Griauname mitus: ką iš tikrųjų apie mamą ir kūdikį atskleidžia pilvo dydis ir forma

Visiškai nedidelis, milžiniškas, kriaušės formos, pūpsantis aukštai arba kabantis žemai – nėščiųjų pilvukai būna pačių įvairiausių dydžių ir formų. Kodėl būsimos mamos atrodo taip skirtingai net tame pačiame nėštumo etape? Ir ką reiškia jų pilvo forma?

Jeigu tikėsime senų bobučių pasakojimais, mažas aukštai pūpsantis pilvas byloja, kad gims berniukas, o žemai kabantis apvalus pilvas, apimantis taliją ir net klubus – kad pasaulį išvys mergaitė. Vis dėlto, specialistų teigimu, tai visiška nesąmonė. Pasak jų, pilvo dydis ir forma daugiau pasako apie pačią moterį, nei apie būsimo kūdikio svorį ar lytį.


„Kūdikiai skiriasi forma ir dydžiu, tačiau niekada taip stipriai, kaip stipriai skiriasi pilvai, – aiškina Sarah Fox iš Karališkojo akušerių koledžo. – Pilvas su 4,5 kilogramo kūdikiu gali atrodyti mažesnis nei su 2,7 kilogramo sveriančiu kūdikiu, tai priklauso nuo motinos kūno formos".


Tad ką galima pasakyti apie moterį pagal jos pilvą?


Smulkus sudėjimas reiškia, kad pilvas atsikišęs


Mažos moterys dažnai turi didesnius, labiau atsikišusius pilvus, nei didesnio ūgio nėštukės. Tai lemia visai ne vaisiaus dydis. Trumpas liemuo reiškia, kad negimusiam kūdikiui yra mažiau vietos tarp dubens ir šonkaulių, tad nelieka kito pasirinkimo, kaip augant mažyliui pilvui plėstis į priekį. Jeigu moteris yra aukšta, jos gimda išlieka siaura ir pilvas atrodo mažesnis.


„Paprasčiausiai yra mažiau vietos pilvui augti, jeigu esate mažo ūgio – sako akušerė ir maitinimo krūtimi ekspertė Clare Byam-Cook. – Atrodo, kad pilvas tokiu atveju atsikiša labiau ir anksčiau pasimato. Mažesnės moterys svorį nešioja aplinkui klubus ir apačioje, o aukštesnės nešioja savo kūdikį labiau priekyje".


Ypač liesos mamos išlieka liaunos


Įtakos pilvo formai ir dydžiui turi ir pastebimas liesumas ar antsvoris. Jeigu kūno masės indeksas yra mažiau nei 18,5 ar virš 30, nėščia moteris rizikuoja susidurti su komplikacijomis, tokiomis kaip aukštas kraujo spaudimas.


Ekspertai teigia, kad smulkus kūno sudėjimas gali lemti labai nedidelį pilvą. „Garsenybės nuolat būna dėmesio centre, tad dažnai netgi nėštumo metu ir toliau kontroliuoja mitybą ir prižiūri savo svorį", – aiškina C. Byam-Cook ir priduria, kad net artėjant gimdymui tokių moterų galūnės ir sėdmenys atrodo liekni.


„Kai kurios moterys ryte ryja maistą, todėl priauga daug svorio ant šlaunų ir juosmens, – sako C. Byam-Cook. – Kadangi fiziškai jos pasidaro stambesnės, tas pats nutinka ir su pilvu, kuriame gali būti daug riebalų".


Antro ir trečio nėštumo metu pilvas būna didesnis


Tyrimai rodo, kad laukiantis pirmagimio moters pilvas yra pastebimai mažesnis nei vėlesnių nėštumų metu. Tai nulemia nėštumo hormonai ir pilvo raumenys.


Kai tik moteris pastoja, jos organizme padaugėja moteriško hormono progesterono. Tai, savo ruožtu, sukelia pabrinkimą ir dėl to pilvas gali padidėti gerokai anksčiau, lyginant su gimda. Kai moteris laukiasi antro ar trečio kūdikio, tai nutinka gerokai greičiau.


Dėl padidėjusios gimdos įsitempia pilvo raumenys ir raiščiai, ir nors po gimdymo jie vėl susitraukia, tačiau visam laikui tampa nebe tokie standūs. Tai reiškia, kad antrąjį ir paskesnius nėštumus jie yra elastingesni.


„Po pirmo kūdikio pilvas gali būti labiau nukaręs, dėl ko pilvas atrodo didesnis", – aiškina 24 metų darbo patirtį turinti akušerė Angela Cook.


Vida Press

Sportas reiškia plokščią pilvą


Jeigu moters fizinė būklė labai gera – plokščias pilvas ir išryškėję raumenys – tai neleis nėštumo metu atsikišti jos pilvui.


„Sportiškesnių moterų pilvai yra aukščiau ir mažiau atsikišę, nei tų moterų, kurios nėra tokios sportiškos, – komentuoja S. Fox. – Jeigu jūsų raumenys yra silpnesni, pilvas gali atsidurti žemiau ir labiau išplatėti".


Kuo didesnis tėtis, tuo didesnis moters pilvas


Tėvų sudėjimas dažnai siejamas su kūdikio gimimo svoriu, todėl daugelis moterų mano, kad nuo to priklauso jų pilvo forma ir dydis.


S. Fox tikina, kad ši sąsaja nėra tokia tiesmuka: „Aukšti tėvai gali turėti didesnio ūgio kūdikius, tad čia yra genetiniai dalykai. Tačiau mama, kuri gimė 3 kg, ir tėtis, kuris gimė 4 kg, nebūtinai susilauks 3,5 kg sveriančio kūdikio".


Kodėl kai kurių pilvai taip žemai...


Tradicija byloja, kad tokiu atveju turėsite mergaitę – pasak prietarų, tos pačios lyties kūdikio besilaukianti moteris labiau prisiderina prie jo, todėl aplink jos liemenį, klubus ir sėdmenis susiformuoja papildomas riebalų kiekis ir vandens rezervas.


Iš tikrųjų, vis dažniau nėščių moterų pilvai kybo žemai, nes gimsta vis sunkesni naujagimiai. 1970 metais naujagimių svorio vidurkis siekė 2778 gramų, o šiandien – 3317 gramų, taigi, jis išaugo 20 procentų. Pasak ekspertų, per artimiausius dešimt metų galima tikėtis dar 20 procentų augimo, iki 4 kilogramų.


... o kitų taip aukštai


Pamirškite mitą – jeigu pilvas aukštai, dar visai nereiškia, kad gims berniukas, tačiau tokia padėtis šį tą pasako apie tai, kurioje gimdos vietoje yra kūdikis.


Kai kurių nėštukių pilvas būna iškart po krūtine. Tai rodo, kad placenta įsitvirtino aukštai, dėl to vaisius, kuris su placenta sujungtas virkštele, taip pat įsitvirtinęs aukštai.


B forma reiškia, kad kūdikis yra nugara į mamos nugarą


Vietoj visiems įprastos arbūzo arba D raidės formos kai kurių moterų pilvai primena B raidės formą. Akušerė S. Fox teigia, kad tai taip pat susiję su kūdikio padėtimi.


„Paprastai kūdikis yra susiraitęs į vaisiaus pozą galvyte į apačią, jo nugara yra atsukta į mamos bambą, o kojytės ir rankytės sulenktos viduje. Kai žiūri į tokį pilvą, matyti daili ir apvali kreivė. Apie trečdalį kūdikių nugaras atsukę į savo mamos nugarą, ši poza žinoma „nugara į nugarą" pavadinimu. Jų rankytės ir kojytės atsuktos į išorę, – aiškina S. Fox. – Pilvas neatrodys gremėzdiškai, tačiau jis bus ne toks dailus".


Ekspertė priduria, kad tai laikinas dalykas – kūdikiai kasdien pilve sukinėjasi, tad B formos pilvas atsiras ir vėl pradings.


Dvynukai nėra du kartus didesni


Kai kurie mano, kad pakanka pažvelgti į nėštukės pilvą ir žinosi, ji laukiasi vieno, dviejų ar net trijų mažylių. Specialistai teigia, kad daugiavaisių nėštumų atveju moters pilvas pastebimai didesnis, tačiau tikrai ne du ar tris kartus, kaip galima būtų tikėtis. Tad iš pažiūros tikrai neįmanoma pasakyti, vieno dviejų ar trijų vaikų susilauks būsima mama.


Akušerė A. Cook tikina, kad taip yra dėl to, kad pilvo dydžiui turi įtakos keli veiksniai.


„Dvynukai gali kiekvienas turėti po savo placentą, taip pat ir atskirus vaisiaus vandenų pūsles, dėl to pilvas gali būti didesnis", – neabejoja specialistė.


Kaip mama, taip ir dukra


S. Fox teigia, kad nėra moksliškai įrodyta, kad pilvo dydis galėtų būti nulemtas genetikos.


„Pilvo forma ir dydis nėra tai, kas paveldima iš kartos į kartą. Vis dėlto, esama priežasčių, kodėl jis gali atrodyti taip pat, – sako ji. – Moters sudėjimas ir figūra dažnai panaši į jos mamos, taip pat ir gyvenimo būdas gali būti panašus, todėl atsiranda priežastys, dėl ko jų organizmai nėštumo metu keičiasi vienodai".

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis