Tai iš tiesų padeda moteriai gimdyti lengviau ir greičiau

"Nagi, ar tikrai taip sunku? Užtraukti užuolaidas, pritemdyti šviesas, kalbėti tyliau, pasiūlyti gurkšnį vandens ir pašnibždėti padrąsinantį žodį..."

Akušerės Ruth Ehrhardt laiškas savo kolegoms apskriejo pasaulį, priversdamas susimąstyti. Norisi tikėti, kad šiais laikais vis dažniau gimdymo metu moterys sulaukia tiesiog žmogiško palaikymo, šilumos, empatijos.


Paprasti nepaprasti dalykai


„Atmosfera gimdymo metu yra labai svarbi gimdymo dalis. Tiek bendravimo, tiek gimdymo palatos jaukumas yra svarbūs akcentai. Žinoma, įvairių atvejų pasitaiko, bet gimdyti reikėtų atvažiuoti kaip į didelę šventę – pasipuošus ir su puikia nuotaika, juk mažylis beldžiasi į pasaulį, tuoj švęsite gimtadienį“, – mano Kauno klinikinės ligoninės akušerė, Akušerių sąjungos narė Agnė Maldutienė.


Anot medikės, labai daug kas priklauso nuo busimos mamytės nusiteikimo, laukimo laiko, pasiruošimo vaikelio atėjimui. Personalas savo ruožtu stengiasi sutikti gimdančią moterį kaip patį laukiamiausią svečią. "Jauki ir tvarkinga palata, mamytei pageidaujant galima muzika arba ramybė. Akušerės tikrai labai maloniai ir aiškiai paaiškina gimdymo eigą, atsako į būsimos mamytės klausimus, moko žindyti naujagimį", - teigia jaunosios kartos akušerė.


Šiais laikais personalo nebestebina ir įvairūs gimdyvių prašymai. Pasak akušerės, natūralu, kad visos moterys labai skirtingos, todėl ir jų prašymai bei elgesys ar lūkesčiai įvairiose situacijose skiriasi. "Muzika, žvakės, šeimos narių dalyvavimas gimdyme, judėjimas po gimdymo palatą šokio judesiu yra kasdienybė – juk ir personalui lengviau dirbti, kai žinome pacientės norus, kai mamytės nuotaika gera", - šypsosi A. Maldutienė.


Akušerė pažymi, kad prieš pat gimimo stebuklą, akušerės keletą kartų stengiasi mamytėms paaiškinti, koks etapas seks kurį, ką kiekviename etape darys akušerė ir ko prašoma moters. "Labai smagu ir sklandu, kai abi pusės bendradarbiauja, tuomet ir vaikelis lengviau bei greičiau į pasaulį ateina", - įsitikinusi ji.


Laiškas žmogiškumui


Pradžioje minėtas akušerės R. Ehrhardt laiškas visų pirma yra moters žinutė moteriai. Juk jos geriausiai viena kitą gali tokioje vienu metu ir sunkioje, ir jautrioje ir stebuklingoje situacijoje suprasti, palaikyti. Trumpas laiško vertimas:

„Nagi, ar tikrai taip sunku? Užtraukti užuolaidas, pritemdyti šviesas, kalbėti tyliau, pasiūlyti gurkšnį vandens ir pašnibždėti padrąsinantį žodį... Ar tai užima tiek daug laiko? Ar tikrai reikia šaukti? Sakyti moteriai, kad ji sudėtinga, kad jei ji nepasistengs, jos kūdikis gali mirti, gąsdinti cezario pjūviu? Kartoti, kartoti visa tai, o kai galų gale viskas pasibaigia minėtu cezario pjūviu, pasakyti jai, kad buvote teisūs?


Ką tai duoda? Ar to tikrai reikia?


Ar tikrai prisilietimai negalėtų būti švelnesni? Žvilgsnis šiltesnis? Ar tikrai, sunku padėti moteriai rasti patogia poziciją, net jei ji turi būti nuolat stebima? Ar tikrai būtina žnaibyti jos vidines šlaunies puses? Ar tikrai reikia versti ją jaustis menka, maža, neatsakinga, jei ji prašo jos neliesti arba kvaila, jei nesupranta, ką sakote ar ką ir kodėl darote? Ar būtina garsiai aptarinėti prieš tai buvusio gimdymo komplikacijas? Per jėgą spausti kojas, skausmingai atlikti makšties tyrimą?


Tai jos kūnas. Jos vaikelis ir jos gimdymas. Greičiausiai ji gimdys tik kelis kartus gyvenime. Galbūt tai bus vienintelis kartas. Mūsų, akušerių vaidmuo šią ypatingą akimirką visam gyvenimui liks moters atmintyje, jausmuose. Nugyvenusi gyvenimą moteris tikriausiai neprisimins jūsų vardo ar ką tądien valgė pietums, tačiau ji tikrai prisimins savo vaikelio gimimą: garsus, kvapus, ten buvusius žmones ir jų rūpestį.


Tai tikrai nėra jau taip sunku. Tikrai. Būti kantriu, maloniu. Atnešti vandens, pritemdyti šviesas. Gerbti moters norus. Užtraukti užuolaidą, suteikti šiek tiek privatumo. Paprasta.


Ji tikrai prisimins jus – tą žmogų, kuris laikė stiklinę vandens prie jos išdžiūvusių lūpų ir sakė, kad jai puikiai sekasi. Tikrai prisimins – pažadu."

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis