Ar tiesa, kad nėštumo metu moteris tiesiog pražysta

Visais laikais buvo gajus įsitikinimas, kad nėštumas yra tarsi stebuklas, kuris paverčia moterį grožio karaliene. "Tu tiesiog švyti" – dažnai sakoma besilaukiančiajai.

Tiesa, kad hormonai ir pagreitėjusi kraujo cirkuliacija būsimos mamos odai suteikia spindesio, o laimingos akys – šarmo. Tačiau nėštumo metu organizme vykstantys procesai nebūtinai veikia tik teigiamai arba nebūtinai taip veikia visą nėštumo laikotarpį. Nemažai moterų nė akimirkos nesuabejojusios pritartų filmo "Ko tikėtis, kai laukiesi" herojei, kuri neištvėrusi prisipažino, kad nėštumas gali būti tikra kančia, priverčianti jaustis ne gražuole, o veikiau išvargusiu, į krantą išmestu banginiu...

Tai, kaip moteris išgyvena nėštumo laikotarpį, priklauso nuo daugelio objektyvių ir subjektyvių aspektų: fizinių ir fiziologinių savybių, genų, amžiaus, pasiruošimo, psichologinio nusiteikimo, charakterio, įpročių, pastangų, žinių. Gera žinia ta, kad daugeliu atveju galima sau padėti. Pirmiausia reikėtų išmesti iš galvos įsitikinimą, kad viskas savaime bus nuostabu. Visos moterys įdeda pastangų, kad gerai jaustųsi ir atrodytų kasdien, besilaukiančiosios – ypatingai.

Fiziologija

"Sunku kvėpuoti, kankina mėšlungis. Miegoti neišeina, neužmiegu nors ir labai pavargus būnu. Tirpsta rankos, jei karšta – iškart kraujas iš nosies bėga. Valgyti noriu, bet pykina, bėgu į tualetą vos įpusėjusi patiekalą. Jei tik noriu pailsėti ir prigulti, niekaip nerandu tinkamos pozos, kad galėčiau normaliai kvėpuoti ir rankos netirptų... Negana to, dirbu stovimą darbą – kenčiu ir skaičiuoju kiekvieną likusią minutę. Labai sunku fiziškai. Pirmus du mėnesius gulėjau lovoj, nuolat vemdavau, visiškai jėgų neturėjau net į dušą nueiti. Tikėjausi antro semestro lengvesnio, bet prisidėjo dar kiti skausmai ir negalavimai... Labai pavydžiu toms, kurios sako: "Man tai buvo lengvas nėštumas, nieko beveik nejaučiau.." Jau taip nusibodo šita kankynė, bet juk niekas kitas už tave neišnešios. Dar tiek daug liko iki pabaigos, atrodo, neištversiu", - guodžiasi Rūta (29 m.).

Jei jūsų kančios priežastis – jūsų kūnas, geriausia pasitarti su jus prižiūrinčiu gydytoju dėl simptomų, priežasčių ir galimų sprendimų. Jei traukia mėšlungis – galbūt pakaks vartoti magnio papildus, jei pykina – galbūt padės subalansuotas ir jums pritaikytas mitybos planas, jei kamuoja rūgštingumas – galbūt reikėtų pradėti gerti vandenį vietoje sulčių, o vietoje mielinės duonos valgyti sėlenų duoniukus, jei kamuoja kiti negalavimai – galbūt tereikia pakeisti kai kuriuos įpročius, padidinti ar sumažinti fizinį aktyvumą.

Įprasti negalavimai – pykinimas, nuovargis, mieguistumas – daugiau ar mažiau vargina visas nėščiąsias. Tačiau nepamišrkite, kad kai kurie "nepatogumai" gali būti rimtų sutrikimų simptomai, kuriems būtinas gydymas ar nuolatinė specialistų priežiūra, todėl nenurašykite visko nėštumui – pasirodykite gydytojui, pasitarkite. Pavyzdžiui, negydoma preeklampsija ar mažakraujystė gali kelti rimtą pavojų tiek mamai, tiek kūdikiui.

Psichologija

Gali atrodyti, kad psichologinės problemos yra ne tokios varginančios ar pavojingos kaip fiziologinės, tačiau taip nėra. Nuolatinis, liudesys, depresija, negatyvumas, nemeilė sau ir būsimam kūdikiui gali paversti nėštumą nemažu iššūkiu ir labai pakenkti mamai ir vaikeliui. Taip pat dėl šių priežasčių gali komplikuotis gimdymas ir pogimdyvinis laikotarpis, santykiai šeimoje, sutrikti naujagimio sveikata, mamos gijimas.

Tačiau tokioje situacijoje yra vienas didelis privalumas – yra visos galimybės sau padėti. Visa, ko reikia – nuoširdžių pastangų. Be to, pozityvumas ir rūpinimasis savimi daro didžiulę įtaką ne tik emocinei, bet ir fizinei būklei. Labai dažnai būsimos mamos pernelyg nerimauja dėl daugelio dalykų – tinkamo maisto, kūdikio sveikatos, ar sugebės būti gera mama ir t.t.. Vis dėlto, pasak specialistų, pozityvus nusiteikimas yra būtinas, nes pozityviai nusiteikusi moteris linkusi sveikiau maitintis, išsimiegoti, makštintis, rūpintis savo kūnu ir užmegzti stiprų ryšį su savo dar negimusiu vaikučiu.

Todėl įsitikinkite, kad jūs:

1. Atsikratėte blogų įpročių. Nemanykite, kad jei jau esate nėščia, tai kažką keisti yra per vėlu – kuo greičiau nustosite rūkyti, vartoti alkoholį, nesveikai maitintis ir nepakankamai ilsėtis, tuo bus geriau jums ir jūsų kūdikiui. Tyrimai rodo, kad nėštumo pradžioje žalingų įpročių atsisakiusių moterų galimybės susilaukti sveiko kūdikio yra labai panašios į tų, kurios žalingų įpročių neturėjo visai.

2. Susikūrėte jums malonią aplinką. Net jeigu esate viena kaip pirštas, neturite daug giminių ar draugų, labai svarbu, kad šiuo metu turėtumėte "palaikymo komandą". Atnaujinkite ryšius su žmonėmis, su kuriais jums malonu bendrauti ar kurie gali duoti gerų patarimų, išklausyti, pradėkite lankyti nėščiųjų užsiėmimus, susipažinkite su kitomis nėštukėmis, prisijunkite prie mamyčių grupių socialiniuose tinkluose – bendraukite, klauskite, dalinkitės savo patirtimi, džiaugsmais ir nerimu.

3. Pasiruošėte tėvystei. Didžiausia klaida yra manyti, kad būsite niekam tikusi mama, nes nieko neišmanote apie vaikų auklėjimą arba – nes jūsų pačios mamai tai sunkiai sekėsi. Jei kažko nežinote, švieskitės, domėkitės. Kiekviena moteris yra geriausia mama savo vaikui, jei tik ji nuoširdžiai stengiasi tokia būti.

4. Viską apskaičiavote. Jei jums piniginiai reikalai nėra ta sritis, kuri keltų nerimą – puiku. Tačiau, jei gyvenate nuo atlyginimo iki atlyginimo, skaičiuoti reikia dėl dviejų priežasčių: kad pinigų užtektų reikalingiausiems daiktams bei išaugusiems poreikiams patenkinti ir kad jaustumėtės rami. Pabandykite paplanuoti, kiek galėsite skirti kūdikiui, sau, maistui, namams per mėnesį, metus. Kiek reikia atsidėti kas mėnesį, norint kitais metais išvykti atostogų ar įsigyti automobilio kėdutę.

5. Nustojote nerimauti. Nėštumo, gimdymo komplikacijos ir kūdikio sveikata visas nėščiąsias neramina labiausiai. Tačiau problemų kyla palyginti retai, tuo labiau, jei tikrai stengiatės sveikai maitintis, mankštintis, pailsėti. Nesijaudinkite dėl to, ar gimdymas vyks pagal jūsų planą, ar reikės cezario pjūvio operacijos, ar galėsite gimdyti vandenyje – eikite koja kojon su savo kūnu, pojūčiais, nuojauta – leiskite viskam tekėti sava vaga. Stenkitės galvoti apie gerus dalykus, svajokite, įsvaizduokite, kaip viskas bus puiku, kai visi būsite kartu. Pasilepinkite, pasipuoškite, būkite graži sau, surenkite fotosesiją – ir nėštumas praeis greičiau, smagiau, lengviau.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis