Svarbiausi klausimai ir atsakymai apie negimdinį nėštumą

Diagnozė „negimdinis nėštumas“ – gniuždanti žinia moteriai. Laimė, tokios nėštumo komplikacijos gana retos. Tačiau vis tiek turėtumėte žinoti apie simptomus ir pasekmes.

Diagnozė „nėštumas kiaušintakyje“ skamba, regis, taip konkrečiai, tačiau tik nedaugelis moterų supranta, ką ji reiškia. Čia surinkome svarbiausią informaciją apie šią nėštumo komplikaciją


Kaip atsiranda negimdinis nėštumas?


Kai apvaisinta kiaušialąstė įsitvirtina ne gimdoje, o (dažniausiai) kiaušintakyje ar (gerokai rečiau) tolimesnėse ar artimesnėse gimdos prieigose, gydytojas diagnozuoja „negimdinį nėštumą“. Priežastys gali būti įvairios, tiksliai nustatyti ne visuomet įmanoma. Kartais gemalui kiaušintakis nepraeinamas tampa dėl randų ar sąaugų, likusių po turėtos chlamidijų infekcijos. Nėštumas kiaušintakyje gali prasidėti dėl endometriozės, rizikos veiksnys yra ir rūkymas.


Kokie simptomai rodo negimdinį nėštumą?


Kadangi kiaušintakyje embrionas negali vystytis, po dviejų - trijų savaičių jis miršta. Požymis gali būti tepliojantis kraujavimas penktąją ar šeštąją nėštumo savaitę. Stiprūs, tačiau tik vienoje pusėje besikoncentruojantys skausmai pilvo apačioje irgi gali byloti apie negimdinį nėštumą. Abiem atvejais nėščioji būtinai turėtų pasitarti su gydytoju.


Kaip gydytojas nustato negimdinį nėštumą?


Sustorėjusį kiaušintakį ginekologas paprastai užčiuopia. Be to, jis dar atliks apžiūrą ultragarsu. Nepamačius gimdoje vaisiaus dangalo, kai moters kraujyje jau nustatyta didelė nėštumo hormonų koncentracija, liūdnas įtarimas pasitvirtina.


Kodėl negimdinis nėštumas pavojingas?


Kai embrionas negali vystytis, dažniausiai įvyksta persileidimas. Tačiau į moters pilvo ertmę patekęs kraujas gali kelti grėsmę sveikatai. Dar pavojingiau, kai kiaušintakis plyšta. Tuomet stiprus kraujoplūdis neretai sukelia šoką – moterį tenka nedelsiant operuoti. Deja, dauguma tokių atvejų tenka pašalinti kiaušintakį.


Ar tikrai būtina operacija esant negimdiniam nėštumui?


Anksti nustačius negimdinį nėštumą, operuoti – beje, dažniausiai laparoskopiškai – neprireikia. Tokiais atvejais nėštumą galima nutraukti ir medikamentais.


Ar po negimdinio nėštumo bus įmanoma susilaukti vaikų?


Jei nepašalinamas kiaušintakis, visiškai įmanoma pastoti dar kartą – net jei teko operuoti. Tiesa, negimdinį nėštumą patyrusios moterys labiau rizikuoja, kad ir kitas nėštumas bus negimdinis. Todėl vėl pastojus derėtų kuo atidžiau įsiklausyti į savo organizmą, nepraleisti profilaktinių apžiūrų, o atsiradus nusiskundimų išsyk kreiptis į gydytoją.

Jei pastoti po negimdinio nėštumo labai ilgai nepavyksta, dar lieka pagalbinio apvaisinimo galimybė. Tiesa, kartais ir ši procedūra laikoma negimdinio nėštumo rizikos veiksniu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis