Ašaros nėštumo metu: kodėl moterys tampa jautresnės?

Mums parašiusi būsimoji mama klausia, ar normalu nėštumo metu daug verkti? Ji susijaudina įvairiose gyvenimo situacijose. Ką moteriai patars psichologė?


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Kamilė klausia:

"Esu nėščia 20 sav., labai laukiu šito vaikučio, tik pastaruoju metu man kažkas pasidarė, nes labai daug verkiu ir nesuprantu, kodėl? Pagalvoju apie vaikelį ir pradedu verkti, tik kiek susipykstame su draugu, verkiu. Sėdžiu, ką nors darau ir ašaros pačios pradeda riedėti. Aš esu jautrus žmogus, bet seniau taip nebūdavo. Gal tiesiog tapau be galo jautri dėl nėštumo?"

Į klausimą atsako individualiosios psichologijos konsultantė Rasa Kardaitė- Vėlyvienė, www.ipi.lt.

Ačiū, Kamile už jūsų atvirą klausimą, pasidalinimą. Jūsų jautrumas esant nėščiai atrodo normalus. Turbūt puikiai žinote apie fiziologinius pasikeitimus kūne, esant nėščiai, kurie smarkiai įtakoja jausmus, savijautą, reakciją.

Kamile, ašaros yra pati natūraliausia ir lengviausia jausmų išraiška. Norisi pasakyti, kad jeigu jums tinka verkti, tai verkite tiek, kiek širdis geidžia. Jūs turite didžiulę dovaną, ašaromis sau padėti atlaikyti gal ne visada lengvus jausmus, o kartais ir džiaugsmo ašaros reikalingos tam, kad jausmas laisvai galėtų išeiti.

Manau, kad bet kokiu atveju yra geriau verkti, nei slopinti kylančius jausmus ir save apgaudinėti, kad „nieko tokio", „tai praeis", „kada nors paverksiu", „geriau ką nors nusipirksiu", „gal ką pavalgyti", „su kuo nors tikrai susipyksiu", „ką nors apšauksiu".

Išgyvenate laukimo stebuklą, kuris yra labai stebuklingas, nepažįstamas, gali būti šiek tiek bauginantis, tuo pačiu ir džiuginantis. Laukiant išgyvenami nerimo, baimės, nekantrumo, smalsumo, nepakantumo, gali būti pykčio ir begalinio džiaugsmo jausmai, kurie gal ir sukelia tokią jūsų jautrią reakciją į aplinkinius įvykius.

Kaip ir minite, kad veikiant kažką taip pat galite pradėti verkti ir tai turbūt irgi yra normalu, susiję su laukimo jausmais, tuo pačiu gal būt šiek tiek bijote to, kaip iš tikrųjų pasikeis jūsų gyvenimas.

Vaikelio laukiate, bet turbūt žinote, kad atėjęs jis pakeis jūsų gyvenimo ritmą, įpročius, veiklas. Dėl ko taip pat kartais norisi verkti, nes tai ką turėjote, reikės atsisakyti, o tai kas bus nauja, jums yra kol kas nepažįstama.

Linkėčiau mėgautis tuo, kas jums labiausiai suteikia džiaugsmo ir malonumo. Veikloje, kuri jums bus maloni ir teiks džiaugsmo, bus lengviau atlaikyti susikaupusius jausmus, išgyvenamą situaciją.

Lepinkite save mėgstamu maistu, be pykčio, o su meile ir pasimėgavimu. Darykite tai, kas jums, jūsų gyvenime teikia didžiausią džiaugsmą ir malonumą. Leiskite sau verkti, kai norisi ir priimkite tai, kaip natūralų jausmų išraiškos būdą, taip turi būti.

Stiprybės jums belaukiant stebuklų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis