Vilnietė dula padeda moterims gimdyti su šypsena

Vilniuje gyvenanti Ingula Rinkevičienė yra viena iš aktyviausių šiuo metu Lietuvoje dirbančių dulų. Trijų pametinukų mama ir muzikuojanti dailės mokytoja jau kuris laikas yra kvalifikuota dula, padedanti moterims sklandžiai išgyventi nėštumą ir sėkmingai pasitikti į gyvenimą ateinantį kūdikį. Ingula yra lydėjusi gimdyves į visas Vilniaus ligonines, kur priimami gimdymai, taip pat dalyvavo gimdymuose Kauno mieste.



Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Bepigu kitų šalių duloms, kurios veiklos metus skaičiuoja jau dešimtimis – Lietuvoje gimdyvių padėjėjų profesija yra visiškai nauja ir dar ne visiems girdėta. Mūsų šalyje šiuo metu yra apie 15 kvalifikuotų dulų, kurios yra baigusios mokymus, atlikusios praktiką ir dabar jau dirba savarankiškai. Daugiausia tai vilnietės, dar yra dulų iš Zarasų, Šiaulių, Kauno. „Norisi, kad būtų kuo daugiau dulų kituose miestuose, ypač mažesniuose", – sako Ingula Rinkevičienė, mielai sutikusi papasakoti apie savo veiklą.

Apie dulas Lietuvoje išgirdome visai neseniai, papasakokite, kaip sekasi pirmieji veiklos mėnesiai?

Galiu drąsiai teigti, kad dulų poreikis yra didelis. Būsimoms mamoms dažnai trūksta pasitikėjimo savimi, joms reikia palaikymo, tad dula reikalinga tam, kad įkvėptų pasitikėjimo. Neretai į dulas kreipiasi moterys, kurios būna nusivylusios pirmais ar antrais gimdymais. Kartais užtenka telefoninių pokalbių, nuraminta ir padrąsinta, moteris puikiai susitvarko su vyru patys. Būna, kad reikia lydėti porą į gimdymą. Iš tiesų dažniausiai moterys dulos ieško tada, kai yra buvę didelių problemų praeityje, pavyzdžiui, vaikelio netektis. Tada jos mažiausiai pasitiki savo kūnu ir netiki, kad jų kūnas gali laimingai ir saugiai išnešioti vaikelį. Tokios moterys pagalbos ieško anksti – vos sužinojusios, kad laukiasi ar net planuodamos nėštumą.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Būna ir taip: laukė mergaitės, o gimė berniukas

Kas nutiks, jei vaiko nuolat klausime „O kaip manai tu?

Koks ligoninėse dirbančių medikų požiūris į jus, ar atvažiavę su moterimi ir vyru prisistatote, kas esate?

Aš prisistatau atvažiavusi į ligoninę, kad esu dula. Manau, taip derėtų elgtis. Mano atveju nebuvo priešiškai nusiteikusių medikų, dažniausiai jie būna labai pozityviai nusiteikę ir mes gražiai bendraujame. Nėra taip buvę, kad kažkas neįsileistų ar prieštarautų dulos dalyvavimui gimdyme. Iš kolegių esu girdėjusi, kad mažame miestelyje taip buvo, tačiau tai nulėmė ligoninės taisyklės, kurios numato, kiek žmonių gali būti šalia gimdyvės gimdymo palatoje.

Galiu drąsiai teigti, kad dulų poreikis yra didelis. Būsimoms mamoms dažnai trūksta pasitikėjimo savimi, joms reikia palaikymo, tad dula reikalinga tam, kad įkvėptų pasitikėjimo. Neretai į dulas kreipiasi moterys, kurios būna nusivylusios pirmais ar antrais gimdymais.Dula Ingula RINKEVIČIENĖ

Dula nėra tas žmogus, kuris važiuoja į gimdymo namus konfrontuoti su medikais ar aiškinti, kaip jiems dirbti. Dula pasako būsimiems tėvams visapusę informaciją, ir jie priima sprendimus. Dula nėra tas žmogus, kuris turi teisę pasakyti medikams „nedarykite nuskausminimo“ ar „nedarykite cezario". Tai šeimos apsisprendimas ir medikų kompetencija. Mūsų veiklą reglamentuoja Dulų darbo kodeksas, kurio mes laikomės.

Kuo skiriasi gimdymas, kuriame dalyvauja dula, nuo gimdymo, kuriame jos nėra?

Dulos turi daug informacijos ir praktinės patirties, kuria mielai dalijasi su būsimais tėvais. Pažįstu porą, kurioje vyras buvo nusiteikęs pats padėti moteriai, jiems nereikėjo dulos. Vakar tą moterį paguldė į ligoninę, nes gimdymo terminas jau praėjo. Šiandien planuoja skatinti gimdymą, o pora norėjo pagimdyti natūraliai. Kai nėštumas užsitęsia, moteris jaučia didžiulę įtampą ir spaudimą sau. Dulos žino būdų, kaip emociškai palaikyti, paskatinti moterį, kaip jai padėti atsipalaiduoti. Kaip aš sakau, „reikia atjungti galvą, kad įsijungtų kūnas". Kartais tėčiui pritrūksta tokių žinių, dula gali būti tas žmogus, kuris pasako ir parodo tėčiui, kaip galima padaryti geriau. Tik tėtis gali žinoti taškus mamos kūne, bet dula gali padėti tėčiui teisingai taškus paspausti. Kartais prireikia tėčiui tyliai į ausį pakuždėti, kad neliestų žmonos per sąrėmį. Gimdymas yra tam tikras ritmas, iš šono lengviau jį pamatyti ir padėti poroms.

Man labai patinka, kai moteris gimdo su vyru ir dula, tada būna tobula komanda. Būna moterų, kurios nenori gimdyti su vyru arba vyrai to nenori, tada sunkiau, kai esi tik dviese.

Gimdymai, kuriuose dalyvauja dula, yra lengvesni ir natūralesni. Svarbiausia, kad šeima jaučiasi saugi ir atsipalaidavusi. Aš kartais juokiuosi, kad mano darbas tobulas – ateini, pabūni, ir šeima jau jaučiasi geriau. Smagu, kad taip yra, vadinasi, to ir tereikia – pabūti šalia, pasakyti gerą žodį, kad gimdyvė ir jos vyras pasijustų ramiau.

Kodėl jūs pati įsitraukėte į dulų veiklą?

Man smagu daryti gera žmonėms. Jeigu žmogui reikia padėti, aš negaliu atsisakyti. Nors gal ir reikėtų mokytis pasakyti „Ne“, nes kartais per daug atiduodu savęs kitiems, o šeimai manęs pritrūksta. Iš kitos pusės, padėdama kitiems, aš ir pati gaunu daug. Jeigu būna ilgesnis tarpas tarp gimdymų, man jau ima trūkti bendravimo su moterimis. Matyt, toks jau mano būdas. Visada tokia buvau, man reikėjo daug veiklos.

Ingula: „Gimdymai, kuriuose dalyvauja dula, yra lengvesni ir natūralesni“.
Ingula: „Gimdymai, kuriuose dalyvauja dula, yra lengvesni ir natūralesni“.
Shutterstock nuotr.

Ar dula yra pagrindinė jūsų veikla, ar labiau hobis?

Labai sunku būtų tai suderinti su darbu, nes gimdymas prasidėti gali bet kada. Kai įsipareigoji moteriai, negalėsi juk iš darbo išeiti vidury darbo dienos, kai to prireiks. Man tai tampa pagrindine veikla. Gal kitoms duloms tai ir nėra pagrindinė veikla, tačiau tada reikėtų turėti mažiau nėštukių, gal vieną per mėnesį ar per du mėnesius. Mano, kaip dulos, patirtis yra 15-20 gimdymų. Šiuo metu, kai mes kalbame, turiu vieną nėštukę, kuriai gimdymo terminas kovo mėnesį, o jau dvi mano „kovinukės" pagimdė. Vasario mėnesį buvo keturios moterys, kurioms padėjau. Pabandžiau vesti kursus būsimiems tėvams, juose buvo nuo 5 iki 15 šeimų. Gal mano būdas lemia, kad esu energinga ir norisi daug aprėpti. Kaip ten sakoma – „Paveži? – Ir vežk".

Ar jūs padedate moterims ir po gimdymo?

Vadinamųjų „post partum" dulų, kurios padėtų moterims po gimdymo, Lietuvoje dar nėra. Tačiau mano telefonas visada įjungtas, raginu moteris skambinti 24 valandas per parą, ypač pirmą mėnesį, kai kyla daug klausimų.

Gimdymai, kuriuose dalyvauja dula, yra lengvesni ir natūralesni. Svarbiausia, kad šeima jaučiasi saugi ir atsipalaidavusi. Aš kartais juokiuosi, kad mano darbas tobulas - ateini, pabūni, ir šeima jau jaučiasi geriau. Smagu, kad taip yra, vadinasi, to ir tereikia - pabūti šalia, pasakyti gerą žodį, kad gimdyvė ir jos vyras pasijustų ramiau.Dula Ingula RINKEVIČIENĖ

Su moterimi susitinkame po gimdymo kartą ar du, pasižiūriu, kaip jai sekasi žindyti, duodu patarimų, kaip auginti kūdikį, kad būtų lengviau patiems tėvams, o vaikeliui – saugiau ir ramiau. Čia padeda žinios, kurias turiu kaip trijų pametinukų mama. Štai neseniai radau gerą būdą, kaip užsigydyti krūtinės žaizdas, kuriuo mielai dalinuosi su moterimis. Padeda alijošiaus augalas, tas paprasčiausias, kur ant bobučių palangių auga, jis tinka žaizdoms, nudegimams gydyti.

Skeptikai apie dulų veiklą, sako, kad tai dar vienas eilinis verslas, būdas pasipelnyti iš nėščiųjų. Ką jūs atsakytumėte?

Kol kas aš nesu nusistačiusi kainoraščio, kas kiek kainuoja, tačiau šeimos pačios nori atsilyginti už pagalbą, tai yra normalu. Už darbą turi būti sumokama. Aš nesu versli, mane vyras dėl to kartais pabara. Ir su paveikslais, kuriuos tapau, ir su muzika tas pats – nemoku daryti iš to verslo. Nuo rudens planuoju labiau apibrėžti paslaugas, kartais šeimos nori žinoti konkrečią sumą, tada joms būna ramiau.

Pasak pašnekovės, dulų poreikis Lietuvoje didelis.
Pasak pašnekovės, dulų poreikis Lietuvoje didelis.
Shutterstock nuotr.

Susitinkame su jumis tarptautinės Dulų savaitės proga. Kokius renginius planuojate?

Kovo 23 - 29 dienomis pasaulyje minima tarptautinė Dulų (gimdyvių padėjėjų) savaitė. Kiekviena šalis turi savo tradicijas, kaip ją mini. Lietuvos Dulų asociacija taip pat nori atkreipti dėmesį į dulų veiklą. Aktyviai dirbame su Lietuvos ligoninėmis, taip pat planuojame dovaną būsimoms mamoms – nemokamą filmo peržiūrą, po kurios pakviesime visus į atvirą pokalbį – susitikimą ir atsakysime į visus rūpimus klausimus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis