nes gi vis viena būtų tekę priimt kūdikį. Prieš trejus metus, kai gimdžiau trečiąjį, su niekuo nesitarėme, nieko nereikalavo, nedavė nieko suprasti, tai vyras pripirko gydytojui, seselėms ir akušerei visokių kavų, arbatų, saldainių ir vaisių. Kai prieš 20 metų gimdžiau dukrą, mano komplikuotą nėštumą prižiūrėjo daktarė, su kuria susidraugavome, bet, kiek atmenu, vyras jai dovanojo savo grafikos darbą. Jos namie mačiau daugybė meno kūrinių, tad, manau, ji ne tik mums padėjo priimti vaikelį. Taip pat ji tapo mano dukters krikšto mama.

Daiva:

Gydytojams į kišenę mokėti neteko, nes prieš 5 metus gimdžiau privačioje klinikoje, ir gimdymas ten oficialiai kainavo apie 5500 Lt.

Jurga:

Mes su vyru pas nieką neklausinėjome, kiek duoti, tiesiog davėme, kiek mums norėjosi. Daktarei kas mėnesi, kol buvau nėščia, dėdavau 100 lt į kišenę.  Po gimdymo daktarei – 1000 Lt, akušerei 500 Lt, anesteziologui (man leido skatinamuosius ir epidūrą į nugarą) – 200 Lt. Seselėms, kurios buvo gimdyme, davėme po 100 Lt. Išvažiuodami iš ligoninės, nupirkome gėlių daktarei, tortą seselėms ir šampano du butelius. Mane nustebino viena sesele, kuri daugiausiai padėjo, bet neėmė nei lito. Nors jai norėjom duoti daugiausiai, ji pasakė, kad už vaikučių gimimą neima. Tai man net šokas buvo. Nes visos labai mėgsta pinigėlius!

Šarūnė:

Pirmą vaiką gimdžiau nesitarusi, nes tam neturėjome papildomų pinigų. Ir viskas buvo puiku. Tiesa, priežiūra po gimdymo buvo tikrai ne kokia, bet tai buvo savaitgalis, todėl labai nesistebėjau.

Laukiantis antrojo vaikelio kirbėjo mintis dėl tarimosi, bet nusprendžiau, kad važiuosiu kaip ir pirmą kartą – su niekuo nesitarusi iš anksto. Net nelabai įsivaizduoju to tarimosi. Pagal rekomendacijas? Negi nueiti pas bet kokį daktarą ir sakyti: "Laba diena, gimdysiu pas jus?" Kokia man nauda iš to?

Be to, iš pirmo gimdymo pamenu, kad gydytojas ten tik stovi šalia – didžiausią darbą dirba akušerė. Man, pinigų nedavusiai, gydytoja ir vandenį padavinėjo, ir lankstytis gimdant padėjo. Net pavardės jos nežinau.

Tiesa, žinant mūsų išlepintus gydytojus, pinigų vežamės kartu su savimi – maža kas...

Greta:

Mano viena draugė su niekuo nesitarė, niekam nieko nedavė, tik po gimdymo atsilygino. Ir buvo labai patenkinta visu personalu. Daktarė buvo maloni, vis drąsino ją, seselės, kurios prižiūrėjo po gimdymo, taip pat buvo malonios...

Kita pažįstama tarėsi su gydytoju, o vaikas gimė sunkiai, su komplikacijomis. Personalas jos atžvilgiu nebuvo malonus. 

Žinoma, daug maloniau kai daktarą jau pažįsti, kai jis „savas“. Bet ne vien daktaras gimdymo metu rūpinasi... Juk viso personalo gero elgesio „nenusipirksi“.

Daugumai žmonių norą susitarti „numuša“ kaina, nes ji tikrai didelė už tai, kad TAVO norimas gydytojas priimtų gimdymą... Kad nelabai ir apsimoka tartis, nes personalas ir taip prižiūri, tai - jų darbas.

Raimonda:

Du kartus gimdžiau ir abu sėkmingai – daviau 0 Lt.
Neišsigalvokit moterys, už jokius pinigus niekas už jus nepagimdys, o už personalo „šypseną“ mokėti tokius pinigus – nesąmonė. Jeigu kas bus negerai – ir be pinigų atliks savo darbą.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 100 Lt vertės apatinių rūbų parduotuvės čekį.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis