Nauja gimdymo mada vienus džiugina, kitus šiurpina

Maždaug kas trečias gimdymas baigiasi cezario pjūvio operacija.


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Nauja gimdymo tendencija ne vienam gali sukelti nuostabą: jeigu vaikelis gimsta po cezario pjūvio operacijos, jis praėjus kuriam laikui įtrinamas sekretu iš gimdyvės makšties. Manoma, kad tai svarbu naujagimio imunitetui.

Šis būdas dar nėra plačiai žinomas, tačiau jau naudojamas kai kuriose Australijos ir JAV klinikose. Kūdikio aptrynimas mamos makšties išskyromis yra taikomas tik tokiu atveju, kai vaikas gimsta po cezario pjūvio operacijos ir neturi progos praeiti visais motinos gimdymo takais, kaip vyksta įprasto gimdymo metu.

Kaip tai atrodo?

Likus maždaug vienai valandai iki suplanuotos cezario pjūvio operacijos, į gimdyvės makštį įdedamas sūriame vandenyje pamirkytas tvarstis. Prieš pat operaciją tvarstis, į kurį įsigėrė makšties sekretas, išimamas ir įdedamas į sterilų konteinerį. Cezario pjūvio metu išimtas naujagimis aptrinamas šiuo tvarsčiu, veidukas taip pat. Kai kuriais atvejais naujagimis tuo tvarsčiu apvyniojamas ir trumpam paliekamas. Taip pat rekomenduojama šiek tiek sekreto specialiai įdėti į kūdikio burną.

Natūralaus gimdymo atkartojimas

Ši procedūra atliekama kūdikio sveikatinimo tikslais. Kai kuriais duomenimis, po cezario pjūvio operacijų gimę vaikai yra linkę daugiau sirgti, jų imunitetas silpnesnis, polinkis į alergijas didesnis, negu įprastu būdu gimusiųjų vaikų. Manoma, kad tam įtakos turi ir tai, kad po cezario pjūvio gimęs mažylis neturėjo tiesioginio kontakto su mamos gimdymo takų bei makšties mikroflora. Moters makšties išskyrose randama apie 300 skirtingų rūšių mikroorganizmų, ir natūraliu būdu gimdamas vaikas praeina pro jų „barjerą" pats. Po cezario operacijos gimusių vaikų aptrynimas makšties sekretu tarsi atkartoja šį natūralaus gimdymo etapą.

Skeptikų daugiau, negu entuziastų

Šio būdo skeptikai sako, kad neįmanoma su tvarsčiu surinkti tokį didelį kiekį išskyrų, su kokiu sąlytį turi natūraliai gimdamas naujagimis. Gimdymas tęsiasi valandų valandas, tiek laiko trunka vaiko kontaktas su mamos gimdymo takų mikroflora, tuo tarpu aptrynimas tęsiasi vos kelias minutes.

Nauda neįrodyta

Ar turi prasmės toks kūdikių ištrynimas, mokslu pagrįstų duomenų nėra. Niujorko universitete mikrobiologai atliko nedidelės apimties tyrimą, kurio metu stebėjo 17 kūdikių. Iš jų 11 buvo gimę po cezario pjūvio operacijos, o 6 - vaginaliniu būdu. Iš 11 „cezarinukų" po operacijos 4 buvo įtrinti mamos makšties sekretu.

Tyrėjai priėjo išvados, jog aptrynimas turėjo teigiamą efektą vaiko sveikatai pirmaisiais jo gyvenimo metais. Tačiau, kad šie rezultatai būtų patikimi, trūksta didesnių ir ilgesnio laiko tyrimų, sakė tyrimui vadovavusi mokslininkė australų sveikatos internetiniam portalui "Body+Soul".

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis