Pirmieji gimdymo požymiai: ką būtina žinoti?

Ką turiu jausti per sąrėmius? Ir iš kur žinoti, kad jau tikrai prasideda? Būsimos mamos nekantriai laukia ir tuo pat metu bijo, kad laiku nespės atvykti į gimdymo namus. Paaiškinsime, iš ko atpažinti, kad mažylis jau tikrai susiruošė ateiti į pasaulį.

Pajutus pirmuosius sąrėmius iškart į ligoninę?

Per pirmąjį nėštumą beveik visoms moterims kyla klausimas: iš kur žinoti, kad prasidėjo sąrėmiai ir jau greit gimdysiu? „Pajusi“, - atsako jau gimdžiusios moterys, žinančios, kas jaučiama per sąrėmius. Tačiau negi tai padės nekantraujančiai ir truputį besibaiminančiai moteriai, laukiančiai pirmojo vaiko?

Artėjant gimdymo terminui tik retai būsimai mamai pavyksta ramiai laukti prasidėsiančių sąrėmių. Į gydytoją kreipiamasi netgi dėl menkiausio „nukrypimo“. Įsiklausyti į save, pasikliauti savo organizmu – daugeliui moterų tai atrodo nepasiekiama prabanga, kurią galima sau leisti tik tuomet, kai atliktos visos medicininės procedūros.

Todėl šiandien daugiau nei pusė moterų atvažiuoja gimdyti, kai dar visai ne laikas. Sąrėmiai dar nereguliarūs ir nestiprūs. Gimdos kaklelis prasivėręs vos vieną - du centimetrus, tad būtų galima kuo ramiausiai pralaukti šiuos sąrėmius įsitaisius ant sofos ar gulint vonioje.

Tačiau nemažai būsimų tėvų pageidauja likti ligoninėje ir tuomet, kai gimdymas dar toli gražu neprasidėjęs. Dėl dviejų priežasčių: apsidraudžiant, kad prieš važiuodama antrą sykį moteris per ilgai neuždelstų ir netektų jos vežti gimdyti strimgalviais, ir dar todėl, kad dėl pirmųjų sąrėmių ir būsimo gimdymo susijaudinusiems būsimiems tėvams ligoninė atrodo tikras išsigelbėjimo uostas.

Kas vyksta ligoninėje, kai moteriai prasideda sąrėmiai?

Kuo daugiau laiko būsimi tėvai iki gimdymo pradžios praleido ligoninėje, tuo labiau tikėtina, kad bus gimdymo skatinimas, naudojamas vakuuminis ekstraktorius, replės ar viskas baigsis cezario pjūviu. Mat tie, kurie gydytojams ir akušerėms po akimis sukinėjasi jau ne pirmą valandą, kada nors tampa „našta“, jei sąrėmiai vis dar silpni. Tad neretai pasitelkiami ir medikamentai, kad tik greičiau prasidėtų gimdymas – nors jokios medicininės būtinybės nėra.

Tokia „pagalba“ moteriai kartais tampa meškos paslauga. Mat jei sąrėmiai skatinami dirbtinai, moteriai reikia dvigubai daugiau nuskausminamųjų nei esant natūraliems sąrėmiams. Dvigubai dažniau pasitelkiamas ir vakuuminis ekstraktorius ar replės. Cezario pjūvis gimdymo skyrių „senbuvėms“ daromas trissyk dažniau.

Ką gali nuveikti būsimi tėvai, kad kuo natūraliausiais sąrėmiais prasidėjęs gimdymas laimingai baigtųsi? Svarbiausia: pasikliaukite savo kūnu! Gimdymas – tai ne trūkęs apendicitas, kai pavojus gyvybei kas minutę vis auga. Ligoninėje tikėkitės ne gelbėtojų, o profesionalios palydos. Ji už Jus tikrai nepagimdys.

Iš ko atpažinti prasidedantį gimdymą?

Artėjantis gimdymas praneša apie save štai tokiais svarbiausiais signalais:

Sąrėmiai. Paskutinėmis savaitėmis jau esate patyrusi gimdos susitraukimus – paruošiamuosius sąrėmius: sukietėjusį pilvą, tempimą nugaroje ir pilvo apačioje, kartais tas tempimas nusileidžia ir į kojas. Prasidėjus tikriesiems sąrėmiams iš pradžių jausite tą patį. Todėl stebėkite, ar sąrėmiai reguliarūs. O dar svarbiau – ar jie trunka 30-60 sekundžių? Ar pridūstate tarsi būtumėt lipusi laiptais aukštyn, ar jaučiate poreikį stipriai, garsiai iškvėpti? Tai ženklai, kad gimdymas tikrai prasidės. Jei tokio aiškaus jausmo nėra, vertėtų pagulėti šiltoje vonioje arba patogiai susiraityti lovoje. Jei susitraukimai nereiškė gimdymo pradžios, šiluma juos pastebimai sušvelnina. O tikri sąrėmiai nuo šilumos tik stiprėja.

Vaisiaus vandenų nutekėjimas. Tik retai vaisiaus vandenys išbėga pokštelėdami, didžiuliu srautu – paprastai ima tik truputį lašėti. Tačiau nutekėjus vandenims gimdymas jau prasidėjo. Neretai sąrėmiai prasideda sykiu su vaisiaus vandenų tekėjimu, tada tikrai metas į ligoninę. Ilgas bevandenis laikotarpis vaikučiui yra pavojingas.

Kraujavimas. Maždaug ketvirtadaliui būsimų mamų prasidedantis gimdymas pasireiškia nedideliu kraujavimu. Išskyros būna su gleivėmis. Atsiveriant gimdos kakleliui atsipalaiduoja šį įėjimą saugojęs gleivių kamštis. Dažniausiai po dienos ar dviejų prasideda sąrėmiai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis