10 argumentų, kodėl galėčiau būti vėl ir vėl nėščia

(1)

Kalbiname 10 mamų, kurios mums atsakė į klausimą: kodėl galėtų vėl ir vėl lauktis. Vienos jų jau turi dvi atžalas, kitos dar tik planuoja šeimos pagausėjimą, tačiau visos sutinka – tai neįkainuojama ir nepaprastai maloni patirtis kiekvienai moteriai.

Nėštumo privalumai: kodėl galėčiau vėl ir vėl lauktis


Kai kuriems, tikriausiai, nėštumas asocijuojasi su laikotarpiu, kuris moters gyvenime yra vienas sunkiausių – nuolat kamuoja pykinimas ar vėmimas, aktyviai judėti trukdo didėjantis pilvukas, o pasitikėjimą savimi mažina besikeičiančios kūno formos. Nors vienų patirtis būtent tokia – turinti neigiamą atspalvį, tačiau kitos galėtų valandų valandas vardinti, kodėl lauktis vaikelio yra tikras malonumas.


Kai gali sau leisti viską


Jurgita, 1,7 metų Jokūbo mama: „Su vyru vis dažniau pasikalbame apie antrąjį vaiką. Visai nebijau nei nėštumo, nei gimdymo, nes jau žinau, kokį stebuklą jie dovanoja visam gyvenimui. Manau, kad antras nėštumas bus sunkesnis tik dėl to, kad namuose jau laksto vienas labai aktyvus vaikas, todėl nepavyks daug ilsėtis ar išvengti sunkaus svorio kilnojimo. Kodėl man nėštumas taip patiko? Pirmiausia – moteris sau leidžia viską, ko nori. Tą, dažniausiai, daro ir jos antroji pusė. Lepina maistu, poilsiu, būna supratingesnis ir dėmesingesnis. Pamenu, kartais tuo net manipuliuodavau, bet juk taip gera būti apsuptai dėmesiu".


Išaugęs pasitikėjimas savimi


Indrė, 5 metų Gabijos ir 2 metų Kristupo mama: „Per nėštumą jaučiausi nepaprastai graži ir pradėjau labiau savimi pasitikėti. Prie to prisidėjo ir vyras, kuris kasdien žarstė gražiausius komplimentus. Bendradarbiai ir draugai irgi tarsi sutartinai kartojo, kad tiesiog švyčiu. Manau, kad moteris būna tokia laiminga, savotiškoje euforijos būsenoje, kad tikrai ima labiau savimi pasitikėti ir įžvelgti daugiau gerų bruožų".


Lėtesnis gyvenimo ritmas


Marija, beveik 2 metų Ulos mama: „Iki gimstant dukrai, labai daug dirbau ir visą savo dėmesį skyriau karjerai. Dieną pradėdavau su aušra, o baigdavau vėlai vakare. Nesirūpinau savo sveikata, taisyklinga mityba, visai buvau pamiršusi, ką reiškia atostogauti ar tiesiog savaitgalius leisti su draugais. Sužinojusi, kad po mano širdimi auga gyvybė, kardinaliai pakeičiau gyvenimo būda, pradėjau lankytis pas gydytojus, sumažinau darbo valandas ir pradėjau savimi rūpintis. Nėštumas, manau, yra nepaprastas laikas, kai moteris gali daugiau laiko skirti sau, mėgautis poilsiu, į šalį nustumti visus rūpesčius ir tiesiog gyventi lėtai, niekur neskubant".


Artumas, kurį kasdien jauti


Daiva, 1,5 metų Barboros ir 4 metų Jokūbo mama: „Kiekvienas nėštumas man lyg nepaprasta pažintis su būsimu vaiku. Moteriai tai nuostabus laikas, kai ji stebi besikeičiantį savo kūną ir suvokia, kad joje auga nauja gyvybė. Kiek šilumos ir džiaugsmo suteikia mažylio judesiai, pasimatymai, kaip vaikutį išvysti kompiuterio ekrane (echoskopijos metu). Kiekvienai šeimai tai dovanoja neišdildomus įspūdžius".


Palankiausias laikas atrasti save


Agnė, 2,5 metų Kotrynos mama: „Mano nėštumas buvo labai lengvas, nepatyriau jokių komplikacijų, todėl jau dabar galvoju apie antrą vaiką. Manau, kad šie devyni mėnesiai, o vėliau ir vaiko priežiūros atostogos – idealus laikas, kai moteris gali daugiau laiko skirti sau, atitrūkti nuo darbo ir atrasti ar puoselėti savo gabumus. Pavyzdžiui, aš, ieškodama daiktų naujagimio kraiteliui, supratau, kad negaliu rasti tokių, kurie man išties patiktų, todėl pati pradėjau juos siūti. Greitai, pastebėjusios mano kurtus daiktus, draugės ir pažįstamos pradėjo klausinėti, iš kur tai. Taip po truputį atsirado klienčių, o šiandien tai išaugo iki nedidelės internetinės parduotuvės. Manau, kad net tada, kai Kotrynai sueis treji metai, aš galėsiu negrįžti į senąjį darbą ir puikiai išgyventi iš šios veiklos".


O kam nepatinka atostogauti?


Irmina, 6 metų Sofijos ir 1 metų Luko mama: „Abu kartus, kai sužinojau, kad laukiuosi, džiūgavau dėl kelių dalykų. Pirmiausia – begalinė laimė, kad šeimoje atsiras vaikutis. Antra – žinojimas, kad jau visai netrukus laukia nėštumo atostogos. Nors kai kurios moterys skundžiasi, kad to nepavadinsi poilsiu, aš su jomis nesutinku. Juk su mažyliu gali norimu laiku ryte keltis ir pasimėgauti keliomis valandomis pietų miego. Taip pat nereikia kasdien kažkur skubėti, lėkti, gaišti laiko kamščiuose ir patirti stresą dėl darbo reikalų. Man tai pačios geriausios atostogos".


Malonus aplinkinių dėmesys


Dovilė, 1,6 mėnesių Emilijos mama: „Tik būdama nėščia pastebėjau, kokie paslaugūs ir malonūs mane supantys žmonės. Ne tik draugai ar giminaičiai, kurie pradėjo žarstyti komplimentus, tačiau ir praeiviai gatvėje, kurie visada palydi su šypsena. Taip pat daugiau laiko atradau sau: dažniau skaičiau knygas, ilgiau miegojau, leidau sau mėgautis maistu neskaičiuodama kalorijų. Manau, kad kiekvienai moteriai tai nepaprastai maloni patirtis, aišku, jei nėra kokių komplikacijų ar nesklandumų, kurie verstų jaudintis".


Smagu įstoti į mamų klubą


Rita, beveik 4 metų Dovydo mama: „Su vyru jau kuris laikas labai troškome susilaukti vaikelio, todėl žinia, kad pastojau buvo lyg svajonės išsipildymas. Euforijoje buvau bent kelias savaites ir vis jaudinausi, ar viskas gerai, ar tikrai esu nėščia. Kai sulaukėme trijų mėnesių, šia nuostabia žinia pradėjome dalintis ir su draugais bei artimaisiais. Taip džiaugiausi, kad pagaliau ir aš prisijungsiu prie draugių mamų „klubo". Jos visos jau turėjo vaikų arba laukėsi, todėl kartais jausdavausi nejaukiai, kai kalbėdavo vien apie alergijas ar tyrelių rūšis, o pastojus viskas tapo taip aktualu! Manau, kad galimybė lauktis ir susilaukti vaikelio – nuostabi Dievo dovana, kurią reikia labai vertinti ir ja kasdien džiaugtis. Juk ne visoms šeimoms yra suteikta galimybė patirti šią laimę".


Kasdien išsišiepusi nuo ausies iki ausies


Gintarė, 3 mėnesiu Sofijos mama: „Nors nėštumo metu kankinausi dėl stipraus pykinimo, tačiau nė akimirką nepagalvojau, kad kažką norėčiau pakeisti. Lauktis vaiko – pati nuostabiausia patirtis gyvenime. Nors džiaugiasi visa šeima, tačiau moteriai tai ypatingas laikotarpis. Ji kasdien jaučia savo kūno pokyčius ir žino, kad jos viduje vystosi ir auga vaikelis. Galėčiau kartoti ir kartoti nėštumą, nes tai mėnesiai, kai kasdien keldavausi su šypsena, glostydavau pilvuką ir nekantriai laukdavau susitikimo su mažyle. Taip pat tai labai gražus metas, kai vyras ir moteris gali ramiai pasiruošti rimtiems pokyčiams jų gyvenime, pakeisti gyvenimo ritmą, daug kalbėtis ir planuoti savo ateitį".


Labai malonus pasiruošimas


Virginija, 5 metų Monikos ir 1,2 metų Smiltės mama: „Man vienas maloniausių etapų – kraitelio ruošimas. Būtent tai dariau abu kartus, išėjusi nėštumo atostogų. Mane tai ne tik atpalaiduodavo, kad negalvočiau apie artėjantį gimdymą, tačiau ir suteikdavo labai daug smagumo. Juk taip malonu domėtis daiktais, kurių reikės mažyliui, jų ieškoti. Man labai aiškiai pasireiškė „lizdo sukimo" etapai, nes norėdavau puoselėti ir puošti namus, išbandyti įvairiausius receptus, kepti tortus. Manau, kad nėštumas ir yra tuo ypatingas, kad moteris gali daugiau laiko skirti sau, šeimai, namams, atsipalaiduoti ir atitrūkti nuo kasdienės įtampos".

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis