Vyras gimdyme: taip ar ne? Specialistės komentaras

Paskatinti vyrą būti šalia šią jautrią akimirką moteris motyvuoja viena iš trijų priežasčių – moralinis palaikymas, pagalba masažu ar kitais būdais arba noras parodyti vyrui tikrąją vaiko atėjimo į šį pasaulį istoriją.

Trijų vaikų mama, dulų asociacijos valdybos narė Ingula Rinkevičienė yra viena iš daugiausiai patirties Lietuvoje turinčių dulų. Jos manymu, vyro dalyvavimas gimdyme gali būti kur kas svarbesnis nei atrodo iš pirmo žvilgsnio.

Susiklostė natūraliai

Gimdyme vyrai dažniau dalyvauti pradėjo aštunto dešimtmečio pradžioje, kai vis rečiau gyvenant kelioms kartoms po vienu stogu ėmė silpnėti moterų ryšys su motinomis, kurios anksčiau ir suteikdavo reikalingą moralinę bei fizinę pagalbą. Šiandien daugiau nei 90 proc. moterų gimdo ne vienos, dažniausiai su antrąja puse. Medikų teigimu, vyrai, ypač jei ateina pasiruošę, yra geresnė pagalba nei gimdyvių motinos. Pastarosios, anot jų, dažnai tik sukelia daugiau įtampos – dėl skirtingos patirties, įsitikinimų ir didelio jautrumo dukterų skausmui.

Pasak dulos I. Rinkevičienės, artimųjų dalyvavimas yra labai skatintinas, nes, kuo didesnė palaikymo komanda, tuo gimdyvei lengviau. Tačiau labai svarbus visų sutarimas. "Labiausiai atsižvelgiu į šeimos poreikius – ar vyras nori dalyvauti ir ar to nori moteris. Žinoma, geriausia, kai šeimos pagausėjime dalyvauja antroji pusė: natūralu, kad tie du žmonės, kurie pradėjo vaikelį, jį ir priima, pasitinka", - sako dula Ingula. Pasak jos, ar gimdyme dalyvauja gimdyvės mama, priklauso nuo jų ryšio ir santykių. Nutinka ir taip, kad dula palaiko ir būsimą močiutę, kuri ir nedalyvauja pačiame gimdyme Dulos darbo esmė – visos šeimos palaikymas.

Ar vyras gali trukdyti?

Kai kurių medikų patirtys kalba apie tai, kad nepasiruošęs vyras kartais gali ne tik nebūti ramsčiu gimdyvei, bet ir tapti trukdžiu. Dula I. Rinkevičienė sako, kad vyras gimdyme yra didelė pagalba net jei jis ir nėra praėjęs specialių mokymų. "Tai, kad vyras nemoka masažo ar dar ko nors – nėra didelė problema. Nepasiruošusiu pavadinčiau tokį vyrą, kuris netiki arba nepasitiki savo moters gebėjimu gimdyti ir trukdo pačiam procesui. Tokiu atveju, geriau gimdyti be vyro...", - sako ji.

Tai, kad vyras nemoka masažo ar dar ko nors – nėra didelė problema. Nepasiruošusiu pavadinčiau tokį vyrą, kuris netiki arba nepasitiki savo moters gebėjimu gimdyti ir trukdo pačiam procesui.Dula Ingula RINKEVIČIENĖ

Gimdymo metu vyras gali padėti tiek morališkai, tiek praktinėmis priemonėmis, žiniomis. Dula Ingula įvardija keletą vyro buvimo kartu privalumų. "Niekas nepaneigs, kad tik savas vyras žino, kaip moterį paliesti, kad jai būtų gera, saugu, ramu, malonu, o tai labai naudinga ir svarbu gimdyme. Yra gerai žinoti ir tam tikrų technikų, niuansų – kada reikėtų kalbėti, ar intensyvaus jausmo metu geriau patylėti. Pavyzdžiui, moterys labai pyksta, kai jų vyrai naršo internete", - sako I. Rinkevičienė. Anot jos, svarbiausia vyrus paruošti psichologiniams iššūkiams, tokiems, kaip moterų nuotaikų kaita. Štai dar keletas patarimų Jiems:

Ką daryti:

- Į savo moterį žvelgti su didele empatija, stengtis suprasti, ko ji nori, ko nenori, kas ją ramina, kas erzina,

- Tarp sąrėmių švelniai glostyti ją – tai skatina oksitocino išsiskyrimą. Šis hormonas ne tik skatina gimdymą, bet ir kelia dosnumo bei pasitikėjimo jausmą. Pasak specialistės, malonūs prisilietimai, bučiniai yra veiksminga priemonė oksitocino išsiskyrimo paskatinimui. Jei poros tarpusavio ryšys stiprus, tai lengva įgyvendinti.

Ko geriau nedaryti:

- Nežvilgčioti į telefoną,

- Neįsižeisti, jei nuolat kaitaliojasi moters norai ir prašymai, jei ji kalba griežčiau ar grubiau – šiuo metu ji neturi laiko parinkti gražių žodžių, ji tiesiog stengiasi kalbėti konkrečiai ir aiškiai. Ji dirba didelį ir sunkų darbą.

I. Rinkevičienės nuomone, jei yra abipusis noras būti kartu gimdymo metu, tinkamas nusiteikimas ir tvirtas tarpusavio ryšys, vyro dalyvavimas gimdyme gali būti tik teigiama patirtis. Visgi, reikia ir moterims suprasti, kokia atsakomybė užgula vyrų pečius. "Man asmeniškai, kaip dulai dalyvaujant gimdyme, kai jame nedalyvauja vyras, tenka atsidurti tame "tėčio" vaidmenyje ir tuomet supranti, kaip tai yra nelengva. Jam atlaikyti viską vienam, tuo labiau, kai jis emociškai susijęs su mama, yra tikrai sudėtinga. Todėl yra geriausia, kai gimdyme šalia moters yra tiek žmonių, kiek jai reikia, kad jaustųsi saugiai ir komfortiškai. Palaikantys žmonės tarsi uždaro ratą, sukuria pilnatvę. Vienam žmogui tai padaryti kur kas sudėtingiau", - sako dula.

Būsimus tėčius ji visuomet skatina būti kartu šį ypatingą laiką. Pasak jos, vyrams tai nemažiau nei moterims svarbi patirtis, kuri sustiprina ryšį su vaiku ir jo mama.

Kodėl kai kurie tam priešinasi

Vyro dalyvavimas gimdyme moterį ir artimuosius dažniau gąsdina dėl nežinomybės, nepagrįstų baimių ar įsitikinimų. Tačiau vienintelis dalykas, kurio reikėtų šiuo atveju baimintis yra pati baimė, nes tik ji gali vyro dalyvavimą gimdyme apkartinti.

Yra tyrimų, kurie rodo, kad moterys, kurios gimdo su savo antrąja puse ar kitais labai artimais žmonėmis, susilaukia stipresnių, sveikesnių kūdikių ir joms kur kas rečiau prireikia cezario pjūvio operacijų. Be to, tokioms moterims keturis kartus rečiau prireikia nuskausminamųjų vaistų. Tačiau taip pat yra medikų, kurių manymų vyrų dalyvavimas gimdyme gali viską ir apsunkinti: jei vyrai gimdymo metu nervinasi ir nesugeba to nuslėpti, procesas gali trukti ilgiau, komplikuotis. To ryšį įrodo tai, kad, tokiu atveju vyrui išėjus, gimdymo veikla dažniausiai susitvarko. Tai tik dar kartą patvirtina, kad svarbiausia – geras psichologinis pasiruošimas.

Dar vienas dažnai minimų nuogąstavimų, kad, pamatęs gimdymą, vyras nebegalės į savo moterį žiūrėti taip, kaip anksčiau, kad sumažės ar visai išnyks lytinis potraukis. Tačiau verta prisiminti, kad, kiek vyras matys, ar bus iki pat pabaigos, kokioje aplinkoje vyks gimdymas, kokią poziciją jis užims, gali nuspręsti patys būsimi tėveliai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis