Ar tikrai pastojusi moteris praranda dalį savo draugių: psichologės komentaras

Pirmojo vaiko besilaukianti moteris jaučia, kad praranda drauges. Jai nebeįdomūs pašnekesiai apie klubus, vakarėlius ir jaunikių paieškas. Negi tikrai tai reiškia draugystės pabaigą?

Iš Ievos laiško:


„Niekada nemaniau, kad nėštumas gali taip pakeisti gyvenimą. Esu kompanijos žmogus, turiu daug draugių ir likimas taip susiklostė, kad pirmoji iš visų ištekėjau ir dabar vienintelė iš visų laukiuosi. Dėl nėštumo esu labai laiminga, tačiau tą laimę temdo draugių elgesys. Kaip ir nieko labai nenutiko, tačiau kiekvieną kartą, kai mes susirenkam mergaitiškai paplepėti, jaučiuosi tarsi kitoje barikadų pusėje.


Iš pradžių viskas buvo puiku, mes visos tarsi išgyvenom mano nėštumo simptomus, kalbėdavomes apie viską, kaip ir anksčiau, o vėliau pradėjau jaustis tarsi kitokia, vis mažiau su jomis turinti bendrų temų ir reikalų. Jos kviečia mane susitikti, kartu kažkur nueiti, bet aš pati nebenoriu, nes jaučiuosi nepatogiai ir nebeturinti apie ką kalbėti. Ar čia visada taip būna, kad kai sukuri šeimą - prarandi draugus? Ar čia tik man taip? Šeima man tikrai svarbiausia, tačiau labai netikėtas tas draugių praradimas kažkaip liūdina“.



Atsako psichologė Karolina Gurskienė:


Jūsų gyvenime įvyko permainos – santuoka ir nėštumas. Tai visiškai naujas gyvenimo etapas. Žmogus, pereidamas iš vieno savo gyvenimo etapo į kitą, visada kažką atranda mainais už tai, kad kažką praras (tačiau tai nebūtinai reiškia nemalonius pokyčius). Jūsų ir draugių interesai, visada buvę panašūs, staiga ėmė ir išsiskyrė, bet tai nereiškia, kad turi baigtis draugystė. Draugystė gali atitolti, jai gali būti skiriama mažiau laiko, tačiau net ir po ilgų nebendravimo savaičių ji gali vėl atgyti su nauja ir dar stipresne jėga.


Savo nėštumą ir su juo susijusius simptomus jūs turėtumėte išgyventi ne su draugėmis, o su vyru. Tai jūsų gyvenime didžiulis įvykis, ne draugių, ir jis įdomus visoms tiek, kiek jis yra naujas. Vėliau prie šio naujo fakto visi pripranta ir toliau gyvena kiekvienas savo gyvenimą. Draugėms šeimyninis gyvenimas dar nėra artimas reiškinys, todėl galiausiai kalbos apie jį joms tampa nebelabai įdomios. Jūs vis džiaugiatės savo naujais atradimais, besikeičiančiu kūnu, tačiau visa tai nuoširdžiai nesuprantama jūsų draugėms. Kad ir kaip nuoširdžiai jos džiaugtųsi dėl jūsų, jų gyvenimas teka šiek tiek kitokia vaga, todėl interesai ima ir išsiskiria.


Draugystę išsaugoti esant skirtingiems interesams nėra lengva, tačiau įmanoma. Nepraraskite to, kas tarp jūsų bendra. Ir toliau veikite kartu tai, ką veikdavote susitikusios iki nėštumo. Žinoma, jūs nebeisite su draugėmis į triukšmingus vakarėlius ir nesiausite iki paryčių, tačiau jūs galite ir toliau eiti kartu apsipirkti, šnekučiuotis kavinėse ar kitaip leisti laiką.Pokalbiai apie jūsų naują gyvenimo etapą neturėtų užimti viso susitikimų laiko, nes tai nauja ir be galo svarbu jums, tačiau dar neatrasta, nepažinta ir ne taip aktualu joms.


Nors žmonės įsitikinę, kad tarp tikrų draugų pavydo nebūna, moteriška konkurencija tarp gerų draugių egzistuoja, tik ji dažniausiai nesąmoninga.


Galbūt kažkuri iš draugių jaučiasi nuskriausta, kad dar neturi gyvenimo draugo, kažkuri dėl galimybės pastoti, kita – dėl neryžtingumo santykiuose. Jūsų šeimyninis gyvenimas klostosi puikiai, netolimoje ateityje laukia puikios permainos, šioje srityje ne taip pasisekusioms draugėms, galbūt, šiek tiek skaudu, net pavydu. Duokite viskam laiko ir ramybės sau. Pailsėkite nuo visų minčių apie tai ir santykių analizės – elkitės taip, kaip jums norisi.


Minėjote, kad pačiai nesinori bendrauti, kurį laiką taip ir padarykite. Tikrai draugystei laikas atskirai daug žalos nepridarys, o netikrą kuo greičiau identifikuoti – tikra dovana. Tai labai nuostabu, kai draugės puikiai sutaria ir kartu praleidžia daug laiko, tačiau atsiradus šeimai, o ypač vaikams, laikas draugėms kurį laiką būną smarkiai apkarpomas.

Visiškai normalu, kad jūs turite mažiau bendrų temų su merginomis, pasikeitęs jūsų gyvenimas reikalauja kitokių pamąstymų ir pokalbių, tačiau jūsų draugės šioje srityje dar neturi jokios patirties, todėl jūs jaučiatės nesuprasta. Tai pasikeis tada, kai kuri nors iš jūsų labiau įsitrauks į šeimyninį gyvenimą, tada vėl bus bendrų temų, išgyvenimų ir diskusijų.


Draugystė gali laikinai atitolti, gali atšalti bendravimas, tačiau tai nebūtinai turi reikšti draugystės pabaigą. Svarbius savo gyvenimo etapus reikėtų nuoširdžiai išgyventi su tais, su kuriais jie susiję. Barnius su vyru visada aptarinėkite tik su vyru, o rinktis rankinę prie naujos suknelės eikite su drauge.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis