Gydytoja pataria, kaip išvengti strijų

Taip jau nutinka, kad po nėštumo dažnai lieka ne tik papildomi kilogramai, kurie paprastai anksčiau ar vėliau ištirpsta, bet ir strijos, neretai liekančios visam gyvenimui. Kiekvienu atveju skirtingai, strijos gali būti daugiau ar mažiau pastebimos, skirtingai ir kiekviena moteris priima tokius kūno pokyčius.

Loterija ar viskas mūsų rankose?

Dermatologų teigimu, strijos atsiranda beveik 50 proc. nėštumo atvejų, dažniausiai – ant pilvo, trečią nėštumo trimestrą arba pirmosiomis savaitėmis po gimdymo. Taip pat jų gali atsirasti ir ant šlaunų bei krūtų, kur didelė riebalinių ląstelių koncentracija. Šie smulkūs odos plyšimai atsiranda dėl odos tempimo, todėl juos pažįsta ne tik būsimos mamos, bet ir visi kada nors staiga priaugę svorio.

„Esmė yra ne tai, kiek svorio priaugama, o kiek staigiai ir daug padidėja kūno apimtys. Tuomet odoje persiformuoja bei išretėja elastino ir kolageno skaidulos, todėl atsiranda tokie defektai, kaip strijos. Oda yra labai elastinga, tačiau, jei nėštumo metu tempimas per staigus ir per stiprus, atsiranda įtrūkimų“, - sako Eglė Drukteinienė, grožio terapijos ir chirurgijos klinikos „Sugihara“ gydytoja dermatologė.

Dermos struktūriniai elementai nutolsta vienas nuo kito sutrūkus kolageno pluoštams. Dėl to matomi rožiniai, raudoni arba purpuriniai strijų „randai“. Tai ne liga, o estetinis odos defektas, atsirandantis tiek moterims, tiek vyrams. Strijų atsiradimas, jų išvaizda priklauso nuo genų, odos atspalvio bei nuo kasdienės kūno priežiūros, ypač nėštumo metu.

Pastangos - ne veltui

27-erių sūnaus susilaukusi Ainė nuo pat nėštumo pradžios visą kūną tepdavo palmių arba kokosų aliejumi, periodiškai lankydavosi masažuose. Sunku pasakyti, kaip būtų buvę, jei ji to nebūtų dariusi, tačiau jai dėl strijų problemų nekilo. 25-erių Rugilė sako taip pat naudojusi drėkinamąsias priemones, tačiau jomis tepdavo vien tik pilvą, todėl svoriui apie 5-ą nėštumo mėnesį staigiai šoktelėjus, kojų vidinėje pusėje bei šonuose strijų vis tiek atsirado.

„Žinojau, kad tai labai dažna moterų problema nėštumo metu. Pilvą pradėjau tepti specialiais kremais ir ruošti išsipūtimui nuo maždaug 4 mėnesio, nes strijų labai bijojau. Iš pradžių tepdavau specialias priemones, paskui perėjau prie migdolų aliejaus ir kakavos sviesto. Tepdavau, kai jausdavau, kad tempia odą. Pilvas labai smarkiai neaugo, tai gal dėl to strijų išvengiau. Daug kur rašoma, kad tepk netepus - ar turėsi strijų lemia genai. Iš tiesų, mūsų su broliu mama po dvynukų nė vienos strijos neturėjo, močiutė irgi. Tai gal man pasisekė tiesiog...", - sako 5 mėn. dukrytės mama Eglė. Verta paminėti, kad 29-erių mergina tiek prieš nėštumą, tiek jo metu aktyviai mankštinosi - bėgiojo, vaikščiojo, plaukiojo.

Visgi yra ir tokių moterų, kurioms strijos visai nebaisios ir kurios į šiuos „randus" žiūri filosofiškai. „Šie raštai man visada primins, kokia esu laiminga moteris, kad turiu savo sūnų...", - šypsosi prieš keturis mėnesius mama tapusi 31-erių Greta.

Pasak dermatologės, odos drėkinimo ir maitinimo profilaktika nėštumo metu yra būtina.
Vida Press

Profilaktika ir gydymas

„Kartais moterys sako, kad naudojo įvairias priemones, tačiau strijų vis tiek atsirado. Tuomet aš atsakau, kad nežinia, kiek jų būtų atsiradę, jei nebūtų naudojusios nieko. Nebūtinai šios priemonės visiškai apsaugos nuo strijų, tačiau, galbūt, jų atsiras mažiau ar vėliau, o atsiradusios bus lengviau gydomos, mažiau matomos", - sako E. Drukteinienė. Anot dermatologės, odos drėkinimo ir maitinimo profilaktika nėštumo metu yra būtina. Tam galima naudoti specialiai nėščiosioms skirtas priemones nuo strijų arba natūralius aliejus, kremus. Būtina atkreipti dėmesį į gaminio sudėtį, kontraindikacijas - ant kai kurių priemonių yra nurodyta, kad jos netinkamos naudoti laukiantis ar maitinant.

Kartais moterys sako, kad naudojo įvairias priemones, tačiau strijų vis tiek atsirado. Tuomet aš atsakau, kad nežinia, kiek jų būtų atsiradę, jei nebūtų naudojusios nieko. Nebūtinai šios priemonės visiškai apsaugos nuo strijų, tačiau, galbūt, jų atsiras mažiau ar vėliau, o atsiradusios bus lengviau gydomos, mažiau matomosGydytoja Eglė DRUKTEINIENĖ

Pagrindinė specialiai strijų prevencijai ir gydymui skirtų priemonių funkcija yra odos stangrinimas. Visgi, dermatologės nuomone, speciali kosmetika yra veiksmingesnės nei natūralūs aliejai ar kitos drėkinamosios, stangrinančios priemonės.

Jei strijų išvengti nepavyko, geriausių rezultatų pasieksite jas pradėję gydyti kuo anksčiau. Dėl gydymosi metodikos geriausia kreiptis į gydytoją dermatologą ar gydytoją kosmetologą. Efektyviausia, kai strijų gydymui taikomas kompleksinis gydymas - įvairūs kremai, mezoterapija, endermologija, lazerinė terapija. „Visos šios priemonės gerina odos stangrumą - skatiną kolageno gamybą probleminėse vietose. Odai sustangrėjus, strijos tampa mažiau matomos, tačiau, kadangi tai yra savotiškas randas, negalima žadėti, kad jos visiškai išnyks. Rezultatai būna tuo geresni, kuo anksčiau imamasi priemonių", - sako dermatologė, kuri pažymi, kad mezoterapija maitinančioms moterims netaikoma, o gydymas lazeriu - galimas.

Natūralios priemonės

Reikėtų nepamiršti, kad odos elastingumas priklauso ir nuo mitybos. Didesnis daržovių ir vaisių kiekis padeda padidinti kolageno koncentraciją odoje bei padeda išlaikyti joje drėgmę. Ypač rekomenduojama valgyti agurkus, lapinius kopūstus, špinatus, apelsinus. Taip pat naudingi tokie produktai, kuriuose gausu cinko, pavyzdžiui, riešutai ar žuvis arba turintys daug vitaminų A ir C, pavyzdžiui, citrusiniai vaisiai, morkos, pienas, kiaušiniai.

Sportas, aktyvus judėjimas taip pat sumažina strijų atsiradimo tikimybę. Nėščiosioms ypač naudingos ir tinkamos vandens procedūros. Nenorinčios ar neturinčios galimybės naudoti specialiai strijoms gydyti skirtų priemonių, gali naudoti natūralius aliejus, jų mišinius, pačių pasigamintus kremus, kurių poveikį sustiprina masažuojamieji judesiai.

Strijų atsiradimo esmė yra ne tai, kiek svorio priaugama, o kiek staigiai ir daug padidėja kūno apimtys.
Vida Press

Gydytojas Davidas Pollockas rekomenduoja naudoti jo paties subalansuotą ir patiems namuose lengvai pagaminamą drėkinantį kremą, kuris ne tik gerai drėkina, bet ir puikiai tinka profilaktikai nuo strijų. Kremui reikės: kokosų aliejaus, bičių vaško, kakavos sviesto. Viską sumaišome lygiomis dalimis, pašildome mikrobangų krosnelėje ir sumaišome iki vientisos masės. Naudojame pagal poreikį.

Migdolų aliejus. Šiame aliejuje gausu vitamino E, todėl jis puikiai drėkina, švelnina ir atnaujina odą. Rekomenduojama naudoti tik šalto spaudimo, 100 proc. natūralų aliejų. Kad poveikis būtų maksimalus, aliejų patartina įmasažuoti į drėgną viso kūno odą 2 kartus per dieną. Migdolų aliejų galima drąsiai naudoti ir nėštumo metu.

Erškėtuogių aliejus. Šis aliejus ypatingai tinka strijų, randų ar raukšlių gydymui. Jame gausu riebalų rūgščių, karotenoidų, taninų ir polifenolio. Šis aliejus turi regeneruojančių, gydančių ir alastino bei kolageno gamybą odoje stimuliuojančių savybių. Taip pat erškėtuogių aliejus saugo odą nuo senėjimo iš išsausėjimo. Strijų gydymui šį aliejų galima naudoti gryną arba įmaišius į kitas kosmetikos priemones (kūno losjoną, aliejų).

Medetkų aliejus. Šis aliejus turi minkštinantį, gydantį, priešuždegiminį ir antioksiduojantį poveikį. Jis naudojamas strijų profilaktikai ir gydymui. Medetkų aliejų taip pat geriausia įtrinti į drėgną odą – gryną arba sumaišius su kitomis kūno priežiūros priemonėmis.

Kviečių gemalų aliejus. Jame gausu vitamino E, riebalų rūgščių ir polifenolio. Šis aliejus turi antioksiduojantį, elastingumą didinantį, apsauginį, regeneruojantį, maitinantį, nuo senėjimo saugantį poveikį. Gali būti naudojamas grynas arba sumaišytas su kitais aliejais, kremais.

Makadamijos aliejus. Dėl savo sudėtyje esančio gausaus palmitoleino rūgšties kiekio Makadamijos aliejus ypač lengvai susigeria į odą, kuri darosi lygesnė ir sveikesnė. Jame daug odai naudingų riebiųjų rūgščių, mineralinių ir biologiškai aktyvių medžiagų, antioksidantų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis