Ne visos pagimdo greitai ir lengvai: kodėl užsitęsia gimdymas?

Silpna gimdymo veikla yra viena iš dažniausių užsitęsusio gimdymo priežasčių. Ji pasireiškia retais, trumpais ir neefektyviais sąrėmiais, sulėtėjusiu gimdos kaklelio atsivėrimu ir vaisiaus keliavimu gimdymo takais. Dažniausiai taip nutinka pirmą kartą gimdančioms moterims.


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Kodėl susilpnėja gimdymo veikla?

Gimdymo veikla gali susilpnėti dėl kelių priežasčių:

- Dėl endokrininių ir medžiagų apykaitos sutrikimų nėščiosios organizme (nutukimas, sutrikusi skydliaukės veikla, cukrinis diabetas).

- Dėl gimdos pertempimo (jei vaisius labai didelis ar daug vaisiaus vandenų).

- Dėl patologinių gimdos sienelių pokyčių, atsiradusių dėl ankstesnių gimdos uždegimų, dėl rando po anksčiau atlikto cezario pjūvio ar po miomios šalinimo operacijų gimdoje.

- Dėl nepakankamo gimdos išsivystymo.

- Įtakos gali turėti ir gimdyvės amžius (jaunesnė nei 18 metų arba vyresnė nei 30 metų).

- Labai didelė nervinė ir psichinė įtampa (jaudinimasis, artėjančio gimdymo baimė, neigiamos emocijos).

Gimdymo veiklos silpnumas gali atsirasti tiek pirmo gimdymo periodo metu, tiek gimdymui įpusėjus. Medikai skiria pirminį ir antrinį gimdymo veiklos silpnumą. Esant pirminiam gimdymo veiklos silpnumui, nuo pat gimdymo pradžios sąrėmiai būna silpni ir mažai efektyvūs.

Esant antriniam gimdymo veiklos silpnumui, sąrėmiai iš pradžių būna pakankamai stiprūs ir ilgi, bet pamažu silpnėja, tampa vis retesni, trumpesni, gimdos kaklelis nesiveria tiek, kiek reikėtų. Pastarasis antrinis gimdymo veiklos silpnumas gali būti ilgų ir skausmingų sąrėmių, kurie išvargina moterį, pasekmė.

Antrinis silpnumas pasitaiko rečiau nei pirminis.

Kaip diagnozuojamas gimdymo veiklos silpnumas?

Diagnozuoja gimdymą priimantis medikas, atsižvelgęs į sąrėmių pobūdį ir gimdos kaklelio atsivėrimo dinamiką. Sulėtėjus gimdos kaklelio atsivėrimui konstatuojamas gimdymo veiklos silpnumas. Įprastai gimdos kaklelis atsiveria 3 - 4 cm per šešias valandas, o esant silpnai gimdymo veiklai tiek cm. jis atsiveria per aštuonias valandas ar dar ilgiau.

Diagnozavus silpną gimdymą veiklą, gydytojas sprendžia, kaip elgtis toliau.

Silpnos gimdymo veiklos gydymas

Vaisiaus vandenų apvalkalo atidarymas

Tai nemedikamentinis metodas, padedantis sustiprinti gimdymo veiklą. Jis daromas, kai gimdos kaklelis atsiveria 2 cm ir daugiau. Paskui 2 - 3 valandas gimdyvę stebi. Kai kurioms pacientėms po šios procedūros gimdymo veikla sustiprėja. Jei tai nepadeda, taikomi medikamentai.

Užsitęsus gimdymui, moteriai pavargus, gali būti duodama raminamųjų

Pailsėjus, atsipalaidavus ir nuėmus įtampą, kai kurioms gimdyvėms sustiprėja gimdymo veikla. Moteriai suleidžiama analgetikų grupės preparatų, tada gana greitai suima miegas, kuris vidutiniškai trunka 2 val.

Oksitocinas ir prostaglandinai

Jų suleidimas gimdyvei dažnai sustiprina gimdymo veiklą, tačiau dažnai ir sustiprina skausmą, todėl dažnai prireikia nuskausminamųjų.

Kodėl užsitęsęs gimdymas negerai moteriai ir vaikeliui?

Užsitęsęs gimdymas dėl susilpnėjusios gimdymo veiklos gresia sunkiais padariniais motinai ir kūdikiui, todėl dažnai pasitelkiamas gimdymo stimuliavimas. Deja, medikamentų terapija ne visada veiksminga. Net ir išbandžius visus minėtus būdus, apie 18 - 20 proc. silpnos gimdymo veiklos atvejų daromas cezario pjūvis.

Kaip išvengti silpnos gimdymo veiklos

Profilaktinės priemonės:

- Fizinis ir psichologinis pasiruošimas.

- Nuo 36-os nėštumo savaitės patartina vartoti vitaminus, kurie didina energetinį gimdos potencialą (B6, folio rūgštis, vitaminas C).

- Racionali nėščiosios mityba.

- Režimo laikymasis.

- Psichologinio komforto nėščiajai sukūrimas.

Šiuolaikinis diagnozavimas ir tinkamas gydymas dauguma atvejų padeda natūraliai pagimdyti sveiką kūdikį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis