Ginekologė: apie nėštumą ir rūkančias moteris (1)

„O kas čia tokio? Aš per dieną surūkau tik 3–5 cigaretes – ir dar lengvesnes“, – kartą pareiškė viena mano pažįstama, kai nustebau, kaip būdama nėščia nebijo rūkyti. Ar iš tiesų rūkyti per nėštumą nieko bloga, klausiame Vilniaus gimdymo namų gydytojos akušerės ginekologės Alinos Kitovienės.

Nėščioji ir rūkalai - ne pakeliui 

„Tai legenda, kad nieko bloga rūkyti per nėštumą, - be ilgų įžangų sako ginekologė. - Jei taip mano, tai mūsų moterys per mažai žino apie galimą rūkymo žalą. Aišku, galbūt tos dvi trys cigaretės per dieną moteriai atrodo kaip žaidimas ir iš tiesų labai didelės žalos nėštumui nepridarys. Bet jei moteris gali rūkyti tik vieną tris cigaretes per dieną, vadinasi, iš viso gali nerūkyti ir apie nikotininę priklausomybę šiuo atveju, matyt, negali būti kalbos.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Tiesa ir mitai apie karpas
6 sveiki gėrimai būsimoms mamoms

Rūkymo pasekmės akivaizdžios

Man neteko matyti ilgai rūkančios moters, vaikelį išnešiojusios be nėštumo komplikacijų. Iš jų dažniausios: per mažas vaisiaus svoris, priešlaikis gimdymas, vaisius prasčiau aprūpinamas deguonimi". Tikra grėsmė nėštumui, vaisiaus sveikatai kyla tada, kai moteris per dieną sutraukia dešimt - dvidešimt cigarečių, t. y. pusę ar net visą pakelį.

„Galime pasidžiaugti, kad Lietuvoje kol kas nedaug tokių nėščiųjų, - sako ginekologė. - O štai užsienyje tai įprastas reginys". Kai kurios moterys tvirtina rūkančios per nėštumą, nes esą girdėjusios, kad pastojus mesti rūkyti - dar didesnė įtampa organizmui. „Galima prigalvoti visokių savo elgesį pateisinančių priežasčių. Bet tai toli gražu nėra tiesa. Mat tai dažniau psichologinė nei fizinė priklausomybė. Sutinku, kad norint atsikratyti šio žalingo įpročio reikia stipraus motyvo, tačiau ar nepakankamas motyvas nėščiai moteriai - būsimo vaikelio sveikata? Esu tikra: mesti rūkyti nėra sunku, jei tik būsima mama pagalvos apie tai, kokią žalą daro savo kūdikiui", - aiškina gydytoja.

Rūkančios moterys negali pastoti 

 Atlikus apklausą paaiškėjo, kad 99 proc. apklaustųjų rūkymą sieja su plaučių vėžiu, kitomis plaučių ir širdies kraujagyslių sistemos ligomis. Tik 39 proc. apklaustųjų žinojo, kad rūkymas gali paskatinti persileidimus, priešlaikį gimdymą. Vos 25 proc. rūkymą susiejo su nevaisingumu, nevietiniu nėštumu, osteoporoze ir ankstyvąja menopauze.

Tiriant nevaisingumo priežastis, nustatyta, kad net 13 proc. moterų, surūkančių ne mažiau kaip 20 cigarečių per dieną, nepastoja tik dėl to, kad rūko. Tai gana didelis skaičius žinant. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad kenksmingos medžiagos, esančios tabako dūmuose (laisvieji radikalai, anglies monoksidas, cianidai, kadmis ir t. t.), veikia tiek moterų, tiek vyrų lytines ląsteles. Jeigu, pavyzdžiui, kūdikio nesusilaukianti šeima pasiryžta pagalbinio apvaisinimo procedūrai, pirmiausia turi atsikratyti šio žalingo įpročio.

Kiekvieni rūkymo metai sumažina pagalbinio apvaisinimo sėkmę 9 proc., o tai labai daug. Nustatyta, kad metusi rūkyti moteris vėl tampa vaisinga tik po metų. Jeigu pastoja rūkanti moteris, nevietinio nėštumo rizika 25 proc. didesnė nei nerūkančios. Anglijos mokslininkų atliktų tyrimų duomenimis, 16 proc. ankstyvų persileidimų įvyksta kaip tik dėl šio žalingo įpročio, nes sumažėja progesterono (svarbiausio nėštumo hormono) ir blogiau vystosi trofoblastas (tai, iš ko vėliau išsivysto placenta).

Ypač rizikuoja berniukų mamos 

Remiantis Danijoje ir Suomijoje atliktų ilgamečių tyrimų rezultatais, įrodyta, kad rūkančių moterų pagimdyti berniukai kenčia nuo nevaisingumo bėdų, t. y. dažniausiai jų spermotozoidai būna nepakankamai judrūs.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis