Pirmosios dulos Lietuvoje gavo veiklos pažymėjimus: žinome, kad esame reikalingos

Šį savaitgalį baigėsi pirmieji Lietuvoje dulų, kitaip dar vadinamų gimdyvių padėjėjomis, mokymai. Daugiau nei metus juos lankiusios moterys gaus gimdymo dulos kvalifikacijos pažymėjimus ir nuo šiol oficialiai galės vadintis dulos vardu.



Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Kam reikalinga dula?

Pasaulyje, įskaitant artimiausias mūsų kaimynes Lenkiją ir Latviją, dulos žinomos jau ne vienerius metus, tačiau mūsų šalyje tai vis dar naujiena. 2013 m. rudenį VšĮ „Tėvystės centras" iniciatyva Lietuvoje prasidėjo pirmieji dulų mokymai. Šių metų balandį mokymų koordinavimą perėmė naujai įsteigta Lietuvos dulų asociacija, o visa informacija apie mokymus, juose dalyvaujančias dulas ir jų paslaugas skelbiame svetainėje www.dula.lt. Šio projekto tikslas – sukurti galimybę Lietuvos moterims gauti emocinę, psichologinę ir fizinę pagalbą iš specialiai tam parengtų gimdyvių padėjėjų – dulų.

Dulų asociacijos valdybos narė Giedrė Daugelavičienė pasakoja, kad per metus trukusius mokymus dulos įgijo psichologijos, anatomijos ir fiziologijos žinių bei įvairių praktinių įgūdžių, reikalingų padedant gimdyvei ir jos šeimai.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Atviras interviu su dula Asta

Interviu su vienintele lietuve, kuri yra sertifikuota placentos specialistė

„Man dažnai užduoda klausimą, kam reikalinga dula, jei šalia nėščiosios yra gydytojai, akušerės ir vyras. Dula užima specifinę vietą. Ji neteikia jokios medicininės pagalbos, o yra tarsi sesuo ar draugė, padedanti kitai moteriai gauti reikalingų žinių, pasitikėti savimi. Ji yra puiki padėjėja ne tik gimdymo, bet ir nėštumo metu ar pogimdyviniu laikotarpiu, kai naujagimį reikia pirmą kartą maudyti, maitinti krūtimi.

Visos dulos turi bendrų žinių ir įgūdžių, susijusių su nėštumu, gimdymu, psichologine besilaukiančios ar jau pagimdžiusios moters būsena, tačiau kiekviena dula yra savita asmenybė, todėl gimdyvė gali pasirinkti jai artimiausią, priimtiniausią žmogų. Per mokymus ne kartą teko susitikti su moterimis, dalyvauti jų gimdymuose ir sulaukti atsiliepimų, taigi žinome, kad esame reikalingos ir laukiamos", - įsitikinusi G. Daugelavičienė.

Paslaugos bus mokamos

Pasibaigus mokymams iki šiol nemokamai besilaukiančioms moterims teiktos būsimųjų dulų paslaugos taps mokamos. Kiek kainuos dulos pagalba gimdyme, priklausys nuo konkrečios dulos siūlomų paslaugų apimties ir įvairovės.

„Orientuojamės į kaimyninėse šalyse esančias kainas. Ten standartinis dulos paslaugų paketas, t.y. 1 - 3 susitikimai iki gimdymo, dalyvavimas gimdyme ir vienas susitikimas po gimdymo bei konsultacijos telefonu, kainuoja apie 150 - 200 eurų. Visame pasaulyje yra ir nemokamai tokią pagalbą moterims teikiančių dulų. Manome, kad savanorystės bus ir Lietuvoje", - teigia G. Daugelavičienė.

Dulų mokymus vedė ne tik profesionalūs psichologai, medikai, kitų sričių specialistai iš Lietuvos, bet ir nemažai patirties turinčios kolegės dulos iš Latvijos. „Jos dalijosi mūsų šalyje dar mažai žinomomis įvairiomis technikomis, kurios gali padėti gimdyvėms atsipalaiduoti, rasti patogesnes pozas, pailsėti gimdymo metu. Įvairūs masažai, aromaterapija, kvėpavimo pratimai, gimnastikos kamuolio, „rebozo" - specialaus audinio - panaudojimas nėštumo ir gimdymo metu - tai tik nedaugelis iš mūsų išmoktų dalykų. Esame pasiruošusios pasidalinti šiomis žiniomis, kad kuo daugiau moterų Lietuvoje džiaugtųsi gražiomis, sėkmingomis savo vaikelio gimimo istorijomis", - pasakoja mokymų koordinatorė Vilma Kraelskaitė.

Parodoje „Vaikų šalis" - pažintis su dulomis

Susipažinti su gimdymo dulomis bus galima ateinantį savaitgalį „Sumanios mamos erdvėje", parodoje „Vaikų šalis". Lapkričio 21 d. 12 val. Lietuvos dulų asociacijos valdybos narės Vilma Kraelskaitė ir Giedrė Daugelavičienė skaitys pranešimą „Dula - švelnesnio moters nėštumo ir gimdymo palydovė".


Pranešimo metu bus demonstruojama „rebozo" technika atliekamas masažas. Jo metu žmogus ar kuri nors jo kūno dalis yra apjuosiama skaromis ar kitais audiniais ir palengva sūpuojama. Toks masažas puikiai tinka ne tik besilaukiančioms ar gimdančioms moterims - tai puikus būdas palengvinti nugaros skausmus, atsipalaiduoti bet kam.


„Sumanios mamos erdvė" - tai trijų dienų konferencija ir kūrybinė amatų erdvė, kurios tikslas - parodyti, kokia kūrybinga, sąmoninga ir sumani gali tapti moteris, besilaukdama ar augindama mažamečius vaikus. Ji gali kurti verslą, rankdarbius, mokytis ir aktyviai dalyvauti visuomeninėje veikloje.


Parodoje lankytojus pasitiks ir daugiau kaip 120 įmonių stendų su vaikiškos produkcijos naujienomis bei per 50 įvairių renginių. Paroda vyks lapkričio 21-23 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo". Šalia įsikurs mokytojams, švietimo specialistams, mokiniams ir jų tėvams skirta paroda „Mokykla".

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis