Kitokios cezario pjūvio operacijos - revoliucija gimdymo namuose?

Lietuvoje apie tai dar žinome nedaug, nors kitose šalyse vis dažniau kyla diskusijos apie populiarėjančias „kitokias" cezario pjūvio operacijas, vadinamuosius „cezario gimdymus". Jų metų mamos ir tėčiai gali stebėti vaikučio gimimą iš arti.

Kaip atrodo cezario pjūvio operacija šiandien

Dviejų vaikų mama Rita abiejų vaikučių susilaukė po cezario pjūvio operacijos. Pirmą kartą vaikas buvo netaisyklingos padėties, įsitaisęs sėdmenine pirmeiga, todėl gydytoja iš anksto perspėjo, kad bus operacija. Antrą kartą operaciją darė todėl, kad... ją darė pirmą kartą. Moteris prisipažįsta, kad per daug nesigilino į tai, ar galėtų pagimdyti antrą kartą pati, ji pasikliovė medikais ir galvojo tik apie tai, kad vaikeliui būtų gerai.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Kaip gyventi nėštumo metu, kad gimtų nealergiškas vaikas
Ar negimęs kūdikis jaučia mamos stresą ir džiaugsmą?

Abu kartus jos vyras laukė už operacijos durų, o vaikus į palatą pirmą kartą atnešė po pusės dienos. „Operacinėje pastatė širmą, kuri skyrė mane nuo gydytojų, todėl visiškai nemačiau, kaip pilvo apačioje buvo atliktas pjūvis ir iš gimdos išimamas naujagimis. Tik po to, kai naujagimį sutvarkė, suvystė, man parodė gal trims sekundėms ir išnešė į naujagimių palatą, kur jį prižiūrėjo slaugytojos.

Kai iš operacinės mane perkėlė į įprastą pogimdyminę palatą, buvo vėlus vakaras, vaiką pamačiau tik ryte" - pasakoja moteris. Ji prisipažįsta, kad ilgai jautė nuoskaudą, jog negalėjo pagimdyti pati, nebuvo šalia vaiko pirmąsias jo gyvenimo valandas, vėliau turėjo žindymo problemų.

Kas yra „cezario gimdymas"?

Tai tokia pati cezario pjūvio operacija, tačiau labiau „sužmoginta", priartinta prie šeimos, atsižvelgianti į gimdyvės poreikius. Akimirką, kai pilvas ir gimda įpjaunama, širma nuimama ir mama gali matyti vaikučio gimimą. Naujagimis iš karto paguldomas mamai ant krūtinės. Jeigu pageidaujama, virkštelę gali perkirpti vyras, kuris gali būti šalia žmonos operacinėje. Tai pagrindiniai skirtumai nuo įprastos cezario pjūvio operacijos. Svarbiausias „cezario gimdymo" tikslas - sumažinti psichologinę traumą, kurią patiria operuojamos moterys, sustiprinti pirmąjį ryšį tarp mamos ir naujagimio, kuris operacijos metu yra apribotas.

Kartais cezario pjūvio operacija dėl įvairių priežasčių planuojama iš anksto, yra planinė. Būna atvejų, kad po operacijos moterys dar ne vienerius metus jaučia nuoskaudą, kad gimimo metu neužmezgė kontakto su vaikučiu, nepatyrė oda prie odos kontakto, itin svarbaus laktacijos pradžiai. "Cezario gimdymo" metu moterys aktyviau dalyvauja gimdymo procese, užmezga artimesnį ryšį su vaiku.

Praktikuoja ne viena Vokietijos klinika

Maždaug prieš metus tokį operacijos būdą (vok. "Kaisergeburt") pradėjo praktikuoti "Charité" gimdymo klinikos Berlyne (Vokietija) medikai, vadovaujami ligoninės direktoriaus, profesoriaus Volfgango Heinricho (Wolfgang Henrich).

Toks "cezario gimdymas" turėtų išpildyti šeimos norus kaip įmanoma aktyviau dalyvauti gimstant savo vaikui, net jeigu operacija yra neišvengiama ir iš anksto yra aišku, kad natūraliai gimdyti moteriai nebus leista. Medikai mano, kad moteris, kuri yra operuojama, dažnai jaučiasi nusivylusi, kad negalėjo anksti priglausti, pažindyti naujagimio, kad vyras buvo paliktas už durų. Šiuo atveju šie trukdžiai yra pašalinami, ir šeima gali jaustis patenkinta bei turi galimybes užmegzti pirmąjį tokį svarbų kontaktą su kūdikiu.

Nors atrodo, kad tai vos kelios detalės, o pati operacija išlieka tokia pati, medikai mano, kad šios detalės yra esminės, sugriaunančios ilgamečius stereotipus apie cezario pjūvio operaciją kaip šaltą medicininę procedūrą, kurioje šeimos norams ir poreikiams nėra vietos.

Po to, kai šį būdą išpopuliarino profesorius V.Heinrichas, jį ėmė naudoti ir kiti gimdymo namai Vokietijoje. Tačiau profesorius neprisiima sau laurų, kad tai jo sugalvotas metodas. Jau nuo 2008 metų panašius "cezario gimdymus" Australijoje priiminėjo gydytojas Nikas Fiskas (Nick Fisk).

Vokiečių profesorius po 23 metų darbo operuojant įprastai, norėjo išbandyti šį švelnesnį operacijos būdą savo vadovaujamoje ligoninėje, ir pasak jo, tai pasiteisino su kaupu.

Kaip atrodo „cezario gimdymas"?

Šeimos džiaugiasi galimybe "dalyvauti" operacijoje. Operacijai prasidėjus, kai pjūvis atliktas, širma, skirianti medikus nuo mamos, pamažu nuimama.

Mama mato, kaip išimamas vaikas: pirmiausia pasimato jo galva, tada - pečiai, ir pagaliau jis visas. Tai vyksta lėčiau, negu įprastos cezario pjūvio operacijos metu. Tą minutę pritemdoma šviesa, kad būtų sukurta kuo jaukesnė aplinka.

Mama iš savo gulimos pozicijos nemato prapjauto pilvo, be to, naujagimis neatrodo gąsdinančiai, labai kraujuotas, kaip daug kas įsivaizduoja, skeptikus nuramina medikai. Jei pageidaujama, tėtis nukerpa virkštelę, ir vaikas paguldomas mamai ant krūtinės. Širma vėl pakeliama, ir moteris baigiama operuoti.

Palyginus su operacija ir "cezario gimdymu", natūralus gimdymas turi pranašumą, kad prieš gimdamas vaikas praeina siaurais gimdymo kanalais. Spaudimas, kurį jaučia natūralaus gimdymo metu vaikas, paruošia jo kvėpavimo takus, tuo tarpu išėmus naujagimį iš pilvo, kartais tenka jam padėti, kad jis imtų kvėpuoti pats.

Šalininkai vardina pliusus

Pirmasis odos kontaktas ir teigiamos motinos emocijos padidina laimės hormonų išsiskyrimą. Tai labai svarbu pirmo kontakto su mažyliu užmezgimui, sklandžiai žindymo pradžiai bei moters gijimui po operacijos. Minima, kad tai turi teigiamos įtakos net vaiko kalbos raidai, mat naujagimis gauna atsaką į savo pirmą „kalbą" - verksmą: oda prie odos kontakto metu, žvilgsniu.

Net kai operacija yra neišvengiama nėštumo pabaiga, ji gali būti džiugus šeimos įvykis, sako šio metodo šalininkai. Žinoma, jeigu moteris gali pagimdyti pati, be operacijos, tai yra geriausia jai ir jos mažyliui. Tačiau kartais dėl mamos sveikatos ar vaikelio būklės operacija neišvengiama.

Atsiranda ir kritikų

Atrodytų, kad toks operacijos sušvelninimas yra teigiamas ir vaikui, ir mamai, neigiamų pusių čia sunku įžvelgti, vis dėl to, atsirado ir skeptikų.

Jie sako, kad operacija yra medicininis veiksmas, kuriame svarbiausia - motinos ir vaiko sveikata, o tokiems "žaidimams" su šeima ne vieta ir ne laikas.

Esą taip gali būti sukuriama iliuzija, kad operacija gali būti "draugiška šeimai", dėl to dar daugiau porų pageidaus cezario pjūvio, ir taip didės operacijų skaičius.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 100 Lt vertės apatinių rūbų parduotuvės čekį.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis