Vertinga dovana, kurią galima įteikti tik vieną kartą gyvenime

Gavusi užduotį parašyti apie virkštelės kraujo kamienines ląsteles, jų išsaugojimo bei panaudojimo galimybes, apsidžiaugiau - juk turiu dvi besilaukiančias drauges, kurioms tai aktualu, tad galėsiu pasikonsultuoti. Tačiau manęs laukė nesėkmė - jaunos moterys apie tai nebuvo girdėjusios. Apėmė dar didesnis azartas - kodėl tai, kas Vakaruose jau seniai įprasta ir savaime suprantama, pas mus vis dar nauja ir nežinoma?

Lietuvoje apie galimybę išsaugoti užšaldant savo kūdikio virkštelės kraujo ląsteles, kurias prireikus galima atšildyti ir panaudoti gydymui, išgirdome palyginus neseniai.


Tuo tarpu pasaulyje tokia galimybe naudojamasi jau gerus dešimtmečius. Šimtai privačių ir valstybinių bankų saugo virkštelės kraujo kamienines ląsteles, yra atlikta tūkstančiai virkštelės kraujo kamieninių ląstelių transplantacijų. Lietuvoje taip pat galime saugoti savo kūdikio virkštelės kraujo kamienines ląsteles specialiame banke. Be to, vienas seniausiai Europoje veikiančių ir labiausiai patyrusių kamieninių ląstelių bankų Vita 34 iš Vokietijos pasirinko Lietuvos Kamieninių ląstelių banką kaip savo partnerį, taigi nuo šiol surinktas virkštelės kraujas bus apdorojamas ir saugomas Vokietijoje. Vita 34 ląstelių bankas per 18 savo veiklos metų yra sukaupęs daugiau kaip 125 000 virkštelės kraujo mėginių, jau yra atliktos 28 transplantacijos, kai surinktos virkštelės kraujo kamieninės ląstelės buvo taikomos vaikų ir suaugusių gydymui.


Pirmieji lietuviai jau išbandė vokišką kokybę ir pasinaudojo galimybe išsaugoti savo vaikučių virkštelės kraują ir saugoti jį Vita34 kamieninių ląstelių banke Vokietijoje. Kalbiname vienus iš jų - Miškinių šeimą.


27 metų vilnietė biologė Milda Miškinienė mama tapo prieš keturis mėnesius. Drauge su kompiuterinių sistemų specialistu dirbančiu vyru Mindaugu (29) ji augina pirmagimę Medeiną. Šį retą ir gražų vardą mažylė gavo neatsitiktinai. Visa šeima turi vardus iš M raidės, kadangi iš jos prasideda ir pavardė, taigi visų šeimos narių inicialai yra M.M. Tačiau tai ne vienintelė tėvų išskirtinė dovana savo dukrytei. Jai jie padovanojo dar vieną unikalią dovaną - Vokietijos kamieninių ląstelių banke Vita 34 saugo jos virkštelės kraujo kamienines ląsteles.


Milda, kada ir kaip kilo mintis, kad norėtumėte išsaugoti virkštelės kraujo kamienines ląsteles?


Apie kamienines ląsteles sužinojau seniai, studijų metu, gal neatsitiktinai ir mano magistro baigiamasis darbas buvo susijęs su ląstelių technologijomis. Tiesa, ne konkrečiai su kamieninėmis, tačiau darbo su jomis virtuvę bei jų savybes pažinau pakankamai gerai ir tokio pasirinkimo, saugoti ar ne, galima sakyti net nebuvo. Tiesiog tai mums buvo natūralus, iš anksto apgalvotas ir nediskutuotinas žingsnis. Vyras taip pat neabejojo dėl kamieninių ląstelių išsaugojimo būtinybės. Ne tik dėl to, ką sužinojo iš manęs, bet ir dėl to, kad pats domisi naujausiomis technologijomis ir yra neabejingas mokslo pažangai.


Kokia būna aplinkinių reakcija, kai papasakojate apie tai?


Klausiate, ar pasakoju apie tai draugams? Specialiai ne, nebent paklausia mano nuomonės ar paprašo pasidalinti patirtimi. Žiniomis visada mielai dalinuosi, tačiau nieko neskatinu ir neagituoju. Manau, visada geriausiai paskatina pavyzdys . Esu daug susidūrusi su ląstelių technologijomis. Pati savomis akimis mačiau, ką jos gali - laboratorijoje iš jų užauginamos raumeninės, kremzlinės, nervinės ląstelės, kardiomiocitai. Ir tai jau dabar įmanoma laboratorijoje, o kiek dalykų dar bus atrasta! Net neabejoju, jog kamieninių ląstelių pritaikymo medicinoje galimybės ir sritys tik didės. Šiuo metu pagrindinė kamieninių ląstelių panaudojimo sritis išlieka onkohematologija, t.y. kamieninės ląstelės suteikia galimybę pasveikti susirgus leukemija, limfoma ir pan. Tačiau sparčiai daugėja ląstelių panaudojimo galimybių neurologijoje, ortopedijoje, gydant insulto ar infarkto padarinius. Turbūt regeneracinės medicinos perspektyvos ir buvo pagrindinis mūsų tvirto apsisprendimo pagrindas.


Papasakokite, kaip viskas vyksta gimdymo metu: ar virkštelės kraujo surinkimas yra sudėtinga procedūra, ar jūs pati jautėte kažką fiziškai?


Virkštelės kraujo kamieninių ląstelių surinkimu mums su vyru rūpintis nereikėjo. Viską atliko specialiai apmokyta akušerė, kuri ir priėmė gimdymą. Nuvykus į gimdymo namus, ten jau laukė paruoštas virkštelės kraujo surinkimo rinkinys, kuriame buvo visos reikalingos priemonės. Vos tik gimus mūsų dukrelei ir užspaudus virkštelę, kraujas likęs virkštelėje buvo surinktas į specialų maišą. Tikrai jokio diskomforto nejaučiau. Ne tik todėl, kad pati virkštelė yra nejautri, o ir todėl, kad tuo metu jau džiaugiausi savo dukrele ir apie nieką kitą net negalėjau galvoti. Po to vyrą pakvietė nukirpti virkštelės, o kraują supakavo ir paskambino Kamieninių ląstelių banko darbuotojams.


Medeinos tėvai iš anksto žinojo, kad būtinai išsaugos savo dukrytės virkštelės kraujo kamienines ląsteles.
Medeinos tėvai iš anksto žinojo, kad būtinai išsaugos savo dukrytės virkštelės kraujo kamienines ląsteles.
Asmeninio albumo nuotr.


Iš tiesų nėra svarbu, ar gimdymas vyksta natūraliai, ar atliekama Cezario pjūvio operacija - ląstelės gali būti renkamos visada, jei tik nėra jokių komplikacijų. Pati procedūra trunka labai neilgai, keliolika sekundžių, ir nei mama, nei vaikutis nieko nejaučia.


Teko girdėti pasakymą, kad ląsteles išsaugoti gali tik labai turtingi žmonės - ką Jūs pasakytumėte apie tai?


Manau, kad kaina yra bene vienintelis dalykas, kuris šeimas gali sulaikyti nuo sprendimo išsaugoti ląsteles. Tačiau ar mes svarstome apie kainą, kai kalbame apie sveikatą? Ją turime vieną ir neįkainojamą, ir manau savo vaikui užtikrinti saugesnę ir sveikesnę ateitį niekas nėra brangu. Be to, palyginus su kitais kūdikio kraitelio daiktais ir rakandais galiu drąsiai sakyti - ląstelių išsaugojimas nėra brangus! Nei dabar, nei po metų, nei po dvidešimties manau mes su vyru nesigailėsime, o tik džiaugsimės priėmę šį sprendimą ir įteikę savo dukrai neįkainojamą dovaną.

Tikrai neraginčiau visų elgtis taip, kaip pasielgėme mes. Bet, manau, įsigilinus, paskaičius ir pasidomėjus plačiau, išsaugoti savo kūdikio virkštelės kraujo kamienines ląsteles tiesiog būtų savaime suprantamas sprendimas. Patarčiau visoms šeimoms priimti teisingą sprendimą.


Specialisto komentaras


Biomedicinos mokslų daktaras Adas Darinskas.


Ar Jūs pritartumėte minčiai, kad naujagimio virkštelės kraujo ląstelių išsaugojimas yra vertingiausia tėvų dovana atžalai?


Filosofinis klausimas. Mano manymu, vertingiausios tėvų dovanos vaikui yra geri genai ir galimybė gauti gerą auklėjimą bei išsilavinimą. Tačiau kalbant apie ląsteles, iš esmės taip, užšaldytas ląstelių rinkinys tuo momentu gal neprilygsta kokiam geram vežimui ar barškučiui, bet laikui bėgant jis išliks užšaldytas banke ir prireikus galėsime jį panaudoti.


Biomedicinos mokslų daktaras Adas Darinskas.
Biomedicinos mokslų daktaras Adas Darinskas.
Asmeninio albumo nuotr.


Kuo ypatingos yra virkštelės kraujo kamieninės ląstelės?


Tai ląstelės, kuriose yra visa informacija apie vaiką jo gimimo momentu: viskas apie jo ligas, metilintus genus, mutuotus genus ir tai yra nulinio lygio informacija, kuri gyvenimo eigoje keičiasi, o tie pasikeitimai dažniausiai pasireiškia ligomis. Jeigu būtų galima sulyginti nulinio lygio informaciją su ligonio esamo laiko informacija, galima būtų rasti genus, kurie ir yra atsakingi už esamą ligą, aišku, jeigu liga nėra paveldėta ir pasireiškia iš karto. Apie kamienines ląsteles jau visi labai daug žino - taip, iš jų galima daug ką išauginti, jų yra visur ir beveik visada, tiesiog virkštelės kraujo kamieninės ląstelės yra artimesnes imuninei ir kraujodaros sistemai, o tai yra labai svarbu norint išlikti sveikam ar pabėgti nuo vėžinių susirgimų.


Kaip galima panaudoti šias ląsteles?


Kai tik atrado kamienines ląsteles, tai buvo pakankamai seniai, visi manė, kad tai panacėja, vaistas nuo visų ligų, tačiau išsamesni tyrimai parodė, jog visos kamienines ląstelės turi savo aiškią panaudojimo nišą. Virkštelės kraujo kamieninės ląstelės yra kaulų čiulpų kamieninių ląstelių atitikmuo ir yra taikomos gydant vėžinius kraujo sistemos susirgimus.


Kiek laiko yra saugomos šios ląstelės ir ar jų savybės nekinta laikui bėgant?


Anot kriobiologijos duomenų, skystame azote (-196 laipsniai) laikomi mėginiai išlieka nepakitę 60 metų. Tokioje temperatūroje nevyksta jokie biologiniai procesai, tai ir ląstelės nelabai gali kisti, nes visa baltymų mašinerija yra saugiai užšaldyta.


Ar visose Lietuvos ligoninėse ir gimdymo namuose yra galimybė surinkti virkštelės kraujo ląsteles gimdymo metu?


Taip, dėl to problemų nekyla. Visose Lietuvos gimdyklose apie tai žino ir moka atlikti virkštelės kraujo surinkimo procedūrą.



Vienas seniausiai Europoje veikiančių ir labiausiai patyrusių ląstelių bankų Vita 34 iš Vokietijos pasirinko Lietuvos Kamieninių ląstelių banką kaip savo partnerį, taigi nuo šiol surinktas virkštelės kraujas bus apdorojamas ir saugomas Vokietijoje.
Vienas seniausiai Europoje veikiančių ir labiausiai patyrusių ląstelių bankų Vita 34 iš Vokietijos pasirinko Lietuvos Kamieninių ląstelių banką kaip savo partnerį, taigi nuo šiol surinktas virkštelės kraujas bus apdorojamas ir saugomas Vokietijoje.


10 neginčijamų faktų apie virkštelės kraujo išsaugojimą ir panaudojimą:


- Pagal kilmės šaltinį kamieninės ląstelės yra embrioninės (vaisiaus), virkštelės kraujo bei suaugusio organizmo. Virkštelės kraujo kamieninių ląstelių yra gausu virkštelės kraujyje ir placentos audiniuose, kurie paprastai po gimimo yra išmetami. Virkštelės kraujo kamieninės ląstelės yra jaunos, energingos ir unikalios. Jos taip pat pasižymi atsinaujinimo (regeneracinėmis) savybėmis, dėl kurių šias ląsteles galima naudoti ir audinių inžinerijoje.


- 1983 m. pasiūlyta naudoti virkštelės kraujo kamienines ląsteles kaip alternatyvą kaulų čiulpų persodinimui.

- Virkštelės kraujas yra labai vertingas gydant kraujo vėžį ir kitas kraujodaros, imuninės sistemos ligas. Ligų, kurias galima gydyti kamieninėmis ląstelėmis, sąrašas kasmet ilgėja.


- Vienintelis momentas, kai yra galimybė gauti virkštelės kraujo, yra kūdikio gimimas. Procedūra itin paprasta, neskausminga nei mamai, nei kūdikiui.


- Surinkimą atlieka specialiai apmokytas ligoninės personalas.


- Surinktas virkštelės kraujas transportuojamas specialiame konteineryje, kuriame palaikoma speciali temperatūra, tinkama ląstelių gyvybingumui išlaikyti.


- Modernioje Vita 34 banko laboratorijoje Vokietijoje virkštelės kraujas ištiriamas ir iš jo išgaunamas tam tikras kiekis kamieninių ląstelių, kurios gali būti išsaugotos.



Vienintelis momentas, kai yra galimybė gauti virkštelės kraujo, yra kūdikio gimimas.
Vienintelis momentas, kai yra galimybė gauti virkštelės kraujo, yra kūdikio gimimas.


- Kamieninės ląstelės pagal specialią technologiją užšaldomos iki minus 196 laipsnių temperatūroje ir laikomos skystame azote, tokiu būdu jos gali būti saugomos daugiau kaip 70 metų.


- Virkštelės kraujo kamieninės ląstelės 100 procentų tinka vaikui, iš kurio virkštelės surinktos. Tinkamumas artimiesiems - tėvams, broliams, seserims - 50 - 75 proc.


Kamieninės ląstelės pagal specialią technologiją užšaldomos iki minus 196 laipsnių temperatūroje ir laikomos skystame azote
Kamieninės ląstelės pagal specialią technologiją užšaldomos iki minus 196 laipsnių temperatūroje ir laikomos skystame azote


- Lietuvos Kamieninių ląstelių bankas, pirmoji ir vienintelė licencijuota kamieninių ląstelių saugykla Baltijos šalyse, Vilniuje įkurta nuo 2006 metų. Bendradarbiavimas su didelę patirtį turinčiu Vita 34 ląstelių banku iš Vokietijos suteikia dar daugiau galimybių, saugumo garantijų bei patikimumo.


Daugiau informacijos: www.klb.lt.

Užsakymo nr.: PT_68812162

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis