Ar nėštumo metu galima gerti alų?

Visi medikai sutaria, kad žalinga gerti alų per nėštumą. Tačiau nėščios moters skonio ir uoslės receptoriai kartais iškrečia pokštų ir būsimoji mama žūtbūt užsimano "gurkšnio putos". Ką daryti?

Alus yra alkoholis, todėl nėštumo metu nėra saugios alaus vartojimo dozės.

Geriate jūs – geria ir būsimas vaikas

Aluje esantis alkoholis per placentą patenka į vaisiaus organizmą, sukelia virkštelės kraujagyslių spazmus, todėl gali prasidėti vaisiaus hipoksija (deguonies trūkumas), o tai gresia smegenų ir kvėpavimo sistemos vystymosi sutrikimais.

Piktnaudžiavimas gali baigtis persileidimu ir priešlaikiniu gimdymu

Aluje esančios medžiagos trukdo medžiagų apykaitai vaisiaus organizme. Trikdžiai tokie rimti, kad pirmą ir antrą nėštumo trimestrą gali baigtis persileidimu, o trečią trimestrą - priešlaikiniu gimdymu. Alus kenkia ir inkstams, todėl ir motinai, ir kūdikiui gali prasidėti inkstų ligos.

Kenksmingos medžiagos aluje

Aluje yra ne tik alkoholio, bet ir žalingų būsimam kūdikiui rūgimo produktų - aldehidų, fuzelių. Šios medžiagos gali pakenkti būsimam kūdikiui labiau nei alkoholis.

Apyniai, pagrindinis alaus komponentas, gali paskatinti patologinių riebalų audinių vaisiui formavimąsi.

Visos išvardintos problemos galimos tais atvejais, kai būsimos motinos nuolat geria alaus nėštumo metu.

Ar per nėštumą galima gerti nealkoholinį alų?

Taip, tokiame aluje alkoholio ne daugiau nei kefyre. Tačiau siekiant suteikti nealkoholiniam alui norimą atspalvį ir skonį, dedami priedai, dažikliai ir konservantai, kenksmingi motinos ir vaiko organizmui.

Kuo pavojingas alaus gėrimas per nėštumą

Saikingai vartojant alus metabolizuojams ir deaktyvuojamas kepenyse fermento alkoholdehidrogenazės. Tačiau per nėštumą šio fermento aktyvumas sumažėja, todėl didelis alkoholio kiekis lieka kraujyje ir toksiškai veikia nėščiosios bei vaisiaus organizmą.

Toksinis poveikis galimas net po vieno alaus bokalo. Jo požymiai: pykinimas ir vėmimas, stiprus galvos skausmas, persileidimo grėsmės požymiai (skausmas pilvo apačioje, kraujingos išskyros ir pan.), silpnumas ir kiti simptomai.

Nuolat ar retkarčiais vartojant alų galimi tokie padariniai: vaisiaus vystymosi sutrikimo sindromas, chroninė hipoksija gimdoje, placentos nepakankamumas, nėštumo nutrūkimo grėsmė, vaisiaus kaukolės ir veido defektai, žala širdžiai ir kraujagyslėms, galūnių anomalijos, augimo ir vystymosi po gimdymo sutrikimas.

Alaus žala per nėštumą neginčytina, todėl per visą nėštumą reikia jo atsisakyti, kad nepakenktumėte kūdikiui ir sau.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis