Gražina Bogdanskienė: kuo ypatingas nėštumas, kai laukiamasi daugiau kaip vieno vaiko

Laukiantis vieno vaikelio ne tik džiaugsmo, bet ir rūpesčių jau yra pakankamai. Laukiantis dvynukų ar trynukų, nesuklysime pasakę, kad visko yra dvigubai ir trigubai daugiau.

Daugiavaisio nėštumo metu moters organizmui tenka kur kas didesnis krūvis nei įprastai, todėl būtina išskirtinė gydytojų priežiūra bei didesnės pačios būsimos mamos pastangos. Kiekvieno vaikelio gimimimas yra ypatinga dovana tėvams, tačiau gimę du ar trys sveiki mažyliai yra tikras stebuklas.

Kodėl taip nutinka?

Daugiavaisiu vadinamas toks nėštumas, kai moters organizme auga du ar daugiau vaisių. Šie sudaro 0,7-1,6 proc. visų nėštumų: dvynukai pasitaiko apytikriai vienąkart iš 80, trynukai - vienąkart iš 6400, o ketvertukas - vienąkart iš 512 000 atvejų. Nors daugiavaisis nėštumas nėra dažnas reiškinys, dėl įvairių priežasčių pastaruoju metu jų pasitaiko vis dažniau.

Didžiausios įtakos tam turi paveldimumas ir vyresnis moters amžius. Taip pat daugiavaisio nėštumo atvejų paskutiniais dešimtmečiais daugėjo dėl vis dažniau taikomo nevaisingumo gydymo. Vaistais stimuliuojant ovuliaciją dažnai vienu metu kiaušidėse susiformuoja keli folikulai su kiaušialąstėmis, todėl apvaisinamos iškart kelios kiaušialąstės ir vystosi keli apvaisinti kiaušinėliai. Taip gali atsitikti ir bandant pastoti pirmą mėnesį po ilgesnio geriamųjų kontraceptinių tablečių vartojimo nutraukimo. Taip pat daugiavaisis nėštumas gali pasitaikyti po dirbtinio apvaisinimo, kai mėgintuvėlyje apvaisinus kiaušialąstes į gimdą įsodinami keli gemalai iš karto: paprastai dalis jų žūsta, tačiau kartais visi vaisiai sėkmingai vystosi iki gimimo.

„Pagal galiojančius nuostatus, maksimaliai į gimdą galima talpinti 2-3 embrionus. 75 proc. atvejų gimdoje įsitvirtina tik vienas iš jų. Trynukų tikimybė, patalpinus 3 embrionus, yra tik apie 1 proc., tačiau, kadangi toks nėštumas laikomas sudėtingu, moteriai iki 35-erių metų rekomenduojama talpinti ne daugiau 2 embrionų, kad trynukų tikimybė sumažėtų iki minimumo", - sako „Vaisingumo centro" gydytoja, nevaisingumo gydymo pradininkė Lietuvoje Gražina Bogdanskienė.

Anot jos, pastaraisiais metais atsirado galimybė kontroliuoti daugiavaisio nėštumo tikimybę po pagalbinio apvaisinimo procedūrų. Tai daroma embrionus inkubatoriuje auginant iki blastocistų stadijos. Po 5 parų į gimdą patalpinama viena blastocista. Tokiu būdu moteris „apsaugoma" nuo dvynukų ar trynukų. Daugiavaisio nėštumo tikimybė gali būti sumažainama ir taikant naujausią gydymą IVF, kai moteriai skiriamas labai mažas medikamentų kiekis ir talpinamas vienas arba labai retais atvejais du embrionai.

Laukiantis dvynukų, padidėja persileidimo ir priešlaikinio gimdymo rizika, tačiau ji nėra labai didelė. Yra pakankamai daug moterų, kurios dvynukus išnešioja iki galo.Gydytoja Gražina BOGDANSKIENĖ

Kai kurioms pacientėms embrionai po pagalbinio apvaisinimo procedūros talpinami 2 kartus per vieną gydymo ciklą: praėjus 2-3 paroms po pagalbinio apvaisinimo ir pakartotinai 5-ąją parą. Taip pastojimo tikimybė padidinama iki daugiau nei 50 proc., tačiau tokiu atveju daugiavaisio nėštumo tikimybė nesumažėja. Kiekvienai porai individualiai parenkama, kiek embrionų talpinti.

Dvynukai gali formuotis ne tik iš dviejų vienu metu apvaisintų kiaušinėlių, bet ir iš vieno, jei jis dalijasi netipiškai. Mokslo yra ištirta, kaip tai vyksta, tačiau, kodėl taip nutinka - nežinoma. Dvynukai iš dviejų apvaisintų kiaušinėlių visuomet turi atskiras placentas, vaisiaus vandenų pūsles ir vandenų pūslės dangalus. Abu vaisiai formuojasi savarankiškai ir gali būti vienos arba skirtingų lyčių, turėti vienodas arba skirtingas kraujo grupes (net jei yra to paties tėvo) ir nebūtinai panašūs kaip du vandens lašai, o tik kaip paprasti broliai ir seserys. Dvynukai iš dviejų apvaisintų kiaušinėlių sudaro du trečdalius visų dvynių. Dvynukai iš vieno apvaisinto kiaušinėlio būna vienos lyties, identiškos išvaizdos ir turi tą pačią kraujo grupę.

Trynukai gali būti tiek vienos lyties, tiek skirtingų lyčių, panašūs ir ne itin. Tokiu atveju, vaisiai gali vystytis iš trijų atskirų apvaisintų kiaušinėlių, visi trys iš vieno apvaisinto kiaušinėlio arba vienas vaisius iš vieno apvaisinto kiaušinėlio, o kiti du - iš kito apvaisinto kiaušinėlio.

Galimos komplikacijos

Dažniausios daugiavaisio nėštumo problemos - gresiantis persileidimas ir priešlaikinis gimdymas. Gana dažnai moterys dviejų ir daugiau vaikelių neišnešioja iki gimdymo termino. Siekiant išvengti komplikacijų, 38-40 daugiavaisio nėštumo savaitę moterys planine tvarka guldomos į ligoninę ir nėštumas užbaigiamas.

„Laukiantis dvynukų, padidėja persileidimo ir priešlaikinio gimdymo rizika, tačiau ji nėra labai didelė. Yra pakankamai daug moterų, kurios dvynukus išnešioja iki galo. Vis dėlto, tokio nėštumo metu ginekologo ir akušerio priežiūra turėtų būti dar atidesnė nei įprastai, o pačiai moteriai reikėtų kur kas labiau pasisaugoti. Fizinis krūvis, stresas, naktinis darbas - viso to reikėtų ypač vengti ir skirti sau daugiau dėmesio bei poilsio nei laukiantis vieno vaikelio", - pataria gydytoja G. Bogdanskienė. Persileidimo rizika paprastai būna padidėjusi iki 12-os nėštumo savaitės. Priešlaikinio gimdymo tikimybė išlieka didesnė nėštumo pabaigos.

Pasak G. Bogdanskienės, trynukus išnešioti yra kur kas sunkiau nei dvynukus ir savaiminio persileidimo rizika yra dar didesnė. Taip pat dažnai pasitaiko, kad iki 12-os nėštumo savaitės vienas iš trynukų žūva. „Etiniu požiūriu tai galbūt ir neteisinga, tačiau tiek vaikelių, tiek moters sveikatos atžvilgiu taip yra geriau", - teigia medikė. Nešiojant trynukus moters organizmui tenka gerokai didesnis krūvis. Tik 15-30 proc. moterų nėštumo eiga būna normali, kitoms prisideda įvairių nėštumo ir gimdymo komplikacijų. Daugeliu atvejų didžiąją nėštumo laiko dalį moteriai tenka praleisti ligoninėje, prižiūrimai gydytojų, o per anksti gimę vaikeliai būna mažo svorio, neišsivysčiusiais plaučiais.

Tyrimai rodo, kad moterims, nešiojusioms dvynukus, trynukus ar ketvertukus keliolika kartų dažniau pasitaiko širdies priepuoliai ir dvigubai dažniau nustatomos venų trombozės. Daugiavaisio nėštumo atveju dažniau pasireiškia arterinė hipertenzija, gausus kraujavimas po gimdymo ir kvėpavimo sutrikimai.

Dirbtinio apvaisinimo procedūrą taikome tada, kai yra indikacijos - kiaušintakių nepratekamumas, maža spermos koncentracija ar blogas judrumas. Žinoma, tokia procedūra norint dvynukų įmanoma ir teoriškai, ir praktiškai. Visgi per 20 mūsų praktikos metų dar niekas nesikreipė su tokiu prašymuGydytoja Gražina BOGDANSKIENĖ

Mažiau susipažinę su galimomis daugiavaisio nėštumo rizikomis kartais svarsto, kad norėtų susilaukti dvynukų ar trynukų. Išgirdę, kad pagalbinis apvaisinimas tokią tikimybę kiek padidina, juokauja, kad galbūt įmanoma tuo pasinaudoti ir neturintiems vaisingumo problemų. „Dirbtinio apvaisinimo procedūrą taikome tada, kai yra indikacijos - kiaušintakių nepratekamumas, maža spermos koncentracija ar blogas judrumas. Žinoma, tokia procedūra norint dvynukų įmanoma ir teoriškai, ir praktiškai. Visgi per 20 mūsų praktikos metų dar niekas nesikreipė su tokiu prašymu", - šypsosi G. Bogdanskienė.

Kaip padėti sau ir kūdikiams

Esant daugiavaisiam nėštumui, svarbiausia nepraleisti vizitų pas savo ginekologą, akušerį - jų priežiūros reikės dažniau nei laukiantis vieno vaikelio. Taip pat moteriai būtina saugoti savo sveikatą, kasdien sekti savijautą. Pilnavertė mityba - labai svarbus momentas, nes keliems vaisiams reikės žymiai daugiau maistinių medžiagų ir mikroelementų. Ypač reikalingas papildomas folio rūgšties, proteinų, geležies, cinko, vataminų C, D ir kalcio šaltinis. Pastarojo galima gauti vartojant daugiau pieno produktų, natūralių apelsinų sulčių, brokolių ar kalcio turinčio kito maisto. Visgi nereikia pamiršti, kad vitaminus ir mikroelementus taip pat reikia vartoti saikingai - pakankamai, bet ne perdaug! Jei laukiatės dvynukų ar trynukų, nereikia valgyti už tris ar keturis - per dieną į savo racioną pakanka pridėti po 300 kcal kiekvienam vaisiui.

Įdomūs faktai:

95 proc. daugiavaisių nėštumų atvejų gimsta dvynukai.

Gera, pilnavertė mityba didina daugiavaisio nėštumo tikimybę.

Labai retais atvejais dvynukai gali būti nuo skirtingų tėvų.

Gimdant natūraliu būdu, intervalai tarp kiekvieno vaisiaus išstūmimo yra apie 20-30 min.

Daugiavaisio nėštumo atveju vaisiai būna mažesni nei įprastai, todėl moteriai yra lengviau juos pagimdyti.

Natūralus gimdymas daugiavaisio nėštumo atveju ne visada įmanomas, todėl neretai tenka atlikti cezario pjūvį.

Statistiškai, moterys, susilaukusios dvynukų, gyvena ilgiau, turi daugiau vaikų, gimdo trumpesniais intervalais ilgesnį laiko tarpą ir paskutinį kartą gimdo būdamos vyresnio amžiaus.

Dvynių motinos ilgiau gyvena po menopauzės. Tačiau tai nereiškia, kad susilaukus dvynių tampama sveikesne - tiesiog sveikesnė moteris turi daugiau šansų susilaukti dvynių.

Didžiausias dvynukų gimstamumas yra Centrinėje Afrikoje esančiame Benine - iš 1000 nėštumų beveik 30 sudaro dvynukai (pasaulio vidurkis yra 9-16 atvejų iš 1000).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis