10 maisto produktų, kurie nėščiajai gali sukelti rimtą pavojų

Kūdikio laukimasis – vienas gražiausių ir prasmingiausių etapų šeimos gyvenime. Nieko stebėtino, kad, pirmą kartą besilaukiančiai, moteriai gali kilti šimtai klausimų ir baimių. Juk joje augantis mažylis atrodo toks trapus.

Supratimas, kokių maisto produktų valgyti nereikia, jums padės išvengti komplikacijų nėštumo metu, leis geriau jaustis ir būti tikra, kad su maistu mažylis gauna viską, kas geriausia. Tačiau svarbu įsidėmėti ne tik, ko šiukštu negalima skanauti, bet ir tai, ko jūsų organizmui šiuo periodu reikės daugiau.

Nėščiajai kasdien būtina gauti apie 1200 mg kalcio (100 g varškės arba 200 g jogurto jūsų organizmą juo aprūpins). Jos dietoje svarbų vaidmenį atlieka baltymai, tai pagrindinė statybinė medžiaga augančiam ir besivystančiam vaisiui. Ypač reikalingi ir lengvai pasisavinami gyvulinės kilmės bei žuvies baltymai. Beje, nepamirškite vaisių ir daržovių – jų valgykite kuo daugiau. Atsiminkite taisyklę – už du valgyti jums tikrai nereikia (savo valgiaraštį padidinkite vos 200–300 kalorijų, kas yra nedidelis javainis ar vaisius).

Nors vaiko besilaukiančiai moteriai tikrai nereikės išbraukti daugelio maisto produktų ir gėrimų iš savo valgiaraščio, tačiau kelių tikrai reikėtų vengti. Štai dešimt tų, kurių rekomenduoja atsisakyti daugelis gydytojų ir nėščiųjų mitybos specialistų.

Pirktinis majonezas ir pomidorų padažas. Geriau nenaudokite jau paruoštų pirktinių padažų, ypač majonezo (jis nerekomenduojamas visiems, norintiems sveikai gyventi). Geriau rinkitės ypač tyrą alyvuogių aliejų ar balzaminį actą. Pirktinį pomidorų padažą pakeiskite namine pomidorų tyre. Naminio majonezo taip pat geriau neragaukite, nes jo sudėtyje būna žalių kiaušinių.

Rūkyti mėsos gaminiai (dešros, kumpiai, vyniotiniai), paštetas. Juose visuomet yra per daug riebalų ir druskos, taip pat įvairių nepageidautinų priedų ir mažaverčių sudedamųjų dalių, todėl jūsų kūno svoris sparčiai augs, o vaikeliui iš to nebus jokios naudos.

Jūros gėrybės. Jos gali būti puikus baltymų ir geležies bei omega-3 riebiųjų rūgščių šaltinis, galintis padėti jūsų vaiko smegenų vystymuisi. Tačiau jūros gėrybėmis nereikėtų piktnaudžiauti, nes kai kurių rūšių žuvis ir vėžiagyviai savo sudėtyje turi pavojingą kiekį gyvsidabrio (jis gali pažeisti besivystančią vaisiaus nervų sistemą).

Kokių jūros gėrybių visai atsisakyti? Venkite žalios žuvies ir vėžiagyvių, austrių, jūros moliuskų. Jei esate didelė sušių gerbėja, nuo jų taip pat geriau susilaikykite, nes jų gamyboje naudojama žalia žuvis, kurioje gali būti ligų sukėlėjų, toksoplazmų ir listerijų bakterijų.

Žalias ar blogai išviręs kiaušinis. Virkite kiaušinius, kol jų trynys ir baltymas taps kieti. Ne iki galo išvirtuose kiaušiniuose gali likti salmoneliozės bakterijų. Venkite patiekalų, kuriuose naudojamas žalias kiaušinis, pavyzdžiui, gardžiojo tiramisu deserto. Nerekomenduojama ir žalia, pusžalė mėsa bei paukštiena. Jose gali būti bakterijų, kurios pavojingos negimusiam vaikui, pavyzdžiui, toksoplazmozės. Įrodyta, kad šia liga užsikrečiama, kai valgome termiškai neapdorotą mėsą, pavyzdžiui, pusiau iškeptą didkepsnį, totorišką bifšteksą, žalios mėsos karpačio.
Nepasterilizuoti produktai. Daugelis neriebių pieno produktų yra puikus pasirinkimas, jei norite kuo sveikiau maitintis. Tačiau produktai, kuriuose yra nepasterizuoto pieno, nėščiai moteriai nerekomenduojami.

Atsisakykite ir brandintų, žalio pieno sūrių, pavyzdžiui, brie ir camambert tipo, rikotos, pelėsinių, minkštų ožkos sūrių. Jie taip pat gali būti listeriozės šaltinis.

Neplauti vaisiai ir daržovės. Kad pašalintumėte kenksmingas bakterijas ir chemiją, kuria purškiami atvežtiniai vaisiai, uogos bei daržovės, juos kruopščiai nuplaukite. Venkite ir tokių žalumynų, kurie atrodo pavytę, papuvę, nes nuo jų galite apsinuodyti.

Pusfabrikačiai. Jų rekomenduojama atsisakyti visiems, besirūpinantiems sveika mityba, o ypač – vaikams ir nėščiosioms. Neaišku, kokiomis sąlygomis toks maistas buvo pagamintas. Taip pat – dažnai į sudėtį įeina majonezas (mišrainių, picų, sumuštinių), kuris yra nerekomenduojamas besilaukiančioms moterims.

Per didelis kofeino kiekis. Kofeinas gali paveikti vaisiaus širdies ritmą. Kai kurie tyrimai įrodė, kad per didelis kofeino kiekis gali būti susijęs su nedideliu naujagimio kūno svoriu ar ankstyvu gimimu. Tiesa, vienas puodelis kavos daugeliui nėščiųjų yra leidžiamas, tačiau juo reikėtų ir apsiriboti
.
Arbatžolės. Įvairios žolelės – tai vaistas, todėl jų arbatas reikia gerti atsakingai, pasitarus su gydytoju ir tik tada, kai negaluojate. Kai kurios arbatžolės, pavyzdžiui, aviečių lapų, gali sukelti gimdos susitraukimus ir išprovokuoti priešlaikinį gimdymą.

Jokio alkoholio. Motinos, kurios vartoja alkoholį – smarkiai rizikuoja dar negimusio savo vaikučio sveikata ir net gyvybe. Medicininiais tyrimais įrodyta, kad svaigalus vartojančių mamų kūdikiai gimsta su alkoholizmo sindromu, kuris sukelia veido deformacijas, širdies problemas, mažą naujagimio kūno svorį ir protinį atsilikimą. Alkoholis ir nėštumas – visiškai nesuderinami dalykai, todėl jo vartoti negalima net ir mažais kiekiais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis