Esu nėščia, o draugas man neištikimas: ką patars psichologė

Redakcija gavo būsimos mamos laišką, kuriame ji pasakoja savo patirtį: netikėtai pastojusi, ji sužinojo apie draugo neištikimybę. Ar tai bus paskutinis kartas? Kaip jai pasielgti? Laišką komentuoja psichologė Karolina Gurskienė.

Iš būsimos mamos laiško:


"Esu nėščia ir laukiuosi pirmojo vaikelio. Su draugu esame kartu nevisai metus. Vaikutis nebuvo planuotas, žinot, kaip kartais nutinka... Dabar man ketvirtas mėnuo, ir ramybės neduoda toks klausimas. Kai draugavome su vaikinu, jis tuo pačiu metu buvo susitikęs su savo buvusia mergina. Jie kartu buvo nuo mokyklos laikų, tada išsiskyrė ir susipažino su manimi. Aš irgi buvau po nusvilusių santykių. Kaip sakoma, abu ieškojom užuovėjos ir radom vienas pas kitą. Tik kai pradėjom draugauti, jis nebuvo visiškai nutraukęs saitų. Kartą prisipažino, kad buvo neištikimas, nes atsieit, tai buvo „tarsi atsisveikinimas visam laikui“.


Aš patikėjau kažkaip, bet dabar, kai laukiuosi, galvoju, kad gal tai yra klaida tie mano santykiai? Vaikučio aš vis tiek noriu, tikrai gimdysiu, nėra nė kalbos. Galėčiau auginti ir viena, be jo pagalbos. Tik vis prisimenu tą poelgį - juk nesvarbu, kad esame nevedę, jei bendrauji su viena ir sakai, kad ją myli, kam pulti į kitos glėbį? Nežinau, nežinau...

Jaučiuosi labai sutrikusi. Gal patarsite, kaip elgtis? Kaip atgauti pasitikėjimą tuo žmogumi?".



Psichologės Karolinos Gurskienės komentaras.


Visų pirma, noriu pasidžiaugti, kad esate tvirtai apsisprendusi gimdyti nepaisant dvejonių dėl vaikučio tėčio. Vaikas – tai turtas visam gyvenimui, kuris jums suteiks laimės kiekvieną dieną.


Nėštumo metu visiškai normalu yra jaustis „netvirtai". Savo atveju jūs dar ir tarsi turite pagrindą. Laiške nepaminite, kodėl jus vėl aplankė mintys apie draugo neištikimybę – ar pasikeitė jo elgesys, bendravimas, draugas ėmė vėl kelti įtarimą? Ar nepasikeitė niekas, tiesiog patys prisiminimai neduoda jums ramybės? Bet kokiu atveju – paklauskite draugo apie visa tai. Tai tikriausiai nebus labai malonus pokalbis jums abiems, tačiau jeigu jūs kartu gyvenate bendrą gyvenimą, kartu turėtumėte išgyventi ir tokias nemalonias akimirkas.


Jau geriau paaukoti vieną vakarą ne itin maloniam pokalbiui, negu kiekvieną dieną tyliai save graužti. Jūs jaučiatės įskaudinta ir apgauta, o pasitikėjimui susigrąžinti geriausi vaistai – nuoširdūs pokalbiai. Iš anksto įspėkite draugą, kad norėsite grįžti prie temos apie jo neištikimybę ir ramiai susėdę apie tai pasikalbėkite, paklauskite draugo visko, kas jus neramina.


Pokalbio metu turėkite tikslą kalbėtis tol, kol taps viskas aišku ir ramu. Jūs, žinoma, neturėtumėte orientuotis į praeities detales, kaip viskas vyko ir kodėl, nes tikiu, kad tai jums ir taip jau yra žinoma, jūsų tikslas turėtų būti jausmai, draugo savijauta po to, ir ypač savijauta dabar. Išsiaiškinkite, kaip draugas jautėsi po neištikimybės, ką jis galvojo, kodėl grįžo pas jus, o ne pasiliko su savo buvusiąja?


Pokalbio metu turėtumėte sudėlioti „visus taškus" ir nepalikti nieko nežinomo. Tik išsiaiškinusi viską, kas jums neduoda ramybės, galėsite vėl imti pasitikėti draugu ir ramiai mėgautis nėštumo akimirkomis.


Tai, kad vaikelis nebuvo planuotas, taip pat prideda „savo svorio" prie vis prisimenamos draugo neištikimybės. Bet kokiu atveju, planuotas mažylis ar ne, jūs jau apsisprendėte kaip elgtis toliau – gyvybė plakanti po jūsų krūtine sparčiai vystosi ir jūsų susitikimas neišvengiamai įvyks. Paklauskite draugo ir apie tai – kokios jo mintys apie mažylį, kokie jausmai aplanko pagalvojus apie jo gimimą. Nors dar tik keturi nėštumo mėnesiai, laikas bėga greitai, todėl turėtumėte aptarti savo ateities planus. Ar jie bus bendri?


Kartu esate ne taip jau seniai, todėl visiškai normalu, kad pastojus po gana trumpos pažinties jūs dvejojate dėl jūsų bendros ateities. Jūsų draugas neištikimybę įvardino kaip „atsisveikinimas visam laikui“, nors tai ir skamba kaip nelabai būtinas reiškinys, be kurio buvo galima ir apsieiti – jis atsisveikino, o tai reiškia to etapo baigtį ir naujo, kuriame esate jūs, pradžią. Tačiau paklauskite jo ir apie tai – galbūt, atsisveikinti su praeitimi buvo galima ir kitaip? Įvardinkite savo nerimą dėl ateities – kas bus, jeigu reikės atsisveikinti su senuoju darbu ir vadove? Su nuomojamu butu ir jo šeimininke? Su universitetu ir dėstytojomis? Kartu paieškokite kitų galimų atsisveikinimo būdų, kurie būtų priimtini jums abiems. Juk gyvenime atsisveikinimų išties nėra mažai.


Jūsų laukia naujas ir gražus etapas – jūs tapsite mama. Neleiskite dvejonėms gadinti jūsų nuotaikos ir gražių nėštumo akimirkų. Nežinomybę pakeiskite žinojimu ir tada paleiskite praeitį – ir jeigu viskas gerai, paskutinį kartą leiskite draugui atsisveikinti su šia istorija taip, kaip jis moka. Tik jūs pažadėkite atsisveikinti su praeitimi, o jis – atsisveikinti su atsisveikinimo metodu. Linkiu jums sėkmės ir daugiau pozityvumo!


Psichologė Karolina Gurskienė

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis