Kiekviena gimdyvė išgirsta šios moters pavardę: kas tokia buvo Virginia Apgar

Kiekviena nauja mama išgirsta šios moters vardą, bet ne kiekviena žino, kas ji. Kviečiame susipažinti su gydytoja Virginia Apgar.

Jei neseniai (arba per pastaruosius penkiasdešimt metų) susilaukėte vaiko, labai tikėtina, kad išgirdote šios moters pavardę. Tačiau ko gero nežinote, kokį ilgą ir dažnai sudėtingą gyvenimo kelią jai teko nueiti. Tai daktarė Virginia Apgar, ir ji sudarė Apgar skalę, pagal kurią įvertinamas kiekvienas gimęs kūdikis.


Trumpa biografija


Ši neeilinė moteris gimė Vestfilde, Naujojo Džersio valstijoje. 1909 m. baigusi mokyklą, ji suprato, kad nori būti gydytoja. 1929 m. koledže ji baigė zoologijos studijas. Nors tais laikais galiojo nerašyta taisyklė, kad moteris privalo ištekėti ir susilaukti vaikų, ši novatoriška gydytoja įstojo į Kolumbijos universiteto Bendrosios praktikos gydytojų ir chirurgų koledžą. Čia jos laukė nemažai iššūkių, ir ji pasidavė įtikinėjimams studijuoti anesteziologiją, o ne chirurgiją, kaip troško giliai širdyje.


Anuomet už anesteziologiją buvo atsakingos medicinos seserys, bet neilgai trukus tai tapo atskira, pripažinta medicinos sritimi. Labai greit medicinai atsidavusi specialistė tapo pirmąja moterimi profesore Kolumbijos universiteto Bendrosios praktikos gydytojų ir chirurgų koledže. Sunkus p. Apgar darbas ir atkaklumas profesinėje srityje, kur anuomet dominavo vyrai, nulėmė jos išskirtinį vaidmenį.

Virginia Apgar su savo mažuoju pacientu.
Virginia Apgar su savo mažuoju pacientu.
Vida Press

Didžiausias jos indėlis


Kai vienas iš dr. Virginios Apgar studentų jos paklausė, kaip įvertinti naujagimio sveikatą iš karto po gimimo, ji surašė sąrašą kriterijų. Nuo tada pagal juos buvo tikrinamas kiekvienas naujagimis.


1952 m. Apgar sistema tapo pasauliniu naujagimių būklės vertinimo standartu, kuris sumažino kūdikių mirtingumo rodiklį.


Išvaizda – odos spalva (ypač kūdikio galūnių) vertinama balais nuo 0 iki 2.


Širdies veikla – panašiai vertinamas ir kūdikio pulsas.


Psichomotorinis sujaudinimas (refleksinis atsakas į sudirginimą) – įvertinama, ar kūdikis reaguoja į dirgiklius.


Aktyvumas (raumenų tonusas) – įvertinama, ar kūdikis lanksto kojas ir rankas.


Kvėpavimas – ko gero pats svarbiausias iš visų penkių kriterijų. Stiprus, energingas verksmas sulaukia 2 balų įvertinimo, o kūdikis, kuris gimęs nekvėpuoja, įvertinamas 0 balų.


Kai naujagimis įvertinamas pagal visus kriterijus, jo surinktas balų skaičius nurodo bendrą kūdikio sveikatos būklę. Tai lėmė, kad dėmesys nuo ką tik pagimdžiusių motinų būtų nukreiptas į mažai balų surinkusius naujagimius ir, jei reikia, jiems būtų suteikta papildoma medicinos pagalba.


Gydytoja Virginia Apgar vėliau studijavo įgimtas kūdikių ydas ir anestezijos poveikį motinai bei naujagimiui. Ji yra daugybės mokslinių straipsnių ir pranešimų autorė. Iki pat mirties 1974 metais ji daug keliavo ir skaitė paskaitas apie naujagimių apsigimimo prevenciją. V.Apgar ne kartą buvo skirti apdovanojimai įvairiose srityse.


V. Apgar garsioji frazė, kad „moteris išsilaisvina dar tada, kai palieka motinos įsčias“, dar ir šiandien yra prisimenama, kai kalbama apie moterų emancipaciją bei lygias profesines galimybes.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis